Declanșată de Federația Pro Agro, în asociere cu Asociația Română a Cărnii, UCPR și APCPR, campania ”Taie TVA la carne” la care s-au raliat ulterior AFIS și Sindalimenta, a putut bifa primele succese: conștientizarea la nivel de masă a necesității stringente a reducerii cotei de TVA la carne și produse din carne și, mai ales, stabilirea datei de 1 iulie 2015 pentru luarea acestei măsuri, lucru anunțat ca ”posibil”, de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul audierilor din Comisiile Parlamentului.
Impunerea de către Rusia a unui embargou pentru produse alimentare provenite din Uniunea Europeană, dar și de materii prime sau animale, a avut un efect deosebit de grav, resimțit din plin, mai ales de fermierii români, dar și de procesatori. Potrivit unor estimări efectuate de Pro Agro, pierderile din zootehnie, cumulate, sunt de aproximativ 200 de milioane de euro.
Creșterea masivă a importurilor de carne de porc, dar și a cărnii de pasăre, au cauzat scăderea dramatică a volumului de afaceri a fermelor de carne de porc, sau a fermelor avicole, primele fiind aproape de starea de faliment. Efectele embargoului rusesc sunt, pentru avicultură, cu atât mai grave, cu cât, acest sector era printre cele mai importante, beneficiind și de buna organizare din OIPA.
Declanșarea și evoluția epidemiei de Bluetongue au cauzat pierderi uriașe, în primul rând, pentru sectorul ovinelor, precum și al bovinelor pentru carn (și lapte). Epidemia, generalizată pe toată suprafața României, a stat la baza interdicției de export a ovinelor, fermierii având pierderi uriașe. Nici crescătorii de bovine de carne nu au fost într-o situație mai favorabilă, piața fiind blocată.
Înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (eveniment anunțat în premieră la Conferința Internațională Meat & Milk-2014, cel mai important eveniment de profil pentru cele două industrii, din Europa Centrală și de Est), oferă siguranță în afaceri dar și protecție, pentru unul dintre cele mai importante produse românești din carne. Mult mai important, membri Asociației, împreună cu oficialii MADR, au înaintat autorităților europene dosarul pentru acordarea protecției IGP.
Demersul inițiat de Romalimenta, APRIL și Rompan, a găsit tot sprijinul Ministerului Agriculturii care, în urma unui îndelung proces derulat în strânsă colaborare cu procesatorii, au oficializat categoria produselor alimentare denumite generic ”Rețete consacrate”, fabricate după standardele anilor 60, în acest fel, produsele astfel atestate detașând-se net, în fața consumatorilor, de cele realizate conform rețetelor actuale.