Ferma

150

Studiu: Pierderi uriașe pentru fermele cu vaci de lapte afectate de gripa aviară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consecințele financiare costisitoare ale producției de lapte ale infecțiilor cu H5N1 în produsele lactate din SUA au fost scoase la iveală în noi cercetări, notează DairyGlobal.

Jumătate de milion de dolari în două luni

Pierderi de aproximativ 900 kg per vaca au fost observate pe o perioadă de două luni de către cercetătorii de la Universitatea Cornell, care au estimat, de asemenea, pierderi financiare de peste jumătate de milion de dolari pentru întregul efectiv.

Studiul, prezentat în Nature Portfolio (a se vedea „sursele” de mai jos pentru mai multe informații), a examinat modul în care un focar de gripă aviară (HPAI H5N1) a afectat un efectiv de vaci de lapte din Ohio de aproximativ 3.900 de vaci de muls pe parcursul a 67 de zile (19 martie - 11 aprilie 2024).

S-a constatat că boala a infectat 20% din efectiv (777 de animale), aproape 600 de vaci (aproximativ 76%) devenind infectate fără simptome.

Vacile care prezentau simptome aveau șanse mai mari de moarte și aveau șanse de 3,6 ori mai mari să fie scoase din efectivul de lapte.

Autorii studiului au folosit date individuale despre animale din sistemul de management al fermei pentru a efectua analiza, care a estimat pierderile totale ale fermei în valoare de 737.500 USD.

Scăderea consumului de hrană

Primul caz clinic la fermă a fost observat la aproximativ două săptămâni (13 zile) după ce o vacă aparent sănătoasă adusă din Texas a fost introdusă în turmă.

După aceea, au fost înregistrate noi cazuri în fiecare zi timp de 3 săptămâni, cu o incidență maximă la 10 zile după prima infecție.

Scăderea consumului de hrană și a producției de lapte au fost cele două avantaje majore că un animal a avut virusul potențial mortal, au declarat autorii.

"Analiza noastră demonstrează că, la nivelul efectivului, scăderea timpului de ruminare și a producției zilnice de lapte au loc în decurs de 7 zile de la identificarea primului animal afectat clinic. Cu toate acestea, la examinarea mijloacelor individuale ajustate ale animalelor..., am observat că ambii parametri încep să scadă cu aproximativ 5 zile înainte de diagnosticul clinic."

Acest lucru evidențiază importanța sistemelor de monitorizare a fermelor pentru a detecta indicatorii de avertizare timpurie a virusului, au adăugat autorii.

Risc mai mare de moarte pentru vacile multipare

De asemenea, cercetarea a constatat că vacile multipare aveau un risc mai mare de boală clinică în comparație cu vacile de prima lactare sau vacile uscate.

Dar cele mai izbitoare constatări au fost legate de amploarea și durata pierderilor de producție de lapte la vacile afectate.

La două săptămâni după infectare, producția de lapte a scăzut cu aproape trei sferturi (73%, sau aproximativ 35 kg pe zi, până la 10 kg pe zi).

„Reducerea observată a producției de lapte reprezintă o scădere pronunțată a producției de lapte, chiar și în comparație cu alte mastite clinice bacteriene comune, în care au fost raportate pierderi de lapte de până la 18 kg”, au raportat autorii.

Vacile de lapte afectate de gripa aviara nu au revenit la nivelurile lor de productie pre-infectie in cele 60 de zile dupa diagnosticare, rezultand o pierdere totala de 901,2 kg de lapte per vaca in perioada respectiva.

„Această pierdere persistentă de lapte ar putea fi trecută cu vederea atunci când se examinează numai producția de lapte la nivel de turmă, unde, după introducerea inițială a H5N1, vacile cu performanțe slabe sunt înlocuite și rezervorul în vrac se recuperează”, au declarat autorii.

"În investigația noastră, am putut urmări prospectiv vacile individuale cu înregistrarea zilnică a producției de lapte, permițându-ne să estimăm pierderile individuale de lapte de vacă cu o anumită granularitate. La rândul său, acest lucru ne-a permis să estimăm mai precis pierderile economice datorate producției de lapte pierdute atunci când o vacă se confruntă cu un caz de gripă."

„Costul adevărat este probabil și mai mare”

În timp ce cercetătorii au estimat costul total per caz la aproximativ 950 de dolari (737.500 de dolari pentru întregul efectiv), autorii au afirmat că costul real ar putea fi mai mare, „dacă ar fi luate în considerare și ajustările continue ale reproducerii, întreruperile timpului de muls și alte considerații importante privind munca, îngrijirea medicală de susținere pentru vacile bolnave, schimbările de biosecuritate și alți factori nemăsurați.

În concluzie, autorii au afirmat: „Deși studiul nostru s-a concentrat pe un singur efectiv, este unul care este tipic pentru o turmă hrănită cu rație mixtă totală, cu stand liber, și astfel aceste rezultate demonstrează semnificația unui focar de virus gripal A H5N1 în fermele afectate.

„Este important de reținut că diferențele în stilul fermei, regiunea geografică sau practicile de management pot duce la pierderi economice mai mari sau mai mici pentru fermele afectate.

„Cu toate acestea, descoperirile noastre evidențiază impactul mare al virusului gripal A H5N1 asupra industriei lactatelor din SUA, deoarece virusul continuă să circule și să provoace pierderi economice producătorilor de lactate, prezentând un risc crescut pentru sănătatea animală și publică”.

(Sursă:

The impact of influenza A H5N1 virus infection in dairy cowsAuthors: Felipe Peña-Mosca, Elisha A. Frye, Matthew MacLachlan et al. Published: March 3, 2025, PREPRINT (Version 1) available at Research Square; Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2