Ferma

373

Tehnici pentru a reduce infertilitatea la vacile de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

La bovinele de lapte, selecția genetică pentru o producție mai mare de lapte a avut mare succes. Cu toate acestea, vacile de lapte de astăzi care alăptează, prezintă o incidență mare a infertilității.

Iată câteva puncte de luat în considerare pentru a reduce infertilitatea, pe care le sugerează lucrarea cu titlul ”5 tactics to lower infertility in dairy farms” semnat de Samaneh Azarpajouh și publicat de DairyGlobal. Infertilitatea este a doua cea mai mare sursă de pierdere economică după mastită și cauza numărul unu de sacrificare involuntară în efectivele de lapte.

Costurile directe ale infertilității sunt asociate cu intervalul crescut de fătare, scăderea producției de lapte pe an, riscul de sacrificare mai mare (până la 40%), scăderea vânzărilor de viței și creșterea costurilor de tratament și material seminal.

Prin urmare, este esențial să găsim tactici pentru a reduce infertilitatea în efectivele de lapte pentru a îmbunătăți profitabilitatea. Iată, așadar, ce sugerează autoarea studiului.

Acordați o atenție deosebită perioadei de tranziție

Gestionarea corectă a perioadei de tranziție îmbunătățește sănătatea, producția, rata de gestație și longevitatea efectivului. Controlul bolilor și menținerea sănătății metabolice la începutul lactației scad riscurile de probleme clinice și subclinice după fătare și îmbunătățesc rata de fertilitate la bovinele de lapte.

În plus, scăderea echilibrului energetic negativ după fătare, pentru a controla concentrațiile sanguine de acizi grași și b-hidroxibutirat, sporește succesul reproductiv.

Utilizați creșterea animalelor performante

Observarea vizuală a comportamentului estral este o abordare tradițională a managementului reproductiv de succes. Deși, observația vizuală este considerată laborioasă și consumatoare de timp. Prin urmare, este nevoie de un mijloc practic eficient de detecție a estroului pentru a obține rate ridicate de prezentare la inseminare artificială.

Tehnologiile automate de detectare a estului, cum ar fi pedometrul, accelerometrul, sistemele de viziune pe computer, inteligența artificială și analiza imaginilor sunt folosite în ferme pentru a detecta cu exactitate estul și pentru a îmbunătăți performanța reproductivă a turmei.

Utilizați strategii nutriționale

Dietele glucogenice, în perioada imediat postpartum, sporesc concentrațiile periferice de insulină și avansează reluarea normală a ovarelor. Cu toate acestea, dietele glucogenice trebuie evitate atunci când vacile sunt inseminare pentru a preveni efectele dăunătoare asupra competenței ovocitelor și embrionului.

Suplimentarea făinii de soia ca sursă principală de proteine duce la un nivel periferic ridicat de uree, care este asociat cu rate mai scăzute de sarcină din cauza efectelor negative asupra embrionului.

Adăugarea de grăsimi poate modifica micromediul ovocitului în creștere și maturizare al embrionului timpuriu și mai în vârstă, reducând astfel capacitatea de reproducere afectată a vacilor de lapte. Suplimentarea dietei cu vitamine și minerale suplimentare îmbunătățește fertilitatea vacii. De exemplu, suplimentarea cu vitamina E reduce incidența placentei reținute, a nașterii mortii și a pierderii sarcinii.

Aplicați biotehnice de reproducere

Protocoalele de inseminare cu timp fix sincronizează creșterea foliculară și regresia corpului galben și ovulația pentru a îmbunătăți ratele de serviciu și ratele de reproducere și pentru a obține o rată de 100% a animalelor inseminare fără a fi nevoie de observarea estrului.

Numărul de zile după naștere până la prima însămânțare artificială, momentul diagnosticării sarcinii, strategiile pentru vacile după diagnosticarea ca fiind negravente, alegerea programului de reproducere, managementul adecvat al vacilor în perioada pre și post fătare și aplicarea programelor specifice de management al fermelor sunt cruciale pentru succesul programelor de reproducere în efectivele de lapte.

Performanța reproductivă este un factor cheie în gestionarea bovinelor de lapte, iar ineficiența reproductivă are un impact negativ asupra sustenabilității economice a industriei de lapte. Datorită creșterii dimensiunii fermei de lapte și a costurilor cu forța de muncă, au fost introduse tehnologii de precizie pentru a optimiza performanța reproductivă a bovinelor de lapte.

Ecografia, pentru a diagnostica sarcina sau pentru a evalua pierderea embrionară,  este esențială pentru eficiența reproductivă. O altă strategie utilă este resincronizarea vacilor după inseminare nereușită. În plus, FIV bovină este aplicată pentru tratamentul animalelor infertile, selecția genomică a animalelor tinere și a embrionilor și pentru producerea a milioane de animale valoroase.

