Ferma

296

Scoaterea animalelor la pășunat în zonele montane

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În zona montană, animalele se scot la pășunat după data de 15 mai, pentru a permite dezvoltarea ierbii pe pășuni, avertizează specialiștii ANZM.

Pentru o bună furajare a animalelor și pentru ca acestea să nu își consume din energie (această energie putând să o folosească pentru producția de lapte și pentru acumularea de masă musculară) prin deplasarea pe distanțe mari pe pășune pentru a-și satisface cerințele de hrană, înălțimea ierbii pe pășuni ar trebui să fie de 10-12 cm.

Înainte de începerea sezonului de pășunat, este indicat a se administra în hrana animalelor masă verde în combinație cu fân, pentru a se preveni apariția diareei și a meteorismului după ce vor începe să consume numai iarbă de pe pășune.

De asemenea, se recomandă asigurarea unui program de mișcare zilnică pentru animalele ținute o perioadă mai mare în adăposturi, înainte de începerea transhumanței, pentru a le obișnui cu lumina naturală și mișcarea, în special pentru animalele care urmează să fie deplasate pe distanțe mari, pe jos, până la stâne.

Alcătuirea turmelor pentru pășunat:

Efectivele de animale sunt comasate în cirezi sau turme, dimensionate diferențiat, în funcție de suprafața de teren pășunabil, categoria de animale, numărul de proprietari care participă la formarea turmei (cirezii), distanța față de localități și alte criterii care sunt stabilite de crescătorii din localitatea de origine a animalelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2