Repere

233

Producătorii de novel food speră ca AI să îi ajute în grăbirea aprobărilor pentru această categorie de produse

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În domeniul alimentar, inteligența artificială îmbunătățește eficiența în toate domeniile. Poate ajuta la evaluarea tendințelor alimentare, la susținerea cercetării și dezvoltării pentru dezvoltarea de noi produse și chiar la comunicarea cu consumatorii, notează FoodNavigator.

IA alimentează formularea și dezvoltarea de produse

Dar ce se întâmplă dacă produsul dumneavoastră nu este încă pe piață, deoarece este un aliment nou? Poate IA să ajute la propulsarea acestor afaceri către comercializare?

Da, poate. Atunci când se lucrează cu un ingredient nou, testarea valorilor nutriționale, a texturii, a duratei de valabilitate și a calităților senzoriale poate fi consumatoare de timp și costisitoare. Aici intervine IA.

Din ce în ce mai multe companii utilizează IA pentru a simula și prezice cum se vor comporta combinațiile de ingrediente în funcție de acești factori, economisind atât timp, cât și resurse. Ceva ce anterior putea dura săptămâni poate dura acum câteva minute.

„Acest lucru poate reduce semnificativ munca de laborator și poate accelera termenele de cercetare și dezvoltare”, explică consultantul în reglementări Stephen O’Rourke.

Acest lucru este ceea ce observă și avocata Katia Merten-Lentz, fondatoare și parteneră a Food Law Science and Partners. „IA nu numai că poate optimiza formulele pentru gust și textură, dar poate și îmbunătăți procesele de producție”, explică ea.

Tehnologia poate chiar prezice preferințele consumatorilor

Odată ce un aliment nou este gata pentru comercializare, acesta trebuie să fie supus unei autorizări prealabile introducerii pe piață de către un organism de siguranță alimentară, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Orice astfel de agenție va trebui să se asigure că modelele de IA au fost validate cu date observate.

Autoritățile de reglementare solicită, de asemenea, „transparență deplină” cu privire la datele introduse în modelul de IA, modul în care a fost antrenat și modul în care au fost verificate predicțiile, explică O’Rourke. Dacă procesele decizionale ale unui model de IA sunt opace, este probabil ca dosarul să fie respins.

Aceasta nu înseamnă că organismele de siguranță alimentară, precum EFSA, sunt anti-IA. Departe de asta, spune O’Rourke: „Există uneori percepția că EFSA descurajează utilizarea IA, dar, în realitate, sunt deschise la aceasta – atâta timp cât sursele de date sunt transparente, iar modelele sunt justificate corespunzător.”

Ce face novel food și cum îl gestionează organismul

Atunci când depun un dosar pentru un aliment nou, întreprinderile trebuie să demonstreze că înțeleg funcționalitatea produsului.

„Dacă este vorba de o proteină, așa cum s-a întâmplat cu multe dintre propunerile recente de alimente noi – fie că este vorba de carnea cultivată, fie de lactatele derivate prin fermentație de precizie – modelele lingvistice mari (LLM) pot prelua „date complexe și grele”, pot analiza profilurile de aminoacizi și pot dezvălui proprietățile funcționale ale noii proteine, explică O’Rourke.

Dacă sunt alimentate cu suficiente date de înaltă calitate despre proteine ​​specifice, LLM-urile pot sintetiza, de asemenea, informații pentru a prezice cum ar putea digera consumatorii alimentul nou – un factor deosebit de important atunci când se introduc ingrediente nefamiliare.

Avocata Merten-Lentz vede, de asemenea, oportunități pentru optimizarea prin inteligență artificială atunci când se lucrează cu proteine ​​alternative – în special când vine vorba de selecția proteinelor. „Inteligența artificială poate analiza toate proteinele mai rapid decât oricine altcineva”, explică ea.

Tehnologia poate ajuta producătorii de carne sau analogi ai lactatelor pe bază de plante să găsească exact proteina pe care o caută, care contribuie la nutriția, culoarea, aroma sau chiar textura unei astfel de alternative.

„Acest proces este adesea combinat cu fermentația de precizie, care oferă o perspectivă largă asupra produselor personalizate”, spune Merten-Lentz.

O altă zonă

O altă zonă emergentă este cea a evaluărilor expunerii generate de inteligență artificială.” Unele companii utilizează deja instrumente de inteligență artificială pentru a simula scenarii de aport alimentar la diferite populații, contribuind la accelerarea evaluărilor de siguranță în dosarele de reglementare.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare așteaptă în continuare trasabilitatea completă a surselor de date, a ipotezelor și a metodologiei din spatele acestor modele - transparența rămâne esențială, spune O’Rourke.

„Studenții de masterat nu înlocuiesc experții de laborator, dar pot accelera sinteza timpurie a datelor - eliberând timp pentru proiecte noi.”

Cu IA în joc, mai contează oamenii în aplicațiile pentru alimente noi?

Adevărata valoare a IA apare atunci când oamenii își recunosc propriile limite în procesarea unor cantități vaste de informații.

Oamenii sunt încă foarte necesari, dar într-un mod diferit, explică O’Rourke. „Nu este vorba despre înlocuirea oamenilor în laborator, pentru că sunt întotdeauna necesari. IA le completează munca.”

Atât experții de laborator, cât și cei din domeniul reglementării sunt obligați să efectueze o verificare finală a constatărilor produse de IA. Acesta este pasul final, ni se spune. Mințile analitice sunt singurele capabile să determine dacă datele bazate pe inteligență artificială sunt utilizabile sau dacă au apărut halucinații. Oamenii trebuie să „rafineze” rezultatul, spune O’Rourke, și, în cele din urmă, să se asigure că este la înălțime.

Avertisment privind inteligența artificială: Protejați datele sensibile

Atunci când lucrați cu inteligență artificială și LLM-uri, protejarea informațiilor sensibile sau confidențiale este esențială. „Datele sensibile nu ar trebui niciodată încărcate în LLM-uri bazate pe cloud”, avertizează consultantul de reglementare Stephen O’Rourke.

Dacă utilizarea inteligenței artificiale pentru a procesa informații confidențiale este inevitabilă, companiile ar trebui să opteze pentru modele găzduite pe sisteme interne securizate. Această abordare ajută la asigurarea faptului că datele confidențiale rămân protejate. Cu toate acestea, O’Rourke subliniază că, chiar și în acest caz, o astfel de utilizare ar trebui limitată la proiecte confidențiale.

„Confidențialitatea, integritatea datelor și conformitatea rămân primordiale atunci când se utilizează instrumente de inteligență artificială”, adaugă el.

Desigur, etapa de verificare este încă consumatoare de timp - ar putea dura o jumătate de zi. Dar acea persoană tocmai a salvat o săptămână întreagă de date de analiză pe care inteligența artificială le poate finaliza în câteva zile. „Omul este apoi eliberat pentru a începe un nou proiect”, explică O’Rourke.

Merten-Lentz este întru totul de acord, subliniind că inteligența artificială nu este suficient de precisă pentru a înlocui specialiștii în reglementare și științifici.

„Deși inteligența artificială poate fi utilizată pentru a accelera inovația alimentară, nu uitați niciodată că strategia ar trebui să fie decisă în continuare de oameni. În cele din urmă, produsele sunt alese «emoțional» de către consumatori, ceea ce inteligența artificială - cel puțin deocamdată - nu poate înțelege.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2