Ferma

671

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României de către PRO AGRO, LAPAR și UNCSV privind importurile de produse agricole din Ucraina

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România –,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” au adresat un document de poziție Președintelui României, domnului Klaus Werner IOHANNIS, Premierului României, domnului Marcel CIOLACU, Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrului Transporturilor, domnului Sorin GRINDEANU și Ministrului Afacerilor Externe, doamnei Luminița ODOBESCU, prin intermediul căruia au exprimat îngrijorarea cu privire la liberalizarea importurilor produselor agricole din Ucraina și au solicitat reglementarea acestei situații pentru a evita o criză majoră în agricultura din România.

În contextul în care țări precum Cehia și Slovacia au solicitat deja prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina, asociațiile profesionale din domeniul agricol din România, consideră că este necesară o abordare similară pentru a proteja interesele agricultorilor autohtoni și a asigura stabilitatea sectorului agricol.

PRO AGRO, LAPAR și UNCSV reprezintă o platformă comună a asociațiilor profesionale și organizațiilor din domeniul agricol, având ca scop promovarea intereselor și dezvoltarea durabilă a agriculturii din România.

Prin intermediul acestui document de poziție, reprezentanții organizațiilor menționate, doresc să atragă atenția autorităților asupra impactului negativ pe care liberalizarea importurilor produselor agricole din Ucraina îl poate avea asupra fermierilor și cooperativelor agricole din România.

Importurile masive de produse agricole din Ucraina pot duce la o scădere semnificativă a prețurilor și la o concurență neloială pentru producătorii români. De asemenea, există riscul de a introduce pe piață produse agricole de calitate inferioară sau care nu respectă standardele europene, ceea ce poate afecta imaginea și reputația agriculturii românești.

Din aceste motive, organizațiile solicită Președintelui Klaus Iohannis să se implice activ la cel mai înalt nivel și să sprijine demersurile pentru reglementarea importurilor produselor agricole din Ucraina, luând în considerare măsurile deja luate de alte state membre ale Uniunii Europene.

În acest sens, PRO AGRO, LAPAR și UNCSV, propun ca România să solicite la nivel european prelungirea interdicției importurilor de produse agricole din Ucraina până când se va realiza o evaluare riguroasă a impactului asupra agriculturii europene și se vor stabili măsuri adecvate pentru protejarea producătorilor autohtoni.

Totodată, cele trei organizații propun o serie de măsuri care vizează:

-Separarea produselor agricole în funcție de proveniență/origine (România, UE, Ucraina, Republica Moldova, alte state terțe) și eliminarea prioritizării mărfii de proveniență Ucraina în Portul Constanța și punctele vamale, în detrimentul produselor agricole din România.

-Respectarea Coridoarelor de Solidaritate și instituirea unor controale mai riguroase la granițele României privind produsele din Ucraina, care tranzitează teritoriul țării noastre, prin implicarea activă și rapidă a tuturor instituțiilor statului român responsabile în acest sens.

-Extinderea listei de produse care fac obiectul interdicției importurilor din Ucraina pentru a include orzul, soia, făina și mălaiul.

-Extinderea măsurilor de interdicție a importurilor din Ucraina până la 14 iunie 2024.

-Trasabilitate și asigurarea respectării standardelor de producție din UE privind produsele agricole din Ucraina.

-Acordarea cât mai rapidă a compensațiilor aprobate pentru fermierii afectați.

-Asigurarea respectării acelorași condiții de tranzit al produselor ucrainene ca pentru produsele românești.

-Asigurarea reciprocității în realizarea obiectivelor PAC pentru a nu reduce competitivitatea producătorilor agricoli și a nu declanșa o concurență neloială între produsele agroalimentare din UE și cele din afara UE, situație întâlnită practic în ultimele 12 luni.

Semnatarii documentului își exprimă, de asemenea, încrederea că Președintele Klaus Iohannis împreună cu toate autoritățile naționale vor acorda atenția cuvenită acestei situații, la cel mai înalt nivel diplomantic și vor sprijini demersurile pentru protejarea intereselor sectorului agroalimentar, asigurând astfel stabilitatea și dezvoltarea durabilă a României, inclusiv prin declarațiile publice pe care le fac și documentele oficiale pe care le semnează și nu vor mai prioritiza interesul altei țării înaintea țării pe care o conduc.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2