Ferma

354

Sisteme de evaluare standardizată a sănătății animalelor din fermele zootehnice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Multă vreme, biosecuritatea a aparținut de domeniul protocoalelor, al hârțoagelor și al bunelor intenții. Metoda a funcționat când totul a fost pus în practică, dar lacunele au fost numeroase.

În zilele noastre, măsurile subiective pot fi completate cu tehnologii noi pentru a spori nivelurile de biosecuritate. Producția de porci trece în prezent prin teritorii necunoscute din cauza a doi noi factori semnificativi, Pesta Porcină Africană (PPA) și boala Coronavirus 2019 (Covid-19).

Ambele fenomene, pe lângă bolile deja existente, afectează competitivitatea din punct de vedere al eficienței și calității producției și sunt direct legate de controlul biosecurității.

Prin urmare, un control mai bun al biosecurității devine mai important ca niciodată, după cum relevă raportul ”Raportul New paradigms for disease prevention”, publicat de PigProgress și pe care vi-l prezentăm mai jos.

Erori în managementul biosecurității

Biosecuritatea este cunoscută ca implementarea unor măsuri de reducere a riscului de introducere și răspândire a agenților patogeni, prevenind transmiterea bolilor, îmbunătățind astfel sănătatea și reducând nevoia de antimicrobiene. Mai mult, majoritatea bolilor dăunează bunăstării animalelor și, în consecință, productivității acestora.

Prin urmare, niveluri mai ridicate de biosecuritate vor avea un efect pozitiv asupra economiei fermierului. Atunci când efectuează audituri de biosecuritate în Europa de Vest/Est, precum și în Asia, producătorii de porci răspund frecvent într-un mod destul de similar atunci când se găsesc greșeli: ”Întotdeauna ne descurcăm bine, dar chiar astăzi...” și acesta este unul dintre punctele cruciale, excepțiile.

În general, membrii personalului fermei cunosc teoria sau principiile de lucru pe care ar trebui să le urmeze, dar pur și simplu nu se conformează în toate cazurile. Aici sunt cateva exemple:

• Responsabilități care nu sunt atribuite nimănui: În ciuda protocoalelor scrise cuprinzătoare, acestea s-ar putea să nu fie puse în practică deoarece responsabilitățile nu sunt atribuite sau oamenii nu au fost instruiți corespunzător pentru a face acest lucru;

• Amestecarea personalului în zonele comune: Precum o cantină, fără schimbarea cizmelor sau a hainelor;

• Igienă parțială a personalului: Pentru că ”nu veți face duș de patru ori pe zi”;

• ”Sunt special”: Proprietarii, managerii sau personalul de întreținere simt uneori că regulile generale nu li se aplică;

• Drumurile publice și private: Sunt folosite fără măsuri preventive;

• ”Creativitate” în respectarea regulilor: ”Puțină improvizație nu strică”

Crearea unui nou tip de date

Însă, întrucât biosecuritatea afectează toate procesele care au loc într-o fermă, este esențial să existe o metodă de evaluare standardizată cu părți complementare: control subiectiv și obiectiv. Ambele se îmbunătățesc reciproc și conduc la un control global al biosecurității mai bun, mai robust și eficient

Controlul subiectiv

Acest tip de control constă în abordarea clasică bazată pe colectarea datelor din ferme, anchete și liste de verificare din fermă, cu unele îmbunătățiri bazate pe experiență. PigChamp Pro Europa este o firmă de consultanță pentru producătorii de carne de porc. Atunci când un fermier dorește să îmbunătățească biosecuritatea, controlul se bazează pe patru pași:

1. Colectarea informațiilor: Aceasta include cel puțin o hartă detaliată a fermei, starea de sănătate, programul de aclimatizare a slăvițelor și protocoale generale de biosecuritate;

2. Sondajele: PigChamp folosește sondajul Biocheck, care evaluează diferiții factori care afectează biosecuritatea generală în fermă, elaborat în continuare cu câteva întrebări adăugate din propria noastră experiență pentru a aborda mai detaliat domenii specifice. Biocheck permite compararea rezultatelor și cu alte ferme la nivel global. Acești doi primi pași oferă o bună înțelegere a situației actuale din fermă, dar trebuie să fie re-verificați cu o vizită la fermă.

3. Vizită la fermă: O vizită completă în profunzime la facilități, verificarea informațiilor primite, discutarea cu personalul fermei și cu managerii fermei sunt de mare ajutor pentru a ne asigura care este situația reală la fermă. Foarte des, inconsecvențele sau realitate vs teorie sunt observate când sunteți la fața locului. Asta durează de obicei una sau două zile.

4. Soluții bazate pe analiza efectuată: Toate informațiile colectate trebuie prelucrate, analizate și să conducă la un plan de acțiune care este prezentat cu atenție companiei, managerului fermei și personalului fermei, inclusiv acțiuni pe termen scurt, mediu și lung.

Limitările acestui tip de evaluare sunt legate de subiectivitatea datelor raportate, uneori chiar cu cea mai bună voință, dar răspunsurile ar putea fi mai mult legate de presupuneri decât de fapte și nu sunt întotdeauna verificabile. O vizită la fermă ar genera de obicei o imagine a ceea ce se întâmplă doar în acel moment, care se poate potrivi total sau doar parțial cu realitatea.

În cele din urmă, o urmărire atentă a ceea ce se întâmplă în fermă se bazează în principal pe repetarea acelui proces, mai degrabă, decât pe obținerea de informații obiective despre recomandările convenite. În total, auditurile de biosecuritate par a fi cea mai bună soluție posibilă deocamdată, cu o marjă clară de îmbunătățire.

