Ferma

408

Șefa fermierilor din UE: ”Protecție, nu protecționism, profit, nu naționalism”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Următoarea Comisie Europeană ar trebui să aibă un comisar „puternic” pentru agricultură, care să reflecte importanța tot mai mare a alimentelor și agriculturii pe agenda politică, a declarat într-un interviu pentru Euractiv președintele COPA, cea mai mare asociație a fermierilor europeni.

Iată mai jos sinteza răspunsurilor noii șefe a alianței Copa-Cogeca:

Christiane Lambert, prima femeie care conduce cea mai reprezentativă organizație a fermierilor din UE, își va demisiona în septembrie, după patru ani la conducere.

Mandatul ei a început în primul an al pandemiei, a continuat cu trauma unui nou război în Europa și s-a încheiat cu mitinguri ale fermierilor de pe tot continentul, într-un crescendo care pare să fi schimbat abordarea UE față de agricultură.

La începutul mandatului, în 2019, factorii de decizie din UE „au vorbit doar despre mediu” și „s-au gândit că securitatea alimentară nu este o problemă”, pentru că dacă ne lipsesc alimentele și alte produse agricole, „am putea să le cumpărăm din altă țară”.

După șocurile pandemiei și invazia rusă a Ucrainei, „toate guvernele [UE] spun acum” că securitatea alimentară și producția sunt „la fel de importante ca mediul”.

Mișcările fermierilor au fost învinuite pentru eșecul agendei Green Deal a UE, la care Lambert a răspuns: „Avem nevoie de femei și bărbați care sunt conștienți” de problemele climatice și de tranziția ecologică.

Totuși, a adăugat ea, „dacă ne uităm la condițiile reale ale agriculturii, trebuie să înțelegeți că” aplicarea unor cerințe ecologice, indiferent de condiții, „este imposibil”. „Trebuie să adaptăm ritmul schimbării la capacitatea fermierilor”.

Revenirea securității alimentare a fost reflectată și în Agenda Strategică 2024-29, sigilată de liderii UE la 28 iunie.

Din cauza acestei schimbări de perspectivă, Lambert cere acum „un comisar puternic” pentru viitorul mandat. „Ne-am dori ca el să fie vicepreședinte al Comisiei”, cineva cu un portofoliu care acoperă lanțul alimentar, pentru că acum trebuie luat mai mult în considerare întregul lanț alimentar.

În colegiul comisarilor, vicepreședinții acționează în numele președintelui și coordonează activitatea în domeniul lor de responsabilitate, împreună cu mai mulți comisari.

Un comisar pentru alimente este probabil să fie chemat să abordeze problema controversată a echilibrului puterii de piață în lanțul de aprovizionare cu alimente. „Consolidarea poziției fermierilor în lanțul alimentar” este, de asemenea, un angajament al Agendei strategice a liderilor UE.

Pe această temă, UE a adoptat o directivă pentru a proteja veniturile fermierilor în 2019, după o dezbatere agonizantă cu fermierii, industria alimentară și comercianții cu amănuntul asupra baricadelor opuse.

Pe fondul apelurilor din partea mai multor lideri ai UE de a reexamina echilibrul puterii de piață în lanțul de aprovizionare, asociația comercianților cu amănuntul Eurocommerce a cerut evitarea unor reguli mai stricte împotriva alianțelor transnaționale de cumpărare.

Venitul fermierilor este „doar 60% din medie”, iar directiva „nu merge suficient de departe”, a subliniat Lambert. În multe țări, a adăugat ea, jucătorii din lanțul alimentar își asumă angajamente să țină seama de costurile de producție pentru a recompensa fermierii cu „un preț bun”.

Printre „exemplele bune”, potrivit lui Lambert, se numără Spania, Franța și Croația, „dar trebuie să ne schimbăm la nivel european”.

Întrebat dacă tot acest accent pe securitatea alimentară și suveranitatea alimentară riscă să se reverse în protecționism, Lambert a răspuns că „când spui suveranitate, înseamnă că ai nevoie de o decizie politică pentru a spune că agricultura este importantă”.

„Trebuie să facem schimb, suntem deschiși la comerț”, a spus ea, adăugând că avem nevoie de mai multă „reciprocitate în schimb, să avem aceleași reguli cât mai mult cu producătorii din țări terțe”.

Pe lângă respingerea protecționismului, Lambert nu are nicio simpatie pentru naționalism. „Europa este orizontul necesar pentru fermieri”, a spus ea.

„Dacă avem doar partide naționaliste cot la cot, este un plus de oameni egoiști. Și asta nu face o familie unită.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2