Stiri

184

Salamul de Sibiu va fi protejat conform acreditării I.G.P.

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Salamul de Sibiu va fi protejat pe piața Uniunii Europene. După ce, în vara anului curent, producătorii de Salam de Sibiu au înființat asociația care să le promoveze interesele, momentul inaugural fiind marcat la cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale Meat & Milk, în această perioadă s-a mai făcut un pas care vizează protecția internațională. Astfel, România a depus la Comisia Europeană dosarul privind recunoaşterea şi protecţia la nivelul UE a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicație Geografică Protejată . Este al doilea produs românesc care ar putea obţine această titulatură.

În urma demersului se așteaptă ca Salamul de Sibiu să devină al doilea produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din România, la trei ani după ce Magiunul de Topoloveni obţinea primul certificatul IGP din România, notează Economica.net. Mai precis, la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii a depus la Comisia Europeană documentaţia prin care se solicită acordarea titulaturii de produs cu Indicaţie Geografică Protejată, urmând ca, după şase luni în care se aşteaptă contestaţii, Comisia să ofere şi certificatul ce îi va asigura produsului protecţie a proprietăţii intelectuale şi vizibilitate pe piaţa comunitară. În momentul de faţă, România are un singur produs cu Indicaţie de Origine Protejată. Este vorba despre Magiunul de prune de Topoloveni, care a obţinut această distincţie pe 7 aprilie 2011.  

Dorința expresă a companiilor

  Obţinerea  Indicației Geografice Protejată la nivel comunitar pentru salamul de Sibiu a fost o dorinţă comună a producătorilor de mezeluri din România care, încă de la înființarea Asociației amintite au vizat protecția internațională pe piața Uniunii Europene. Organizaţia are sediul în Bacău şi este formată din Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi şi Scandia Română, companii care realizează 90% din producția de salam de Sibiu din România, cumulând o piaţă estimată la 30 de milioane de euro. Amintim că România a depus, în noiembrie 2013, documentaţia pentru denumire de origine protejată (D.O.P.) pentru Telemea de Ibăneşti şi Novac Afumat din Ţara Bârsei. Răspunsul Comisiei era aşteptat pentru luna septembrie a acestui an, dar nici până acum nu s-a dat ok-ul final.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2