334
În condițiile în care fermierii se confruntă cu presiuni de a adopta practici agricole mai durabile - sau de a trece la un sistem agricol complet diferit - cine ar trebui să sprijine producătorii în timpul tranziției lor?
În Marea Britanie, responsabilitatea cade în mare măsură pe umerii tuturor părților interesate din sectorul agroalimentar, dar unii au un rol mai important de jucat. Iată un studiu de caz realizat în Marea Britanie.
Înțelegerea aspirațiilor fermierilor
Raportul a fost publicat de Food Ethics Council, un think tank britanic specializat în probleme legate de alimentație etică și sustenabilitate în alimentație și agricultură.
Lansarea documentului de 36 de pagini urmează unui proiect de doi ani care a implicat ateliere și conversații între grupul de reflecție și părțile interesate din sectorul lactatelor, inclusiv cumpărătorii de lapte, procesatorii și comercianții cu amănuntul, cu accent pe înțelegerea aspirațiilor fermierilor și a barierelor în calea, trecerea la sistemele agricole percepute ca fiind mai etice – cum ar fi vițelul la picioare, organice sau regenerative.
Raportul împărtășește acțiuni care pot sprijini această schimbare de-a lungul întregului lanț valoric, cu un accent cheie asupra procesatorilor și comercianților cu amănuntul, care sunt priviți ca având cea mai mare influență în acest domeniu.
În timpul proiectului, think tank-ul a identificat ca principala barieră în calea schimbării tensiunea de a echilibra funcționarea unei afaceri profitabile de produse lactate cu responsabilitățile față de mediu, bunăstarea animalelor și bunăstarea fermierilor.
Potrivit Tesni Clare al organizației, mulți fermieri „se simt prinși într-un sistem care îi răsplătește pentru producția bazată pe volum, mai degrabă decât pentru produse bazate pe valoare create în conformitate cu valorile lor - și ale societăților".
„Ne gândim la asta ca la o bandă de alergare”, a deschis ea. „De-a lungul timpului, fermierii de lactate au fost nevoiți să investească în infrastructură pentru a ține pasul cu ceea ce le cere sectorul.
„Ne aflăm acum într-o situație în care mulți fermieri ar dori să facă schimbări în modul în care cultivă, dar sunt blocați financiar cu datorii mari și cu active potențial blocate.”
Fermierii de lactate au funcționat de mult timp cu marje de profit înguste; pentru mulți, aceasta este natura fiarei. Dar permiterea unei tranziții către diferite sisteme agricole ar necesita acțiuni din partea întregului lanț agroalimentar; de la procesatori și vânzători cu amănuntul până la consumatori și guvern.
„Este necesar să se stimuleze atât agricultura prietenoasă cu natura, cu o piață asigurată și prețuri corecte, cât și sprijinirea financiară a fermierilor în faza de tranziție”, a explicat Clare. „Chiar dacă fermierii pot face o afacere profitabilă din practici mai ecologice, este nevoie de flexibilitate în faza de tranziție intermediară. Aceasta este o barieră semnificativă în calea schimbării în acest moment.”
Fixarea echilibrului de putere
Un domeniu de îmbunătățire constă în transparența la nivel de retail. Clare spune că comercianții cu amănuntul se confruntă cu presiuni pentru a menține prețurile scăzute din cauza concurenței, în timp ce există puțină vizibilitate asupra diferitelor sisteme de producție a laptelui, cum ar fi hrăniți la pășune și viței la picioare.
La nivel de consumator, laptele este încă unul dintre cele mai risipite produse din Marea Britanie, cu 300.000 de tone aruncate la scurgere în fiecare an.
„Percepția societății asupra laptelui este ruptă, cu adevăratul cost de producție rareori reprezentat pe rafturile supermarketurilor”, a explicat Clare. „Am asistat la o „cursă până la capăt” în ultimul deceniu, laptele fiind acum adesea vândut ca produs cu pierderi.
Ar putea fi nevoie ca guvernul să reglementeze liderii pierderilor și prețurile sub costul de producție, pentru a ajuta comercianții cu amănuntul care ar dori să oprească pierderile, dar care în prezent se luptă să facă prima mișcare din cauza concurenței.”
Ea a adăugat că la baza tuturor acestor provocări se află „un dezechilibru profund de putere - posibil de contractele inechitabile - între fermieri, procesatori și comercianți cu amănuntul, ceea ce duce la o lipsă de încredere, o comunicare slabă și o răspândire disproporționată a riscului în sector".
