Stiri

228

Sancțiunile amenință să paralizeze sectorul produselor lactate din Rusia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, companiile rusești de produse lactate au fost îngrijorate de criza ambalajelor care se profilează. Acest lucru vine în timp ce întreprinderile occidentale s-au angajat să rupă legăturile cu partenerii ruși.

Vânzările de lapte în bidoane pot relua în Rusia pe fondul lipsei de ambalaj, a declarat Nadezhda Shkolkina de la Tetra Pak, vicepreședintele comitetului pentru agricultură la Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, în timpul unei ședințe a Parlamentului , vorbind despre probleme în sectorul lactatelor. Alte opțiuni pentru vânzarea laptelui includ milkbots (mașini de vânzare), polietilenă și ambalaje din plastic, a adăugat ea.

În rândul populației în vârstă, referirea la bidonurile de lapte a stârnit amintiri despre o penurie de alimente la sfârșitul erei sovietice și începutul anilor 1990, când existau cozi pentru a cumpăra aceste cutii mari de metal sau „bidoni”.

Economia de piață în trecut a făcut ca deficitul de lapte să fie sinonim cu bidonul în Rusia, sau cel puțin așa părea până de curând.

La momentul redactării acestui articol, peste 500 de mărci occidentale și-au anunțat public decizia de a se retrage de pe piața rusă din cauza invaziei ruse a Ucrainei. Sancțiuni fără precedent au afectat logistica și 80% din sectorul bancar rusesc, determinând importatorii să suspende livrările sau să-și reducă afacerea în țară. Pentru industria ambalajelor, acest lucru a anunțat începutul furtunii perfecte.

Criza ambalajelor

Grupul de reflecție cu sediul la Moscova, Russian Business Consulting, citând companiile locale de produse lactate, a raportat că exodul în masă a afacerilor a declanșat o criză de pachete cu drepturi depline.

„Compania transnațională Tetra Pak, cu sediul în Suedia, se comportă rău față de Rusia”, a declarat Arkadi Ponomarev, fondatorul holdingului rusesc de produse lactate Molvest, explicând că interzice eliberarea de pachete pentru astfel de produse precum chefirul și laptele coapt fermentat.

„Avem echipamente în țară, există o mașină care poate funcționa, dar nu dau bugetul și permisiunea de a achiziționa materiale pentru ca fabrica să poată produce acest ambalaj”, a explicat Ponomarev.

Dependența de echipamentele importate în industria de ambalare a produselor lactate este aproape absolută, a comentat Ravil Dautov, directorul general al companiei ruse de produse lactate, Laktis.

„Din cauza sancțiunilor, compania noastră s-a confruntat cu o nouă provocare – să găsească analogi pentru piesele importate. În mod ironic, ele sunt indispensabile nu în cazul producției, ci în cazul mașinilor de ambalat.

În acest segment, 95% din echipamente sunt fabricate în străinătate”, a spus Dautov, adăugând că echipamentul este scump, complex și automatizat, deci există doar câteva posibilități în care materiile prime importate ar putea fi înlocuite pentru produsele din de origine rusă.

Materii prime importate

Cu toate acestea, criza pachetelor nu este doar despre Tetra Pak. În martie, Elopak și Stora Enso au anunțat că își vor înceta operațiunile în Rusia, în timp ce Tetra Laval a luat o decizie de reducere a operațiunilor din țară.

În industria ambalajelor alimentare, cartonul, polietilena, vopselele, folia de aluminiu și alte materii prime din Rusia sunt importate în principal din Uniunea Europeană. De exemplu, cartonul albit este importat din Finlanda.

Ponomarev a spus că există o fabrică din Svetogorsk care produce ambalaje pentru produse lactate încă din perioada sovietică, dar este deținută de o companie americană. Polietilena de origine rusă este potrivită numai pentru ambalajul exterior, dar un alt strat de polietilenă, care se află în mijlocul pachetului, este importat în Rusia din Germania.

„Probabil că nu vom ajunge cu lapte în bidon [metal], deși, știți, este mai bine să nu promitem”, a spus Ponomarev.

Faceți față provocărilor

Într-adevăr, producătorii ruși de ambalaje au fost integrați destul de profund în lanțurile globale de aprovizionare, a comentat Artem Belov, președintele uniunii ruse a producătorilor de lactate Soyuzmoloko.

„Deși o parte decentă a produsului finit a fost fabricat în Rusia, multe componente sunt importate și va dura ceva timp pentru a găsi alternative sau a trece la alte tipuri de ambalaje”, a spus Belov, adăugând că Soyuzmoloko a lucrat împreună cu Ministerul rus al Agriculturii să rezolve problema ambalajului.

„Furnizorii au unele stocuri acum, iar cei mai mari jucători vor putea crește profunzimea stocurilor [suficient pentru a menține funcționarea] câteva luni în viitorul apropiat. Lucrurile sunt grele, dar nu vedem o lipsă de produse”, a spus Belov.

Totuși, unii producători de lactate au estimat că stocurile actuale le-ar permite să își mențină funcționarea timp de 1,5 până la 3 luni și că caută o soluție la problema la nivel federal.

Pe termen lung, ambalajul din industria rusă a produselor lactate este probabil să devină mai simplificat, a comentat un purtător de cuvânt al unei companii de lactate. Acest lucru ar fi asociat cu date de expirare mai scurte ale produsului.

„Opțiunile de ambalare disponibile în prezent sunt utilizate pentru că sunt cele mai ieftine și cele mai eficiente. Trecerea la sticlă sau bidon ar fi asociată cu provocări mari. La urma urmei, suntem o țară mare și nu toate regiunile sunt autosuficiente în lapte, așa că atunci când vorbim despre teritorii îndepărtate, data de expirare nu se referă doar la confortul clienților”, a spus sursa.

Ponomarev a spus că industria lactatelor ar putea reveni la vremurile în care nu existau firme de protecție pentru brânzeturi – tăiate și ambalate chiar în magazinele de vânzare cu amănuntul.

„Puteți să vă îndepărtați de produsele Tetra Pak în cea mai mare parte. Cu toate acestea, nu va fi posibil să se abandoneze complet pachetele acestei companii”, a declarat Aleksey Kobylin, ministrul Agriculturii al Oblastului Chelyabinsk, în cadrul unei conferințe de presă din 31 martie.

Kobylin a susținut că ambalarea produselor lactate în sticle de sticlă nu este cea mai bună idee, având în vedere că această abordare ar scurta termenul de valabilitate al produselor lactate.

Bidoanele ar putea pune în pericol calitatea

Olga Abramova, adjunctul șefului guvernului al Republicii Udmurtia a declarat, vorbind cu presa rusă la începutul lunii aprilie, și-a exprimat speranța că Rusia nu va asista la întoarcerea bidoanelor, deoarece utilizarea acestui tip de ambalaj ar periclita calitatea produsului.

„Nu cred că în viitorul apropiat vom vinde produse lactate în aceste recipiente metalice. Problemele legate de siguranța alimentelor sunt importante aici, așa că nu sunt foarte mulțumit de bidon”, a spus Abramova.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2