Ferma

494

Simpozionul ”BOVICOOP- dezvoltare și cooperare, genetică și reproducție-BNV” Ediția a II-a

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Taurin- BOVICOOP a creat conceptul de simpozion anual, intitulat ”BOVICOOP- dezvoltare și cooperare”, eveniment care, în aces an, a fost organizat în colaborare cu membrii noștri Semtest- BVN, Organizația Națională de Însămânțări Artificiale.

Manifestația s-a desfășurat în Sîngeorgiu de Mureș, în două zile, în data 06 Octombrie având loc Simpozionul Științific BOVICOOP, cuplat cu BVN, respectiv pe data 07 Octombrie a avut loc cea de-a XXI Ediție a Paradei Taurilor, organizată, în fiecare an, de specialiştii mureşeni în genetică şi reproducţie zootehnică.

Simpozionul Științific a adunat mai bine de 100 de participanți, reprezentații și membrii ai cooperativelor agricole din țară, cele mai importante organizații si asociații de profil zootehnic bovin, fermieri si operatori de înseminare artficială, specialiști în domeniu și, de asemenea, reprezentanți ai insitituțiilor și autorităților statului.

Partenerii sponsori, nu au fost nici dânșii într-un număr mic, având alături 13 firme de inputuri dornice în a lega noi relații de colaborare cu fermierii prezenți. UNCST- BOVICOOP a realizat o retrospectivă a parcursului său, de la înființare și până în prezent, aducând totodată, în atenția publicului cele mai importante noutăți din sectorul zootehnic.

Exclusivitatea transmisă din partea fermierilor asociați în cooperative, a fost aceea de înființare a Cooperativei de gard III, cu rol economic, care va aduce pe piața produselor lactate românești, un brad propriu al cooperativelor, denumit ”NATURLACT”.

Noutatea cu privire la acțiunile UNCST-BOVICOOP, s-a remarcat prin proiectul național al seminariilor din cadrul cooperativelor. Caravana BOVICOOP, va poposi în fiecare județ parte din umbrela asociativă, unde va susține seminarii pentru fermierii din cooperativă, pe diverse teme zootehnice, cu scopul de a-și îmbunătății calitatea și cantitatea produselor materie primă livrate (lapte/carne).

Aceste activități didactice, sunt predate de specialiști în zootehnie, medici veterinari și tehnicieni, cu vastă experiență în domeniul zootehnic și cu abilități de transmitere a noțiunilor de bază pe înțelesul tuturor.

Județele deja vizitate au fost Sălaj, Satu Mare, urmează, pe 4 Noiembrie, Suceava/Botoșani, și apoi întreaga țară. Pe lângă simpozioane și seminarii, UNCST-BOVICOOP, a prezentat și rezultatele schimburilor de experiență în străinătate: Germania, Austria, Polonia, Ungaria.

Totodată, reprezentanții Semtest BVN, au abordat deopotrivă și importanța geneticii din fermele de bovine, dar și unicitatea organizației la nivelul României. Profitând de prezența domnului Secretat de Stat Adrian Pintea, am dezbătut principalele știri zootehnice de la nivel instituțional:

modificarea PNS-ului prin introducerea sprijinului cuplat pentru porumbul siloz, noul ajutor național tranzitoriu pentru juninci, rapoartele naționale privind șeptelul de bovine din România, situația pieței laptelui românesc și i-am lansat domnului Secretar de Stat o provocare, aceea de a pune în funcțiune Observatorul Laptelui, parte din Legea Laptelui 307/2022, mecanism care ar evidenția cantitățile de lapte circulate pe piața românească, atât din surse naționale, cât și europene.

Pentru UNCST- BOVICOOP, evenimentul a fost încununat cu o Adunare Generală, moment în care au aderat două noi cooperative: Harcov Milk Meet, din Harghita și UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL TAURIN - BOVICOOP 2 Gospodăria Moților, din Hunedoara, UNCST- BOVICOOP însumând astfel 21 de cooperative membre, cu 700 de fermieri activi din 11 județe ale țării, deținând 22.000 de capete de bovine, 2 cooperative de creștere a bovinelor de carne și 4 cooperative de procesare, care integrează întreg sistemul cooperatist.

Dacă prima zi a fost teoretică, a doua a fost practică, moment în care s-a desfășurat Parada Taurilor, o tradiție a Semtest BVN, care a adunat mai bine de 1000 de fermieri participanți. Toți cei părtași la paradă, au avut posibilitatea de a interacționa cu firmele partenere, care s-au organizat în corturi, chiar în fața ringului de manifestare a exemplarelor bovine.

 Dublul eveniment a fost un real succes pentru toți participanții, mai cu seamă pentru noi, organizatorii, care de fiecare dată o facem pentru fermieri, despre fermieri cu fermieri! Asocierea este cea mai bună soluție pentru micul și mijlociul crescător de bovine din România.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2