Acest lucru dă o imagine destul de sumbră a industriei - cât de multă deconectare vede think tank-ul în producția de lapte din Marea Britanie? Ei bine, nu este deloc rău, a sugerat Clare. „Cu siguranță există experiențe diferite în sector în ceea ce privește relațiile dintre producători și cumpărători.
„Cu toate acestea, mulți fermieri cu care am vorbit au simțit că a existat o lipsă de înțelegere, în special din partea comercianților cu amănuntul, cu privire la barierele și provocările cu care se confruntau în schimbarea practicilor lor.
Anii de comunicare slabă de-a lungul lanțului valoric au dus la neîncredere și mulți fermieri simt că nu au încredere în cumpărătorii lor care se angajează să îi ajute prin tranziția cerută de sector. Spunând asta,
am abordat procesatorii în special în ceea ce privește exclusivitatea în contracte și ni s-a spus că tinde să existe flexibilitate dacă fermierii ar trebui să abordeze și să se întrebe. Acest lucru ne-a evidențiat nevoia reală de a încuraja spațiul pentru dialog deschis.
„Din păcate, din cauza accesului limitat la contracte - poate exista doar unul dintre cei doi procesatori într-o anumită zonă geografică - teama cu care se confruntă fermierii atunci când își pot pierde contractul este foarte reală și i-a determinat pe unii să se simtă incapabili să se pronunțe de teama de a nu fi „etichetat ca fiind dificil” sau chiar având o „semn roșu pus lângă numele lor”.
În același timp, există domenii în care părțile interesate se aliniază, cum ar fi dorința colectivă de a îmbunătăți durabilitatea sectorului de mediu, recordul de bunăstare a animalelor și de a încuraja o nouă generație de fermieri pentru a atenua deficitul de forță de muncă. „Cu toate acestea, definirea cui este responsabilitatea de a face schimbări este controversată și uneori a dus la lipsa de acțiune”, a adăugat Clare.
Disponibilitatea fermierilor de a se schimba variază
Dar ce cred fermierii despre trecerea la sisteme agricole diferite? Clare a spus că experiențele, valorile și perspectivele „diferă foarte mult” – în general, noii intrați sunt mai deschiși către modalități mai puțin convenționale de agricultură, cum ar fi operarea sistemelor de vițel la picioare sau înființarea de micro-laptari cu livrări la ușă.
„Dar noii intrați sunt adesea liberi să exploreze aceste tipuri de modele de afaceri, deoarece nu sunt blocați în modele mai convenționale din cauza datoriilor istorice”, a spus ea.
„De asemenea, am constatat că unele dintre fermele care au făcut cele mai radicale schimbări în sistemele lor au fost influențate în mod semnificativ de oameni care nu erau din mediul agricol sau din sectorul lactate și, prin urmare, erau noi, curioase și uneori critice cu sectorul.
„În cazul celor care lucrează de mult timp în industria lactatelor, poate exista o lipsă de dorință de a pune la îndoială status quo-ul și de a privi afacerea dincolo de capacitatea pură de a obține profit, și nici de a se întreba cum ar putea să-și alinieze afacerea cu valorile și preferințele lor. stiluri de viață.”
„Este cu siguranță o nevoie de o schimbare a mentalității în sectorul produselor lactate, dar vedem că acest lucru se întâmplă încet. La nivel de fermă, presiunile familiei de a cultiva într-un anumit fel sau teama de a fi judecat de colegii tăi sau de vecini au fost observate ca afectând încrederea fermierilor de a face schimbări.”
Consiliul de Etică Alimentară a constatat că majoritatea fermierilor cu care s-a angajat au fost interesați sau au adoptat deja practici regenerative, organice sau agroecologice în fermele lor. „Fermierii se văd de cele mai multe ori drept custozi ai pământului în care cultivă și, ca atare, au dorința de a „face tot ce este mai bun” pentru pământ și animalele lor”, ne-a spus Clare.
„În ce măsură fermierii sunt dispuși să-și asume riscul financiar în tranziție variază, dar am spune că disponibilitatea fermierilor de a face schimbări față de capacitatea lor de a face schimbări în sistemul actual nu este același lucru.”
Îmbunătățirea reglementării
Raportul subliniază că rolul crucial al guvernului local și național în ceea ce privește aplicarea legii – dar cât de eficiente sunt pârghiile actuale în punerea în aplicare a acțiunilor pozitive, în special din partea celor mai puternici jucători din lanțul valoric?
