Ferma

263

Situația PPA din Germania și Polonia devine critică

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Strategia Germaniei de a menține pesta porcină africană (PPA) pe termen lung depinde de garduri permanente de graniță, menite să oprească migrarea mistreților. Cu toate acestea, ecologistii subliniază că gardurile provoacă daune altor animale sălbatice.

Iubitorii de natură îndeamnă autoritățile din statul Brandenburg să mute gardul. În prezent se află aproape de râurile de frontieră Oder și Neisse, iar la anumite intervale există deschideri în gard pentru a permite trecerea altor animale sălbatice. Aceste deschideri, însă, nu sunt întotdeauna folosite de animalele mai mari.

În ultimele luni, până la 19 căprioare au fost găsite moarte chiar la gard. Mai ales în preajma Revelionului, nivelul râului a crescut, transformând gardul într-o capcană mortală, așa cum arată acest articol de știri din Brandenburg RBB. Localnicii, precum și organizațiile ecologiste, inclusiv World Wildlife Foundation (WWF) și-au exprimat sprijinul pentru relocarea gardurilor.

Într-o reacție, Ministerul Protecției Consumatorului din statul Brandenburg a declarat: „Brandenburg este bastionul împotriva expansiunii nestăpânite a ASF în direcția vest. Rezultatele luptei împotriva bolii nu pot fi compromise.”

Dezbaterea este într-un fel analogă cu criticile la modul în care se luptă împotriva Covid-19. Când abordăm virusul doar din perspectivă „sănătății”, politica ar necesita o anumită necruțăre. Realitatea, însă, este că adesea sunt în joc mai multe interese, motiv pentru care uneori politicile de combatere a unei boli vor ajunge să fie un compromis.

Între timp, într-un stat din sud, în Saxonia, convingerea crește că reducerea cantității mari de mistreți este calea spre soluționarea crizei PPA. Într-un comunicat de presă, Sebastian Vogel, șeful echipei de gestionare a crizei ASF, a declarat:

„Singura modalitate de a stăpâni pesta porcină și de a o combate cu succes este reducerea semnificativă a numărului foarte mare de mistreți din zonele restricționate. Ne bucurăm că am găsit un partener extrem de competent în Asociația de vânătoare a statului Saxonia.

Populația de mistreți este principala sursă de infecție pentru pesta porcină. Prin urmare, trebuie să le reducem pentru a combate răspândirea bolii animale și pentru a preveni răspândirea acesteia la populațiile de porci domestici.”

La analiza celor mai recente date, clusterul focar de PPA din vestul Poloniei și Germania de Est se apropie rapid de 10.000 de victime mistreți – începând cu 8 februarie, în total, 9.877 de victime infectate de mistreți au fost detectate de ambele părți ale graniței.

În vestul Poloniei, din noiembrie 2019, au fost găsite 6.555 de animale, iar aproximativ jumătate dintre cele din Germania: 3.322. Primul focar a avut loc acolo în septembrie 2020.

Între timp, se pare că cea mai mare parte a activității ASF de pe partea poloneză a graniței se deplasează în alte provincii decât Lubusz.

În acea provincie, primul focar din clusterul din vestul Poloniei a avut loc în noiembrie 2019 și, pentru o lungă perioadă de timp, marea majoritate a focarelor la mistreți au avut loc acolo. Aproape 5.000 din cele 6.555 de focare din Polonia au fost în acea provincie.

Focare în Silezia Inferioară și Polonia Mare

În ultimele 3 luni, a apărut o imagine că numărul focarelor lunare atât în ​​Silezia Inferioară, cât și în Polonia Mare le-a depășit pe cele din Lubusz, cu cifrele din Lubusz în scădere și cele din ambele provincii în creștere. Se potrivește cu un tipar al virusului care crește și coboară. Ca o picătură în ocean, inelul devine mai larg.

Unul dintre efectele inelului de lărgire este că focarele au loc din ce în ce mai aproape de granița cu Cehia. Cea mai recentă descoperire a fost la doar 9 km distanță de granița cu Cehia.

Țara este una dintre puținele care a reușit să depășească o infecție cu PPA, când a fost găsit un focar în apropierea orașului Zlín, în sud, în 2017 și 2018. În estul Poloniei, virusul pestei porcine africane este o problemă din 2014. Zona infectată acoperă întreaga graniță de est.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2