314
Se potrivesc standardele actuale ale UE privind bunăstarea animalelor cu cerintele din viitor sau ne putem aștepta la noi actualizări? Unele opinii indică o necesară limitare a acestui parcurs.
Cadrul legal actual privind bunăstarea animalelor include o directivă privind protecția animalelor deținute în fermă, patru directive care stabilesc standarde minime pentru protecția găinilor ouătoare, puilor de carne, porcilor și vițeilor, un regulament privind transportul animalelor și o directivă privind bunăstarea animalelor la momentul sacrificării, afirmă Katia Merten-Lentz, partener și fondator al Food Law Science & Partners, citată de FoodNavigator.
Cu toate acestea, pe măsură ce societatea devine din ce în ce mai preocupată de bunăstarea animalelor, aceste reguli sunt descrise ca fiind inadecvate și nu oferă suficiente protecție.
În septembrie 2018, lansarea Inițiativei cetățenilor europeni (ICE) „Încheierea epocii cuștilor” a stimulat Uniunea Europeană la acțiuni concrete.
ECI, care a solicitat o legislație care interzice utilizarea cuștilor pentru o mare varietate de specii de animale, a atins pragul necesar pentru validare cu peste 1,6 milioane de semnături și, prin urmare, a fost prezentat Comisiei Europene.
Ca parte a strategiei de la fermă la mâncare, prezentată la 20 mai 2020, Comisia a anunțat că legislația existentă privind bunăstarea animalelor va fi revizuită complet până în 2023. Noua legislație urmărește să asigure un nivel mai ridicat de protecție, să fie mai larg ca domeniu de aplicare, mai ușor de aplicat și aliniat cu cele mai recente dovezi științifice.
De asemenea, Comisia s-a angajat să propună eliminarea treptată și, în cele din urmă, interzicerea utilizării cuștilor pentru toate speciile și categoriile de animale menționate în ICE.
Concomitent cu anunțul, Comisia a lansat o verificare a aptitudinii legislației actuale privind bunăstarea animalelor de fermă, rezultatele fiind utilizate pentru a revizui normele existente și a încadra inițiative viitoare. În același timp, Comisia a solicitat EFSA mai multe avize științifice, care ar trebui să fie disponibile în cursul anului 2022 sau începutul lui 2023.
Ca parte a inițiativei propuse, Comisia intenționează să revizuiască normele privind transportul animalelor și bunăstarea animalelor la nivelul fermei, inclusiv sacrificarea. Comisia sugerează, de asemenea, evaluarea impactului unui cadru de reglementare european cu criterii pentru o schemă de etichetare privind bunăstarea animalelor, deoarece în prezent nu există o legislație europeană privind mențiunile sau etichetarea privind bunăstarea animalelor.
Revizuirea va acoperi animalele crescute și ținute în scopuri agricole, inclusiv pisici și câini, dar excluzând animalele sălbatice, animalele nevertebrate sau animalele de experiment sau de laborator, cu excepția regulilor privind bunăstarea lor în timpul transportului.
Propunerea Comisiei este susținută în general de Parlamentul European și de Consiliul European și este supusă unui interes apropiat din partea părților interesate.
În octombrie 2021, membrii Parlamentului European (PE) au adoptat un raport de inițiativă privind Strategia Farm to Fork, aprobând un raport al Comitetului pentru Mediu și Agricultură (AGRI) cu prevederi privind bunăstarea și conservarea animalelor. În decembrie 2021, Consiliul a aprobat concluziile pentru o etichetă de bunăstare a animalelor la nivelul UE.
Consultarea publică a Comisiei privind revizuirea normei UE privind bunăstarea animalelor, care s-a încheiat la 21 ianuarie 2022, a primit puțin mai puțin de 60.000 de răspunsuri.
Luna trecută, deputații europeni au adoptat, de asemenea, recomandări pentru reguli mai bune de protecție a animalelor în timpul transportului, cerând, printre altele, ca călătoriile de transport să nu depășească opt ore și ca statele membre să creeze benzi rapide pentru transportul animalelor la frontierele din interiorul UE pentru a reduce timpul de călătorie.
În mod interesant, deputații europeni au sugerat, de asemenea, Comisiei să numească un comisar al UE pentru bunăstarea animalelor și o direcție generală dedicată „pentru a reflecta importanța acestei probleme pentru cetățenii europeni și pentru a se asigura că i se acordă suficientă atenție politică”.
Dar, deși această agendă are o sferă de anvergură extinsă, punerea în aplicare este întotdeauna esențială pentru a transpune viziunea politicii în acțiune. Rămâne de văzut dacă rezultatele vor corespunde acestor ambiții.