Repere

195

Studiu: Industria alimentară este vinovată pentru rata de 60% de obezitate până în 2050

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Problema obezității de pe glob este o nouă curele, cu peste jumătate dintre adulți estimați să fie supraponderali până în 2050. Iar industria alimentară a fost numită un păcătos, precizează FoodNavigator.

Creșterea obezității infantile

De asemenea, se prevede că o treime dintre copii și adolescenți vor fi supraponderali în următorii 25 de ani, pe măsură ce epidemia globală de obezitate continuă să pătrundă în societate.

Acest lucru echivalează cu 3,8 miliarde de adulți și 746 de milioane de copii și adolescenți la nivel global, arată analiza Global Burden of Diseases Study BMI Collaborators, publicată în The Lancet de Ziua Mondială a Obezității.

Eșecurile globale „masive” de a contracara epidemia de obezitate la nivel global sunt de vină, susține studiul. Existau 731 de milioane de adulți supraponderali și obezi în întreaga lume în 1990, crescând la 2,11 miliarde în 2021.

Aproape jumătate din populația adultă globală (1 miliard de bărbați și 1,11 miliarde de femei cu vârsta de 25 de ani sau mai mult) a fost estimată a fi supraponderală sau obeză în 2021. Prevalența obezității s-a dublat la nivel mondial între 1990 și 2021 atât la bărbați adulți (de la 5,8% la 14,8% la 14,8% la femei, cât și la 14,8%).

Aproximativ 198 de milioane de copii erau supraponderali sau obezi în 1990, comparativ cu 493 de milioane în 2021.

Câți oameni vor fi obezi până în 2050?

Va exista o creștere cu 121% a numărului de tineri definiți la nivel global drept obezi, numărul total de copii și adolescenți cu obezitate estimat că va ajunge la 360 m până în 2050.

„Epidemia globală fără precedent a excesului de greutate și a obezității este o tragedie profundă și un eșec societal monumental”, a declarat autorul principal, profesorul Emmanuela Gakidou de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME), Universitatea din Washington, SUA.

Țările cu niveluri deja ridicate de obezitate sunt Oceania și Africa de Nord și Orientul Mijlociu, cu peste 62% dintre bărbați adulți în Nauru, Insulele Cook și Samoa Americane și peste 71% dintre femeile adulte din Tonga și Nauru trăind cu obezitate în 2021.

Dintre țările cu venituri mari, SUA au avut cele mai mari rate de obezitate, cu aproximativ 42% dintre bărbați și 46% dintre femei afectate de obezitate în 2021.

Cel mai mare număr de adulți estimat că vor fi supraponderali și obezi până în 2025 este de așteptat să fie în China (627 m), India (450 m) și SUA (214 m) în 2050, numărul din Africa sub-sahariană este estimat să crească cu peste 250%, până la 522 m. Creșterea generală va fi determinată de creșterea populației.

În Europa, aproape 51% din populația cu vârsta de 16 ani și peste este supraponderală, dintre care 17% sunt definite ca fiind obezi, potrivit Eurostat.

„Ratele de obezitate cresc vertiginos în Africa sub-sahariană, cu 522 de milioane de adulți și peste 200 de milioane de tineri estimați să fie supraponderali sau obezi până în 2050”, a spus co-autorul Awoke Temesgen, profesor asociat clinic la IHME.

„Acest lucru a adăugat o povară dublă sistemelor de sănătate deja supraîncărcate, care sunt prost echipate pentru a face față creșterii extraordinare a bolilor legate de obezitate.”

Cum să oprim creșterea ratei obezității la nivel global

A fost nevoie urgentă de acțiuni pentru a introduce inițiative preventive, cum ar fi politici privind comercializarea alimentelor nesănătoase, precum și creșterea zonelor de activitate în aer liber pentru școlari, a spus Tamesgen.

Generațiile mai tinere de consumatori se îngrașă mai repede decât cei care au trecut înaintea lor, obezitatea apar mai devreme, cu riscuri crescute de complicații de sănătate, cum ar fi diabet, boli de inimă și cancer la vârste mai fragede, se arată în raport.

Trebuie implementate urgent acțiuni pe cinci ani pentru a ajuta la reducerea ratelor obezității și pentru a informa noi obiective și ținte pentru epoca Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă post-2030.

Autorii solicită eforturi mai concertate pentru a furniza intervenții cuprinzătoare, transdisciplinare, adaptate la situația socio-demografică, economică, de mediu și comercială unică a fiecărui județ.

„Prevenirea obezității trebuie să fie în fruntea politicilor din țările cu venituri mici și medii”, a spus co-autorul principal, Dr. Jessica Kerr, de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Australia.

„Acțiunile politice din aceste regiuni trebuie să echilibreze provocările legate de supranutriție cu subnutriția și încetinirea în creștere, cu intervenții variind de la sprijinirea dietelor nutriționale și reglementarea alimentelor ultraprocesate până la promovarea programelor de sănătate a mamei și a copilului care încurajează femeile însărcinate să urmeze o dietă sănătoasă și să alăpteze.”

O abordare ca de obicei nu a fost suficient de bună, a adăugat Kerr, spunând că „nu este momentul pentru asta”, subliniind că multe țări au doar o fereastră scurtă de oportunitate pentru a opri trecerea unui număr mult mai mare de la supraponderalitate la obezitate”. (Grafic: Comisia Europeana) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2