Ferma

803

Riscurile maladiei Johne asupra tineretului bovin din fermele de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Boala lui Johne este o boală cronică a rumegătoarelor, endemică în multe țări și este responsabilă pentru pierderi economice mari în sectorul produselor lactate, informează DairyGlobal, referindu-se la un studiu recent efectuat pe această temă.

Boala este cauzată de Mycobacterium avium subspecie paratuberculoza (MAP), care infectează de obicei vițeii care rămân infectați latent pe o perioadă lungă de timp, ceea ce face ca detectarea precoce a infecției să fie deosebit de dificilă.

Transmiterea de la vacă la vițel poate avea loc in utero prin lapte/colostru sau fecal-oral, așa că înțelegerea diferitelor căi de transmitere la viței este importantă în informarea recomandărilor de control.

Scopul unui studiu longitudinal a fost de a măsura asocierea dintre căile de transmitere prin baraj și mediul înconjurător pe un vițel care a fost ulterior testat serologic pozitiv pentru MAP.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Royal Veterinary College, a cuprins 439 de viței de lapte din Regatul Unit din 6 efective înscrise între 2012 și 2013. Acești viței au fost urmăriți de la naștere până în 2023.

Datele individuale ale vițelului au fost capturate la naștere. În timpul urmăririi, indivizii care au intrat în efectivul de muls au fost testați trimestrial pentru prezența anticorpilor MAP folosind ELISA de lapte.

Modelele de regresie Cox au fost utilizate pentru a măsura asocierea dintre expunerea de la dig (in-utero și/sau colostru) sau din mediu (timp lung în curtea murdară) și timpul până la prima detectare a infecției MAP.

O asociere între vițeii născuți din femele pozitive și probabilitatea de a avea un test MAP-pozitiv a rămas după excluderea potențialului transmitere a MAP prin colostru (Raport de risc: 2,24; 95% Cl: 1,14-4,41).

Vițeii puțin probabil să fie infectați cu MAP pe calea in-utero sau a colostrului au avut un risc cu 3,68 (95%Cl: 3,68 1,45-9,33) mai mare de un rezultat pozitiv al testului atunci când au stat mai mult într-o zonă murdară de fătare.

Efectul stării de infecție a mamei asupra transmiterii la viței precede seroconversia mamei și persistă după excluderea rolului potențial al transmiterii prin colostru.

Deci, asocierea dintre timpul petrecut într-o zonă murdară de fătare și probabilitatea unui rezultat al testului MAP-pozitiv evidențiază rolul contaminării mediului ca sursă de infecție în plus față de baraj.

În concluzie, cercetătorii au descoperit că:

Riscul de infecție pe hartă este parțial determinat de starea de infecție a barajului.

Vițeii proveniți din femele infectate au un risc mai mare de infecție cu MAP, indiferent de starea testului iazului la fătare.

Petrecerea timpului prelungit într-o curte murdară crește riscul de infecție cu MAP.

Impactul barajului asupra riscului MAP se extinde dincolo de transmiterea colostrului.

Persistența MAP în efectivele comerciale de vaci de lapte rezultă dintr-o combinație de factori legați de baraj și de mediu.

(Sursă: Această cercetare a fost publicată în Preventive Veterinary Medicine.)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2