Ferma

144

Restaurantele vor fi obligate să informeze consumatorii despre originea cărnii din mâncăruri

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Din ce în ce mai multe țări din UE impun restaurantelor să spună de unde provine carnea lor, notează Euractiv.

Încă nu e generalizat

Suedia este cea mai recentă țară din UE care a făcut obligatorie etichetarea de origine a cărnii în restaurante, deoarece Comisia Europeană sugerează un impuls la nivelul UE în strategia sa pentru viitorul agriculturii.

Legislația europeană impune etichete care să indice țara de origine pentru a comercializa carnea de vită, porc, oaie, capră și carne de pasăre. Nu există însă nicio obligație la nivel european de a afișa originea cărnii consumate în restaurante.

Dar un val de țări UE și-au luat deja propriile măsuri pentru a se asigura că țara de origine apare în meniuri.

În Slovacia, obligația pentru restaurante, cantine, bistrouri și standuri de festival de a eticheta originea cărnii lor este în vigoare din 2019. Se aplică cărnii de porc, vită, pasăre, oaie și capră. În Finlanda, aceeași obligație a intrat în vigoare în 2019.

Măsurile au întâmpinat inițial o oarecare rezistență din partea restaurantelor. În Slovacia, principala problemă a fost sarcina administrativă pe care ar trebui să o suporte pentru a pune originea în meniul lor.

Soluție de compromis

S-a găsit o soluție de compromis: proveniența cărnii nu trebuie să fie indicată în meniu dacă aceasta devine împovărătoare, dar restaurantele trebuie să pună informațiile la dispoziție la avizier sau la cererea consumatorului. Și în Finlanda, restaurantele s-au plâns de volumul de muncă crescut, dar nu în mod semnificativ.

Asociația Germană de Păsări (ZDG) îndeamnă viitorul guvern federal să adopte aceleași măsuri. Luna trecută, Estonia a publicat un proiect de modificare prin care se impune indicarea țării de origine a cărnii în unitățile de catering, iar în aceeași zi, guvernul francez a emis un decret prin care este obligatorie indicarea originii tuturor tipurilor de carne servite în restaurante.

Produse naționale

În Franța, măsura pare populară atât la producători, cât și la restaurante. „Consumul de carne de porc este în creștere și oamenii nu știu adesea de unde provine această carne”, a declarat Anne Richard pentru Euractiv, directorul asociației franceze a industriei de porc (INAPORC).

Potrivit unui sondaj INAPORC din 2024, explică ea, „80% dintre francezi doresc să cunoască originea cărnii pe care o consumă și sunt sensibili la faptul că aceasta provine din Franța”.

În mod similar, Yann Nédélec, directorul asociației franceze din sectorul avicol (ANVOL), a declarat pentru Euractiv că este mulțumit că această obligație va „favoriza produsele franceze”.

Acest lucru ar putea vedea din ce în ce mai mulți vizitatori de restaurante să comandă carne locală. Alain Fontaine, președintele Asociației franceze a profesioniștilor în catering, a spus că „dacă consumatorii au această transparență, ei vor apela în mod natural la produsele franceze”.

Respingând ideea unei posibile creșteri de preț, el a spus că proprietarii francezi de restaurante cu carne cumpără „nu este mai scumpă decât carnea străină”.

Cantinele, care caută să mențină prețurile scăzute, „pot evita costurile de transport și intermediarii cumpărând produse locale”, a adăugat el. Dar aceste asociații doresc ca etichetarea originii să meargă și mai departe.

Richard a regretat „că această obligație există pentru carne, dar nu pentru mezeluri”, chiar dacă este servit frecvent în restaurantele și barurile franceze.

Nédélec a spus că în perioada de probă din 2023 în Franța, „doar 15% (din proprietarii de restaurante) au aplicat legea pentru că nu cunoșteau asta”.

Armonizare la nivelul UE

Viziunea pentru Agricultură precizează că Comisia va „propune o extindere a etichetării țării de origine” pentru alimente. Dar problema este mai puțin consensuală decât pare.

Când Austria și Germania au propus o dezbatere între miniștrii agriculturii din UE pentru extinderea generală a obligației de etichetare a originii, doar o duzină de țări au susținut inițiativa.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că opt țări UE – Franța, Finlanda, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, România și Spania – și-au aprobat în trecut propriile sisteme naționale de etichetare a originii pentru anumite alimente.

Regulile pentru carnea servită în cantine și restaurante ar putea oferi un punct de plecare. Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, „a părut foarte deschis la ideea” că etichetarea de origine ar trebui „să fie obligatorie în toată Europa” la Salonul Agricol de la Paris săptămâna trecută, a spus Richard. Comisia Europeană nu a răspuns solicitării de comentarii a Euractiv. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2