Ferma

360

S-a stabilit pragul de efective pentru care se vor aplica prevederile Green Deal privind emisiile

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentarii specializați în agricultură din Parlamentul European au fost uniți în indignarea lor față de o propunere recentă a executivului UE, potrivit cărora emisiile din agricultură sunt socotite ca fiind cele provenite de la exploatațiile industriale, notează Euractiv.

Unanimitate

„Am fost aproape în totalitate unanimi aici”, au fost cuvintele surprinzătoare rostite de europarlamentarul Verzilor Benoît Biteau în cadrul reuniunii comune a comisiilor de mediu (ENVI) și agricultură (AGRI) din această săptămână, cea din urmă fiind binecunoscută pentru ciocnirile sale interne.

„Ceea ce am observat a fost că propunerea Comisiei nu era deloc admisibilă”, a spus Green. „Pentru un moment, Comisia a reușit ceva: ne-au făcut pe toți să ne unim în spatele respingerii unui text pe care ni l-au înaintat”, a continuat el.

Problema care a unit atât de mult punctele de vedere ale agrodeputaților este actuala propunere de modificare a directivei privind emisiile industriale (IED), care a fost prezentată în aprilie anul trecut.

În prezent, directiva acoperă deja un număr mic de ferme de animale – aproximativ 4% din fermele de porci și păsări din UE. Potrivit Comisiei, evaluarea directivei a arătat că aceasta a reușit să reducă emisiile în mod proporțional.

Reducere de praguri

În prezent, executivul UE consideră că un cadru care poate fi adaptat pentru a asigura o parte mai mare a sectorului zootehnic, pentru a crea o cale de reducere a emisiilor în conformitate cu obiectivele Green Deal ale UE și cu strategia UE privind metanul.

Ca atare, propunerea sa extinde domeniul de aplicare al directivei la bovine și reduce pragurile pentru porci și păsări de curte, acoperind astfel 13% din cele mai mari ferme de bovine, porci și păsări din Europa, care reprezintă 60% din emisiile de amoniac și 43% din metan, din sectorul zootehnic al UE.

Comisia și-a apărat propunerea, spunând că va lăsa majoritatea covârșitoare a celor 1,5 milioane de ferme din UE în afara domeniului de aplicare al directivei și va acorda atenție naturii, tipului, mărimii și densității fermelor fiecărei activități de creștere.

De exemplu, ei intenționează să abordeze specificul sistemelor de vite bazate pe pășuni, în care animalele sunt crescute doar sezonier în instalații interioare.

Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă ferm de parlamentarii agriculturii. Deși li s-a acordat competență exclusivă cu privire la definițiile incluse în directivă, aceștia împărtășesc competența cu comitetul ENVI privind principalele prevederi legate de creșterea animalelor.

O opinie radicală

„Am o opinie radicală asupra situației”, a declarat europarlamentarul belgian de centru-dreapta Benoît Lutgen, raportor pentru dosarul comisiei AGRI. A considera agricultura ca pe o industrie este „îngrozitor”, a continuat el, subliniind importanța trasării unei granițe între agricultura industrială și cea de familie.

Într-adevăr, motivul principal al opoziției „unite” este unul conceptual. Se referă în principal la o comparație a sectorului zootehnic cu cel industrial.

Un sentiment de negare este perceput de sectorul de creștere al animalelor, cum ar fi organizatorii Summit-ului internațional privind rolul cărnii în societate. Desfășurat la Dublin în perioada 19-20 octombrie, summitul a lansat așa-numita Declarație de la Dublin privind rolul critic al cărnii în societate pentru a contesta aceste preocupări.

Între timp, pentru europarlamentarul socialist Paolo De Castro, noua directivă riscă „o povară administrativă suplimentară pentru fermele cele mai mici și, prin urmare, cele mai slabe”.

Avizul elaborat de raportorul AGRI Lutgen a subliniat că propunerea Comisiei ar putea, de fapt, să forțeze o concentrare mai mare a agriculturii industriale și o scădere drastică a fermelor mici.

Noile limite

Principala problemă la „friptură” este locul în care legislatorii UE vor stabili pragul pentru aplicarea regulilor antipoluare.

În propunerea Comisiei, directiva va acoperi toate fermele industriale cu peste 150 de unități de creștere a animalelor (LSU).

O unitate constă în echivalentul de pășunat al unei vaci adulte de lapte care produce 3.000 kg de lapte anual. Conform acestor calcule, 150 de unități de animale sunt echivalente cu 150 de vaci adulte, sau 375 de viței, sau 10.000 de găini ouătoare, sau 500 de porci, sau 300 de scroafe.

Lupta IED dintre Comisie și parlamentari va continua până la sfârșitul mandatului legislativ.

Dar este și curios de observat că, într-o perioadă de relativ calm legislativ – în care cel mai incitant a fost prezentarea unei non-strategii privind îngrășămintele – cea mai aprinsă dezbatere vine din afara tărâmului tradițional al dosarelor agricole.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2