Controlul obiectiv

Controlul obiectiv se bazează pe date obținute în general prin tehnologii digitale. Această abordare completează dezavantajele metodei subiective, în principal în ceea ce privește două dintre aspectele necunoscute: intrarea bolii (biosecuritate externă, controlul vizitatorilor) și răspândirea internă a bolii (interna-biosecuritatea, mișcările personalului fermei).

Biosecuritatea externă

De obicei, există puține date disponibile referitoare la biosecuritatea externă. Există 2 opțiuni pentru a aborda acest decalaj:

1. O carte electronică a vizitatorilor: Majoritatea fermelor au o carte a vizitatorilor în care fiecare vizitator își înregistrează datele. În practică, utilizarea și beneficiile acestei proceduri sunt minime, pentru a verifica când o anumită persoană a vizitat ferma poate fi liniștit consumatoare de timp (deoarece ar trebui să parcurgeți manual jurnalele) și are puțină valoare suplimentară.

O carte a vizitatorilor simplă, ușor de utilizat, bazată pe hârtie obișnuită, plus un stilou digital și un smartphone ieftin, reprezintă un demers facil pentru majoritatea lucrătorilor fermei, deoarece este aceeași rutină de scriere pe care o folosesc, dar datele pot fi încărcate instantaneu pe internet și transformate în informații utile. Aceasta este o soluție ieftină și ușoară.

2. Un sistem de control al accesului: Acest tip de sistem este mai sofisticat și este de obicei mai bun pentru complexe mai mari, inclusiv pentru diferite tipuri de ferme și facilități. Programul se bazează pe un sistem care are o bază de date predefinită de utilizatori, care permite vizitatorilor să intre în funcție de locul pe care l-au vizitat anterior sau de alți factori de risc, de exemplu, riscul sau pozitivitatea în prezent față de Covid-19.

Sistemul poate genera alerte instant, monitoriza cu usurinta conformitatea cu standardele companiei, poate imbunatati comportamentul vizitatorilor si favorizeaza auditurile ulterioare bazate pe date obiective.

Biosecuritatea internă

În cazul biosecurității interne, obiectivul este acela de a preveni răspândirea bolii în fermă odată ce agentul patogen este acolo. Abordarea se concentrează în principal pe boli economice, precum PRRS, dar ar putea fi aplicată la orice tip de boală.

Un nou sistem digital de biosecuritate internă (Biorisk), se bazează pe două piese hardware de la fermă, inclusiv balize și cititoare. Fiecare muncitor din fermă primește emițătoare bluetooth mici numite ”balize”. Acestora li se cere să le poarte în timp ce se află la fermă.

Cititoarele sunt instalate și fixate la fiecare punct de acces al fiecărui grajd sau adăpost, inclusiv în zona administrativă, la dulapuri și dușuri. Acele dispozitive pot detecta semnale de baliză prin proximitate.

Ori de câte ori o baliză se află în raza de detectare a unui dispozitiv, acesta înregistrează identitatea balizei, precum și timpul de detectare și încarcă înregistrarea într-o bază de date.

Înregistrările de colectare și procesare a datelor de la cititori sunt apoi trimise în cloud și procesate, astfel încât mișcările și rutele lucrătorilor din fermă sunt înregistrate. Fiecare mișcare reprezintă un traseu făcut de un muncitor agricol de la un punct de plecare până la destinație finală.

Astfel, sistemul permite monitorizarea în timp real a modelelor de mișcare a personalului fermei și a riscului acestora de răspândire a bolilor în cadrul fermei.

Un sistem eficient

Cu ajutorul sistemului care și-a dovedint din plin eficiența, a fost posibilă controlul și eradicarea bolilor (PRRS) și îmbunătățirea excelenței operaționale prin înțelegerea mai bună a comportamentului uman.

Lucrări preliminare recente (Arruda și colab., 2019) de la colaboratorii de la Universitatea de Stat din Ohio, au arătat o asociere între tipul de mișcare și eficiența producției folosind fermele din SUA. În studiu, o creștere de cinci ore a timpului petrecut în camere de către manager a fost asociată cu o creștere a unui purcel înțărcat la fiecare zece litri.

Într-o a doua fermă, o creștere a timpului petrecut în sălile de fătare de aproximativ două ore pe lucrător pe săptămână a avut tendința de a crește numărul de purcei înțărcați cu un purcel la fiecare patru litri.

Aceste descoperiri ar putea fi legate de o creștere a îngrijirii porcilor, ceea ce ar duce probabil la un număr mai mare de animale înțărcate. Controlul asupra acestui lucru, dintr-o privire, ajută la asigurarea faptului că operațiunile sunt efectuate conform așteptărilor și facilitează corecțiile personalizate timpurii.

Biosecuritatea digitală și controlul uman

Asigurarea unor standarde ridicate de biosecuritate, pentru a menține fermele ferite de boli, poate fi realizată cu ușurință prin combinarea controlului uman cu sistemele digitale. Aceste sisteme promovează, de asemenea, excelența operațională, deoarece sarcinile unei ferme sunt supravegheate în mod obiectiv.

Ele favorizează monitorizarea de la distanță, evitând riscurile de intrare și eficientizând munca medicilor veterinari și a managerilor. Combinația de protocoale eficientă, experiență umană și tehnologii digitale va defini o nouă paradigmă în controlul biosecurității în fermele de porci în următorii ani.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2