Stiri

260

Sustenabilitatea în industria cărnii, o temă de top la IFFA 2022

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Durabilitatea este un catalizator al schimbării și inovației în industria cărnii. Cerințele politice și consumatorii conștienți de nutriție îi determină pe producători și producători să acționeze.

O presiune suplimentară este generată de dezbaterea globală privind protecția climei și conservarea resurselor. Industria de procesare a cărnii răspunde la aceasta prin inovații tehnologice, dar și cu angajamente fundamentale ale corporative pentru soluții durabile.

Discuția despre producția sustenabilă în industria de prelucrare a cărnii se referă în principal la probleme de protecție a mediului, sănătate și bunăstare a animalelor.

În legătură cu protecția climei, emisiile mari de CO2, consumul la fel de mare de apă și deșeurile de ambalaje produse, care constau în principal din ambalaje din plastic, sunt în centrul criticilor. Influența consumului de carne asupra efectului de seră este de necontestat.

Numai în Germania, 42,7 milioane de tone de CO2 pe an sunt atribuite consumului de carne, pe lângă consumul de apă de 60 de trilioane de litri.

Amprenta medie de apă pe calorie este deosebit de mare pentru carnea de vită, de aproximativ douăzeci de ori mai mare decât pentru cereale. Se estimează că trecerea la o dietă, săracă în carne, ar putea duce la economii de apă de 11 până la 35 la sută

Nu numai de la mișcarea „Fridays for Future” din ce în ce mai mulți consumatori își pun la îndoială comportamentul alimentar. Pe lângă aspectele de mediu, aceștia sunt preocupați în special de bunăstarea animalelor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie 2021, aproximativ o treime dintre europeni cumpără și mănâncă mai puțină carne, iar 16% iau în considerare amprenta de carbon a alimentelor când cumpără și își ajustează cumpărăturile în consecință.

Înlocuitorii de carne pe bază de proteine ​​vegetale, precum și alternativele vegane și vegetariene se confruntă cu un adevărat boom și reflectă tendința către alimente durabile și prietenoase cu animalele. IFFA 2022 preia această tendință și se va deschide către surse alternative de proteine.

Pe lângă concentrarea pe carne, târgul va prezenta în premieră tehnologii și ingrediente de procesare a proteinelor pe bază de plante.

Directive politice pentru o mai bună protecție a climei

Discuția despre producția alimentară mai durabilă este promovată și de cerințele politice. În „Green Deal”, care solicită o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, Uniunea Europeană impune și producătorilor de alimente o obligație.

În documentul său de strategie „De la fermă la masă” (mai 2020), Comisia solicită, printre altele, o mai mare eficiență energetică, mai puține ambalaje și utilizarea unor tipuri de ambalaje inovatoare și durabile din materiale reutilizabile

În lumina acestor schimbări societale și a condițiilor-cadru politice, numeroase companii de procesare a cărnii au integrat principii directoare pentru producția durabilă în declarațiile lor de misiune corporativă.

Deși aproximativ 90 la sută din emisiile producătorilor de carne provin din lanțul de aprovizionare sau de la animalele înseși, procesatorii de carne consideră că este de asemenea datoria lor să-și optimizeze procesele în ceea ce privește gestionarea energiei și a resurselor.

Desigur, au și propriul lor interes în acest sens, deoarece economisirea de energie și apă nu numai că le sporește imaginea, ci le reduce și costurile totale de exploatare[

Noi tendințe în mașini: managementul resurselor și energiei

Industria de prelucrare a cărnii este unul dintre sectoarele cu consum mare de energie. Încălzirea și răcirea alimentelor necesită cantități mari de energie. Frigul este necesar pentru a răci carnea pentru a asigura siguranța alimentelor, printre altele. Căldura este necesară pentru gătit, abur, fierbere, sterilizare și curățare. În plus, există consum de apă pentru curățarea și dezinfectarea instalațiilor de producție.

Desigur, apa trebuie încălzită corespunzător. Ca și în multe alte industrii, acest lucru se face încă în mare parte folosind combustibili fosili. Pe lângă eforturile de creștere a eficienței energetice, trecerea la energiile regenerabile - și astfel reducerea amprentei de carbon - este, prin urmare, o altă pârghie pentru o mai mare durabilitate în industria de prelucrare a cărnii.

Soluțiile de refrigerare și pompe de căldură eficiente din punct de vedere energetic pot îmbunătăți eficiența energetică la încălzire și răcire cu până la 70%. Căldura reziduală, care altfel ar fi irosită, este reutilizată și deturnată către alte procese, cum ar fi încălzirea apei și a saramurului, uscare, gătire, albire, decapare, pasteurizare, sterilizare, deshidratare și curățare.

