Ferma

408

Sectorul european agroalimentar cere reglementarea corectă a regimului biotehnologiilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Acum, că alegerile pentru Parlamentul European s-au încheiat, investitorii susțin biotehnologia cu inteligența artificială ca motor al celei de-a patra revoluții industriale, dar, în ciuda ambițiilor puternice ale Europei, analiștii biotehnologiei spun că legislația concepută pentru substanțele chimice nu este potrivită pentru biologic. Rezultatul este un exod de talent și investiții, notează Euractiv într-o analiză pe această temă.

Un peisaj ”incredibil de puternic”

Peisajul biotehnologic al Europei este „incredibil de puternic”, spune Tim Zandbergen, consilier pentru politici strategice la asociația antreprenorilor olandezi VNO-NCW. Dar el a spus pentru Euractiv că „aplicarea efectivă a biotehnologiei în produse, servicii și tratamente în Europa lipsește”.

În timp ce Zandbergen citează CRISPR-Cas9 drept una dintre noile biotehnologii cheie – descoperite în Țările de Jos – slăbiciunea aplicării „se datorează în principal faptului că legislația europeană este depășită – OMG-urile provine dintr-o directivă din 2001 – și multe soluții biologice încă intră sub incidența legislației chimice, care pur și simplu nu este adecvat pentru biologie.”

Noul manifest

Pentru a stimula capacitatea competitivă a Europei și pentru a aborda formatul legislativ depășit al UE, Coaliția Europeană pentru Biosoluții a propus un nou manifest care include șase recomandări de politică pentru a stabili o paradigmă ecologică și bazată pe bio, permițând în același timp realizarea Pactului Verde al UE.

Coaliția susține investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare pentru a dezvolta noi biosoluții și a ține pasul cu alte economii. Aceștia sugerează integrarea biosoluțiilor în viitorul program Orizont și revizuirea politicii agricole comune.

În al doilea rând, ei încearcă să îmbunătățească stimulentele pentru investiții pentru a accelera intrarea pe piață a biosoluțiilor – Coaliția recomandă îmbunătățirea stimulentelor pentru investiții, în special pentru IMM-urile care se luptă să finanțeze extinderea infrastructurii. Aceștia sugerează explorarea utilizării fondurilor IPCEI pentru bio-reactoare și dezvoltarea unui model de co-investiție a UE în parteneriate public-privat.

Clasificare corectă, aprobare rapidă

În plus, EBC dorește să asigure o clasificare echitabilă a UE pentru recunoașterea biosoluțiilor în clasificarea UE a activității economice, codurile NACE. Aceștia propun includerea biosoluțiilor în taxonomia UE pentru a crește accesul la finanțare durabilă pentru companiile de biosoluții.

Dezvoltarea unei abordări risc-beneficiu este favorizată, iar EBC sugerează introducerea unui cadru de analiză risc-beneficiu pentru a ghida deciziile de reglementare, luând în considerare atât beneficiile potențiale, cât și dezavantajele biosoluțiilor.

În plus, se propune dezvoltarea unui model european de acces pe piață bazat pe o abordare inspirată de GRAS pentru accesul pe piață, în care companiile trebuie să demonstreze și să obțină consensul experților cu privire la siguranța noilor soluții biologice.

Și, în cele din urmă, al șaselea principiu de politică din manifest este ca Europa să dezvolte un cadru de aprobare rapidă – un nou cadru orizontal pentru o aprobare mai rapidă a biosoluțiilor durabile. Ei sugerează trecerea de la o abordare centrată pe proces la o abordare centrată pe produs, bazându-se pe o abordare risc-beneficiu și asigurând sandbox-uri de reglementare pentru dezvoltarea, testarea și validarea tehnologiilor inovatoare.

Capacitate de export

Întrebat de Euractiv despre capacitatea de export biotehnologie a Europei, Zandbergen a spus: „Capacitatea de export nu este o problemă, majoritatea dozelor reale de vaccin COVID au fost fabricate în UE, de exemplu”.

„Un alt exemplu bun”, a explicat el, este carnea de cultură „care permite creșterea cărnii adevărate din celule de carne reale, dar fără ca animalul să sufere și fără cantitățile uriașe de hrană, apă și spațiu de care au nevoie bovinele (…) Acesta este cu adevărat un perturbator. revoluţie!"

Ferdinand Los, CEO al Hudson River Biotechnology a declarat: „Reglementările UE în domeniul nostru au întârziat să se schimbe, în parte din cauza influenței puternice din partea organizațiilor care resping inovația.”

„Vedeți mai multe reglementări de perspectivă – și viteză de implementare – și investiții, de exemplu în America, care au făcut ca inovațiile din industrie să se dezvolte acolo într-un ritm mult mai rapid decât în ​​Europa.”

Los a adăugat: „Între timp, avem probleme legate de F&A aici, cum ar fi fermierii care sunt nemulțumiți de reglementări și cote, cu dorința, dar incapacitatea practică de a reduce sau elimina treptat substanțele agrochimice. Singura modalitate de a rezolva astfel de probleme pe termen lung este prin inovare.”

Născut în Europa, crescut în SUA, Asia

Zandbergen a remarcat: „Legislația UE privind OMG-urile și alimentele noi necesită procese atât de extinse și costisitoare în prezent, care pur și simplu nu sunt fezabile pentru numeroasele startup-uri de înaltă tehnologie dacă li se permite deloc să fie comercializate – ceea ce carnea cultivată nu este încă.”

„Așadar, aceste companii se mută în SUA sau Singapore. După cum spun eu, aceste companii sunt născute în Europa, dar cresc în SUA și Asia. Prin urmare, se impune urgent un accent politic pe modernizarea legislației europene în jurul biotehnologiei.”

În ceea ce privește blocajele legale, Zandbergen a spus că din 2001 s-au înregistrat o mulțime de pași în biotehnologie, dar legislația nu a ținut pasul.

„Din păcate, vedem că procesul legislativ se macină din cauza naturii profund tehnice a acestui subiect”, a explicat el, „ceea ce arată necesitatea ca argumentele bazate pe știință să vină în prim-planul acestei dezbateri. Știința a arătat că aceste tehnologii moderne sunt la fel de sigure, dacă nu mai sigure, decât metodele mai vechi. În plus, sunt mai ieftine și mult mai eficiente.

Fernando Los argumentează „În ceea ce privește peisajul, cred că Europa este bună la generarea de invenții și la construirea de startup-uri, dar nu poate ajuta startup-urile promițătoare să se maturizeze și să devină competitive la scară internațională.

Acesta din urmă este locul în care cred că ar trebui să se concentreze mai mult în ceea ce privește sprijinul guvernamental – împingeți mai multe granturi și investiții în această parte a industriei și folosind instrumente simple de finanțare.”

Zandbergen adaugă că „UE și-a propus mari ambiții în ceea ce privește autonomia strategică, puterea afacerilor de înaltă tehnologie și creșterea și dominația în tehnologiile cheie. Biotehnologia este, împreună cu AI, motorul acestei a patra revoluții industriale. Dar, ambițiile puternice ar trebui să fie susținute de o capacitate puternică de a executa.” (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2