126
Micotoxinele sunt contaminanți obișnuiți în furajele pentru porcii din întreaga lume. Consumul de micotoxine de către porci poate duce la o serie de efecte nedorite. Se așteaptă că, în astfel de situații, concentrațiile mai mari de micotoxine vor avea un impact negativ asupra sănătății și/sau performanței porcilor, iar un număr tot mai mare de literatură arată că nivelurile mai scăzute sau cronice de micotoxine pot avea, de asemenea, un efect negativ, după cum se arată într-o analiză de specialitate publicată de PigProgress.
O mare incidență
Micotoxinele sunt frecvente, atât la niveluri inferioare, cât și în combinații. Analize recente ale hranei pentru porcine la nivel mondial au arătat că, nu numai că au fost prezente micotoxine în peste 99% din probe, dar 98,7% dintre aceste probe au conținut 2 sau mai multe micotoxine, cu o medie de 7,7 micotoxine per probă.
Aceste date au arătat, de asemenea, că nivelurile mai scăzute de micotoxine sunt frecvente. De exemplu, deși 86% dintre probe au conținut deoxinivalenol (DON), acesta a fost prezent în concentrații sub orientările de reglementare ale UE pentru porci (de 900 ppb) în 90% dintre aceste probe.
Managementul micotoxinelor
Micotoxinele pot provoca performanța și rentabilitatea porcilor. Pentru a minimiza riscul de micotoxine, producătorii trebuie să fie proactivi și să ia măsuri pentru a înțelege și controla mai bine riscul lor de micotoxine. Un program adecvat de gestionare a micotoxinelor ar trebui să includă:
1. Testare (pentru a determina riscul actual de micotoxină);
2. Evaluarea riscului (pentru a înțelege mai bine nivelul de provocare cu micotoxine și rezultatul potențial al consumului de micotoxine);
3. Atenuare (pentru a reduce provocarea animalului); și
4. Monitorizare (pentru a continua evaluarea provocării micotoxinelor în timp)
Când vine vorba de atenuare, una dintre cele mai bune modalități de a proteja animalul este prin utilizarea anumitor aditivi pentru hrana animalelor care pot reduce direct impactul micotoxinelor în interiorul animalului. Printre soluții, extractul de perete celular de drojdie, care este bogat în carbohidrați complecși insolubili, s-a dovedit că interacționează cu mai multe micotoxine in vitro, ex vivo și in vivo.
Înțelegerea provocărilor micotoxinelor
Numeroase lucrări au arătat beneficiile utilizării extractului de perete celular de drojdie, dar efectuarea unei meta-analize poate fi mai avantajoasă, deoarece această metodă statistică permite integrarea și cuantificarea datelor pentru a obține o concluzie generală într-o colecție de lucrări științifice.
În raportul citat aici au fost colectate date din 23 de studii efectuate pe parcursul a 20 de ani (2002–2022) și din 10 țări diferite. Micotoxinele raportate prezente în aceste studii au inclus aflatoxine, ocratoxina A, DON, toxina T-2, fumonisine, zearalenona și acid fusaric.
Impactul micotoxinelor asupra performanței porcilor care fie nu au fost suplimentați, fie care au fost suplimentați cu extract de perete celular de drojdie a fost evaluat prin modificări ale câștigurilor lor medii zilnice (ADG), aportului mediu zilnic de hrană (ADFI) și raportului câștig-hrană (G:F).
Pentru a afla mai multe despre aceste date, a fost efectuată o analiză de meta-regresie pentru a înțelege diferențele de răspunsuri în raport cu concentrația de micotoxină. Studiile de cercetare au fost împărțite în categorii, în care toate micotoxinele au fost prezente la concentrații fie la sau sub ghidurile de reglementare ale UE și SUA (categoria 1) sau în care cel puțin o micotoxină a fost prezentă la concentrații peste limitele de reglementare (categoria 2). Trei constatări au ieșit în evidență, după cum urmează:
1-Concentrațiile de micotoxine la nivel scăzut influențează performanța porcului
Contaminarea cu micotoxine la niveluri care scad sub orientările guvernamentale este obișnuită. Rezultatele analizei de meta-regresie au arătat că, chiar și atunci când toate nivelurile de micotoxine au scăzut sub ghidurile de reglementare UE/SUA, porcii hrăniți cu micotoxine au avut ADG semnificativ mai mic (-79 g; Figura 1, p<0,001) în comparație cu porcii hrăniți cu minim sau fără provocare cu micotoxine.