Pentru a asigura un lanț de frig durabil, sistemele de răcire a proceselor bazate pe compresoare, printre altele, sunt folosite pentru a oferi medii de producție optime din punct de vedere termic - nu numai pentru alimentele în sine, ci și pentru zonele de depozitare și distribuție

Economiile pot fi realizate și prin tehnologia modernă de acționare, cum ar fi servomotoarele. Acționările eficiente din punct de vedere energetic, controlate prin frecvență realizează economii de energie de până la 25%, iar vârfurile de curent de pornire sau comutare sunt reduse. În plus, motoarele sunt răcite cu apă și oferă astfel posibilitatea utilizării directe sau recuperării căldurii reziduale

Un alt pas către durabilitate sunt mașinile cu componente durabile și design igienic modern, cum ar fi marginile sudate și rotunjite și capacele încastrate. Oferă o suprafață de contact mai mică pentru murdărie și germeni, iar curățarea necesită mai puțină apă și energie. În plus, timpii de curățare sunt scurtați de echipamentele de curățare automată în loc (CIP)

În ceea ce privește siguranța alimentară, motto-ul pentru consumul de apă este: „Cât este necesar, cât mai puțin”.

Pentru a reduce consumul de apă la minimum, trebuie luate în considerare diferite opțiuni, cum ar fi reciclarea apelor uzate în stațiile de epurare ale companiei sau municipale. Sistemele inovatoare de monitorizare și măsurare care analizează consumul de apă și identifică parametrii pentru o reducere suplimentară sunt, de asemenea, de mare ajutor

Când vine vorba de energii regenerabile, energia solară termică, pompele de căldură, biogazul sau biomasa sunt potrivite, deoarece majoritatea proceselor necesită temperaturi sub 100 până la 120 de grade. Prin cogenerare, electricitatea și căldura pot fi furnizate eficient din biogaz sau biomasă din materiale reziduale

UE promovează eforturile de îmbunătățire a managementului energetic, de exemplu prin proiecte precum ICCEE („îmbunătățirea eficienței energetice a lanțului de frig”).

Scopul proiectului este de a îmbunătăți eficiența energetică a întregului lanț de frig din sectorul alimentar și al băuturilor pentru companiile mici și mijlocii. Pentru diverse sectoare, cum ar fi carnea sau băuturile, Institutul de testare a alimentelor oferă ateliere în acest sens.

Tendințe de ambalare: mai mult decât o husă

Când vine vorba de ambalare, mulți consumatori nu mai ajung direct la rafturi, ci în schimb acordă atenție soluțiilor durabile, ecologice. În consecință, ambalajele fără plastic și cu conținut redus de plastic reprezintă o tendință durabilă în tehnologia de ambalare. Cu toate acestea, sustenabilitatea contracarează adesea protecția alimentelor.

Acest lucru se datorează faptului că compozitele de hârtie sau ambalajele cu conținut reciclat permit să pătrundă mai mult oxigen, ceea ce poate afecta calitatea produsului. Acest lucru poate fi remediat prin absorbanți de oxigen, de exemplu pe bază de polimeri, care leagă oxigenul rezidual din ambalaj și oxigenul penetrant și al căror strat funcțional este integrat în structura multistrat.

Pe lângă problema reciclabilității, cercetarea se concentrează pe materiile prime regenerabile. Materiale plastice pe bază de alge și folii transparente, din cânepă sau carton din iarbă, ambalajele pe bază de bio oferă o alternativă la plasticul fabricat din materii prime fosile.

O altă tendință: ambalajul inteligent care are grijă activ de produsul din carne, îl protejează și astfel are un efect durabil. Menține temperaturile stabile, absoarbe gazele de coacere nedorite și previne infestarea cu germeni.

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie de Proces și Ambalare (IVV) lucrează la soluții adecvate. În acest fel, nu numai tehnologiile și procesele cu emisii scăzute, ci și ambalajele care economisesc materiale, reciclabile și inteligente vor contribui la o producție neutră din punct de vedere climatic

În perioada 14 - 19 mai 2022, IFFA, Târgul Internațional de top - Tehnologie pentru carne și proteine ​​​​alternative, își va deschide porțile la Frankfurt pe Main. Companii de renume internațional își vor prezenta cele mai recente tehnologii și vor oferi informații despre cele mai importante tendințe și evoluții din industria de procesare a cărnii și proteinelor.

Unul dintre subiectele de top la IFFA este sustenabilitatea: UE dorește să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, ceea ce pune, de asemenea, provocări majore pentru industria de prelucrare a cărnii și proteinelor, precum și pentru industria ambalajelor. Ei trebuie să-și îmbunătățească eficiența energetică și să producă într-un mod care să contribuie la conservarea resurselor naturale ale lumii.

Cu șase târguri pe patru continente, Messe Frankfurt însoțește creșterea dinamică a industriei alimentare globale. Pentru mai multe informații despre evenimentele din portofoliul „Tehnologii alimentare”, accesați: www.food-technologies.messefrankfurt.com

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2