Ferma

326

Studiu: Este puțin probabilă transmiterea virusului PPA prin furaj

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Noile cercetări europene au demonstrat că răspândirea virusului PPA prin hrana animalelor este de așteptat doar în cazuri excepționale, notează PigProgress, citând surse științifice.

Aprofundarea comportamentului virusului ASF

Dr. Sandra Blome, om de știință la Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) din Germania, este coordonatorul unui proiect internațional de cercetare. Într-un comunicat de presă, ea a comentat:

„Chiar și după adăugarea unor cantități mari de virus infecțios la diferite materiale pentru furaje și așternut, niciun virus infecțios nu a fost detectabil după o perioadă scurtă de timp”.

Proiectul, inițiat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), și-a propus să aprofundeze comportamentul virusului PPA. Deoarece virusul este stabil în mediul înconjurător, s-a presupus mult timp că poate fi transmis și prin furaje, apă și alte materiale.

În Germania, au participat Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), precum și FLI. Publicația de cercetare a fost publicată în EFSA Supporting Publications. Dr. Blome a continuat să spună:

„Numai în sfecla furajeră și cartofii depozitați la rece a fost încă găsit virus infecțios în unele probe, chiar și după o perioadă mai lungă de depozitare. Acest lucru se datorează probabil faptului că virușii PPA sunt deosebit de stabili în medii reci și umede.”

Completarea lacunelor existente în cunoștințele ASF

Din cauza lipsei de date empirice, FLI, împreună cu Agenția Veterinară Suedeză (SVA) și BfR, au lucrat la proiectul finanțat de EFSA (început 2022) pentru a umple golurile existente în cunoștințe.

Scopul a fost de a investiga stabilitatea virusurilor PPA pe furaje, așternut și vectori mecanici în condiții practice de depozitare.

În acest scop, s-au folosit 14 materiale agricole relevante pentru furaje și așternut: iarbă, iarbă siloz, fân, scoarță, turbă, așchii de lemn, porumb siloz, rapiță, orz, grâu, ovăz, paie, cartofi și sfeclă furajeră.

Contaminare cu virusul PPA la 5 temperaturi

Toate materialele au fost contaminate cu virusul ASF și depozitate la 5 temperaturi ambientale diferite (-20°C, 4°C, 10°C, 20°C și 37°C) timp de până la 9 luni.

Probele au fost analizate la momente diferite pentru virusuri infecțioase și reziduuri ale genomului virusului.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2