Această reducere a creșterii în greutate ar putea influența greutatea finală a porcilor pe piață, solicitând astfel producătorilor să vândă porci la o greutate redusă sau să continue hrănirea acestor animale pentru zile suplimentare, oricare dintre acestea ar putea modifica profitabilitatea fermei.
2-Extractul de perete celular de drojdie contracarează provocările la nivel inferior de micotoxine
Pentru a contracara efectele micotoxinelor, extractul de perete celular de drojdie poate fi inclus în rație. Extractul de perete celular de drojdie utilizat în această cercetare (Mycosorb, Alltech) conține β-D-glucani în peretele celular de drojdie, care ajută la menținerea adsorbției în timpul modificărilor pH-ului în tractul intestinal.
Odată legate de extractul de perete celular de drojdie, este mai puțin probabil ca micotoxinele să afecteze negativ sistemele intestinale, imunitare și interne ale animalului. Acest lucru ar putea duce la îmbunătățirea performanței și a sănătății porcilor.
În mod colectiv, atunci când porcii au consumat extract de perete celular de drojdie în timpul provocărilor cu micotoxine de nivel inferior, rezultatele au arătat că ADG-ul lor a crescut semnificativ (Figura 2, p<0,001), cu 48 de grame peste ADG al porcilor hrăniți numai cu micotoxine. În plus, această creștere a ADG a fost semnificativ similară cu câștigurile experimentate de porcii hrăniți cu control.
3-Provocările cu micotoxină de nivel mai înalt au impact asupra performanței porcilor
Când cel puțin o micotoxină a fost prezentă la niveluri peste limitele ghidului, pierderea în ADG de porc a crescut la 85 g (p<0,001) împreună cu o valoare semnificativă. reducerea ADFI a furnicilor (de 166 g) spre deosebire de porcii hrăniți cu control.
În această categorie, conținutul de micotoxine a variat de la puțin peste limitele ghidului până la niveluri cu mult peste aceste limite, permițând concluzia că efectele micotoxinelor asupra porcilor ar putea fi mult mai mari decât media raportată mai sus.
La aceste niveluri mai ridicate de micotoxine, gestionarea efectelor negative ale micotoxinelor asupra porcilor poate fi mai dificilă, dar este încă posibil. Pe baza rezultatelor meta-regresiei, atunci când extractul de perete celular de drojdie a fost inclus în rație, porcii au prezentat o creștere numerică a ADG de 7 g, precum și o tendință (p=0,06) spre o creșterea ADFI (+25 g).
Concluzii și recomandări
Din această meta-analiză publicată recent, este clar că consumul de micotoxine de către porci, chiar și la niveluri sub recomandările de reglementare, ar putea duce la rezultate negative. Deoarece multe mostre de furaje testate pentru micotoxine conțin niveluri sub limitele ghidului, este important să ne dăm seama că creșterea și sănătatea porcilor pot fi încă afectate, chiar și la aceste așa-numite niveluri mai sigure.
Deși micotoxinele reprezintă o provocare, există metode și soluții disponibile pentru a contracara impactul lor negativ. Sa demonstrat că utilizarea extractului de perete celular de drojdie în timpul provocărilor cu micotoxine îmbunătățește ADG-ul porcilor în creștere.
Pe baza acestor îmbunătățiri numai în ADG, aceasta ar putea echivala cu o rentabilitate de 4:1 a investiției asociată cu utilizarea extractului de perete celular de drojdie. Acest lucru nu ține cont de niciunul dintre celelalte beneficii potențiale ale extractului de perete celular de drojdie pentru porcii expuși provocărilor cu micotoxine, cum ar fi îmbunătățirea sănătății intestinale sau a sistemului imunitar.
De asemenea, este de remarcat faptul că oferirea de extract de perete celular de drojdie nu numai că a îmbunătățit ADG al porcilor care consumă micotoxine, dar a adus aceste câștiguri înapoi la nivelurile afișate de porcii care nu au consumat micotoxine. (Foto: Freepik)