„Pârghiile actuale nu sunt eficiente”, a spus Tesni Clare. „Există un număr de procesatori care s-au înscris pentru Codul voluntar de practică pentru sectorul lactatelor, totuși este nevoie de un nou cod de conduită statutar pentru a plasa procesatorii pe condiții echitabile. Știm că alternativele voluntare la reglementare sunt mai puțin probabil să funcționeze.”
De asemenea, think tank-ul solicită guvernului Marii Britanii să extindă mandatul Adjudicatorului Codului pentru Produse Alimentare pentru a include principalii actori din sectorul alimentar, procesatori, producători și fermieri. Comercianții cu amănuntul pot fi amendați în prezent pentru practici comerciale neloiale, dar Clare spune că este o putere rar folosită.
Deci, cum rămâne cu noile reglementări privind contractele de furnizare pe care guvernul Regatului Unit intenționează să le introducă? Măsura a fost salutată de industrie ca un pas către creșterea echității și transparenței în lanțul de aprovizionare cu produse lactate și pentru a aborda preocupările legate de exclusivitate și prețuri. Acest cod statutar „trebuie să fie aplicat cu fermitate” atunci când este introdus, a spus Clare.
Există o tensiune
„În prezent, există o tensiune între publicarea codului - procesul este în desfășurare de 4 ani încoace - și asigurarea, de asemenea, că codul va avea ca rezultat schimbări semnificative pentru fermieri. Problemele legate de exclusivitatea în contracte, notificarea dată pentru modificările prețului laptelui și notificarea necesară pentru a renunța la contracte sunt toate aspecte importante care ar trebui abordate în noul cod.
Acest cod va crea un precedent pentru alte coduri din sectorul agricol, prin urmare, există o nevoie și mai mare de a „a face bine”.
Când a fost întrebată cum ar putea procesatorii să facă prețul laptelui mai transparent acum, Clare a explicat că raportarea și urmărirea prețurilor ar putea fi îmbunătățite.
„Este bine cunoscut în sectorul că produsele lactate sunt în urmă în ceea ce privește urmărirea prețurilor și previziunile prețurilor”, a spus ea. „Acest lucru poate face foarte dificilă planificarea afacerii nu numai pentru fermieri, ci și pentru alții din lanțul de aprovizionare.
„Raportarea prețurilor ar sprijini furnizarea de mecanisme de gestionare a volatilității și ar îmbunătăți reziliența fermierilor, oferind transparența și informațiile necesare pentru a-și gestiona mai bine sistemele și producția. În caz contrar, perisabilitatea producției de lapte poate face acest lucru extrem de greu.”
Noul cod ar introduce, de asemenea, termeni mai clari de stabilire a prețurilor, solicitând contractelor să stabilească factorii care generează prețul laptelui și permițând fermierilor să conteste prețurile dacă consideră că acest proces nu este urmat un „progres major în transparență”, așa cum a spus Clare.
Stimularea fermierilor: transmiterea primelor chiar ar funcționa?
O altă dintre recomandările raportului sugerează transferarea primelor de la procesatori către fermieri prin plăți mai mari la poarta fermei. Grupul de reflecție susține că primele ecologice din Marea Britanie sunt cu doar 5p mai mari decât laptele convențional, comparativ cu anii precedenți, care a văzut unele produse lactate ecologice convertite înapoi la cele convenționale. Dar ar fi de acord în mod realist procesatorii să adopte astfel de măsuri, am întrebat noi; ar fi corect?
„Este corect ca un comerciant cu amănuntul să profite exponențial de pe urma unui produs pe care fermierii au fost nevoiți să cheltuiască bani în plus pentru a-l produce?” spuse Clare. „Am susține că transferul primelor către fermieri pentru a se reflecta mai bine în prețurile la poarta fermei nu este doar lucrul corect de făcut, ci îi va încuraja pe fermieri să tranziție/să continue agricultura în acest fel.”
Andrew Opie, directorul Food and Sustainability la British Retail Consortium, un organism comercial care reprezintă comercianții cu amănuntul din Marea Britanie, a răspuns:
„Comercianții cu amănuntul se bucură de relații puternice cu fermierii de lactate și deja plătesc prime pentru produsele lactate „etice”. Consumatorii își pot alege dacă doresc să plătească mai mult pentru aceste produse, care sunt etichetate în mod clar în conformitate cu reglementările.” (Foto: Dreamstime)