Mastita bovină este o inflamație a glandei mamare cauzată de traumatisme fizice sau de organisme patogene, precizează DairyGlobal.
Alternative
Sunt necesare alternative noi de antibiotice, cum ar fi extracte de plante sau uleiuri esențiale care prezintă activitate antibacteriană atât împotriva agenților patogeni dobândiți prin rezistență, cât și împotriva agenților nerezistenți.
Mastita bovină are ca rezultat modificarea calității laptelui, creșterea costurilor de muncă și tratament, sacrificarea prematură a vacilor și pierderi anuale globale de aproximativ 35 miliarde USD.
Antibioticele au fost administrate ca abordare primară pentru tratamentul mastita; cu toate acestea, eficacitatea lor este limitată și are ca rezultat tulpini rezistente la antibiotice de agenți patogeni.
O serie de alternative la antibiotice, cum ar fi extractele de plante sau uleiurile esențiale, prezintă activitate antibacteriană.
Scorţişoară
Scorțișoara este obținută din scoarța interioară a diferiților arbori aparținând genului Cinnamomum. Uleiurile esențiale de scorțișoară au efecte antibacteriene datorită metaboliților secundari, cum ar fi trans-cinamaldehida, acetat de cinamil, eugenol, L-borneol, camfor, oxid de cariofilenă, β-cariofilenă și acetat de L-bornil.
Uleiurile esențiale din Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum cassia și Cinnamomum zeylanicum prezintă efecte antibacteriene împotriva speciilor de Staphylococcus asociate cu mastita.
În plus, uleiul de scorțișoară este mai eficient împotriva bacteriilor Gram-pozitive decât Gram-negative datorită membranei exterioare a bacteriilor Gram-negative care acționează ca o barieră impermeabilă, împiedicând astfel uleiul de scorțișoară să pătrundă în celule.
O combinație de ulei de scorțișoară și nanoparticule de argint provoacă o inhibare de 100% a celulelor Staphylococcus agalactiae în decurs de 4 ore.
Uleiul de Cinnamomum cassia rupe membranele Staphylococcus aureus și E. coli, reduce formarea de biofilm și oferă un strat suplimentar de protecție împotriva mastita. În plus, scorțișoara ameliorează atât inflamația, cât și deteriorarea țesutului mamar asociat cu mastita.
Origanum
Uleiurile esențiale de origanu cuprind terpene, fenoli, acizi fenolici, flavonoide, carvacrol, timol, linalol și sabinenă hidrat. Carvacrolul este un monoterpenoid fenolic care provoacă leziuni structurale și funcționale membranelor celulare microbiene, cum ar fi Staphylococcus aureus și E. coli, rezultând astfel fluiditate și permeabilitate crescute.
Origanum vulgare, denumit popular „oregano” în majoritatea țărilor europene și în SUA, este eficient împotriva agenților patogeni predominanți ai mastitei, inclusiv E. coli, Cronobacter sakazakii, Klebsiella oxytoca, Staphylococcus aureus, Streptococcus dysgalactiae și Streptococcus uberis, Serratia mirabiliscens, și Protetia mirabiliscens. Prototheca zopfii. Origanum majorana reduce semnificativ populația bacteriană de Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae și E. coli.
Timusul
Principalele componente ale uleiurilor esențiale de timus includ timol, p-cimen și γ-terpinen. Timolul aparține monoterpenoidului fenolic cu activitate antimicrobiană care are ca rezultat modificări structurale și funcționale ale membranei citoplasmatice care afectează permeabilitatea. Speciile de timus au fost testate cu succes împotriva bacteriilor cauzatoare de mastita contagioasă și de mediu.
Uleiul esențial de Thymus vulgaris L. (cimbru comun) demonstrează un potențial antibacterian puternic împotriva Streptococcus β-hemolitic, Enterobacter sakazakii, E. coli și Klebsiella oxytoca.
Uleiul esențial de Thymus serpyllum L. (cimbru sălbatic) prezintă o activitate antibacteriană puternică împotriva stafilococilor coagulazo negativi. Uleiul esențial de Thymus fontanesii exercită o activitate antibacteriană ridicată împotriva E. coli și Staphylococcus aureus.
Melaleuca
Uleiul esențial de Melaleuca este cunoscut sub numele de ulei de arbore de ceai, care conține mai mult de 100 de componente, inclusiv diverse monoterpene, sesquiterpene și compuși aromatici. Uleiul de arbore de ceai exercită acțiune antibacteriană împotriva E. coli și Staphylococcus aureus, destabilizand astfel gradienții de ioni de potasiu, inhibând respirația și promovând scurgerea membranei.
Uleiul de arbore de ceai prezintă, de asemenea, activitate bactericidă împotriva speciilor Staphylococcus, speciilor Streptococcus, Klebsiella pneumoniae și Candida albicans și oferă protecție eficientă organismului prin scăderea proliferării celulelor inflamatorii fără a afecta capacitatea acestora de a secreta citokine antiinflamatorii. Uleiul esential de Melaleuca armillaris are efect sinergic cu rifaximina si eritromicina impotriva Staphylococcus aureus.
Lavandula
Principalele componente ale uleiurilor esențiale de Lavandula sunt linalol, acetat de linalil, terpene și componente alifatice non-terpenoide. Lavandula angustifolia prezintă eficiență împotriva izolatelor patogene, cum ar fi speciile Staphylococcus, Bacillus cereus și Kytococcus sedentarius. Lavandula stoechas reduce populația bacteriană de Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae și E. coli.
Minthostachys verticillata
Compoziția chimică a uleiului esențial Minthostachys verticillate include monoterpene pulegon, mentonă, izomentonă, limonen, mentol și α-pinen. Limonenul inhibă creșterea Streptococcus uberis, E. coli, Bacillus pumilus și Enterococcus faecium.
Concluzie
Mastita este o boală majoră în industria produselor lactate, care duce la scăderea producției de lapte, la o calitate slabă a laptelui și la pierderi economice.