Reduceți impactul stresului termic

Modificarea mediului pentru a reduce expunerea la căldură, îmbunătățirea schimbului de căldură între vacă și mediul său, creșterea ratei de răcire prin evaporare prin umezirea vacilor, dotarea spațiilor înconjurătoare cu aspersoare și nebulizatoare și creșterea ratei de transfer de căldură prin ventilatoare va reduce impactul negativ al căldurii. stres.

Umbrirea hranei și a apei folosind materiale rezistente la intemperii, puternice, durabile și conductoare de căldură slabe care împiedică condensarea umidității din interior este un cost-eficient și o metodă eficientă de reducere a stresului termic la vaci. Suplimentele precum vitaminele, oligoelementele și mineralele minimizează efectele nefavorabile ale stresului termic și cresc producția de lapte.

În timpul stresului termic, există o reducere a fluxului de sânge către uter și un flux de sânge crescut la suprafață. Ca urmare a scăderii fluxului de sânge către uter, uterul devine ”fierbinte” și embrionul va suferi temperaturi ridicate. Există, de asemenea, o reducere a aprovizionării cu substraturi energetice, cum ar fi glucoza și VFA (acizi grași volatili) către uter, astfel încât fătul va avea la dispoziție o nutriție insuficientă pentru a-și susține dezvoltarea.

Efectul stresului rece

Stresul rece, pe de altă parte, poate să nu afecteze în detriment fertilitatea sau starea fătului. Dacă, totuși, se bazează prea mult pe utilizarea rezervelor de energie ale corpului acolo unde nivelul de hrănire este insuficient sau proteinele sunt deficitare, pot apărea complicații precum sindromul vițelului slab. Odată cu o reducere severă a stării corporale, vacile pot avea un potențial de lactație redus și pot prezenta întârzieri la reproducere.

Efectele termice pot fi atenuate prin modificarea microclimatului animalelor. Furnizarea de umbre, ventilatoare, aspersoare și apă rece în timpul verii și apărătoare de vânt cu materiale adecvate pentru așternut iarna poate fi de mare ajutor. Ar trebui luate în considerare și alte practici de management, inclusiv nutriția și îngrijirea sănătății.

Nutriția și Ciclul estrus

Experimentele au arătat că junincile care sunt hrănite adecvat prezintă un ciclu de estral mai devreme decât celelalte cu o nutriție proastă. S-a constatat că diferențele dintre cele 2 grupuri în ceea ce privește incidența ciclurilor de estr sunt de 128 de zile la vacile Friesian, 65 de zile în Jersey și 100 de zile la vacile Ayrshire.

Maturitatea sexuală

Alte experimente au arătat că nivelul de nutriție afectează și vârsta de maturitate sexuală a femelelor. În aceste experimente, un grup de juninci a fost hrănit cu o dietă proastă și a ajuns la pubertate la vârsta de 710,7 zile, în timp ce un alt grup a fost hrănit cu o dietă adecvată, cu un echilibru proteico-energetic adecvat și a ajuns la pubertate la 440 de zile.

Deficitul de fosfor

Nivelul de săruri minerale din dietă afectează și fertilitatea femelelor. Deficitul de fosfor, de exemplu, duce la întârzierea estrului din cauza secreției scăzute de estrogen și poate duce, de asemenea, la distocie care uneori duce la moartea mamei sau a fătului.

Efectul asupra taurilor

Nutriția are un efect clar și asupra fertilității taurilor. Un plan scăzut de nutriție suprimă producția de gonadotropine de către glanda pituitară și hormonii sexuali secundari, astfel încât să apară atrofia prostatei și a veziculelor seminale, afectând astfel calitatea spermei în ceea ce privește volumul lichidului și concentrația.

Vitaminele joacă, de asemenea, un rol important în fertilitatea animalelor masculi. De exemplu, deficitul de vitamina A scade concentrația spermatozoizilor, capacitatea de stocare a spermei și, de asemenea, întârzierea maturității sexuale și suprimarea spermatogenezei la taurii tineri, metabolismul celular, degenerarea epiteliului germinal și degenerarea testiculară, care pot duce la o spermatogeneză redusă, cu o producție și o calitate slabă a spermei.

Fotoperioada

Fotoperioada crescută afectează performanța reproductivă a animalului. Perioada de împerechere și numărul de inseminare necesare pentru fertilizare scad datorită îmbunătățirii stării generale de sănătate a animalului care rezultă din creșterea nivelului de calciu, fosfor, vitamina A și vitamina D din sânge, precum și creșterea proporției de proteine, hemoglobina și globule roșii.

Aceste beneficii nu pot fi atinse doar prin prelungirea fotoperioadei, ci trebuie luată în considerare și intensitatea luminii. S-a descoperit că creșterea intensității luminii peste 150 de lux poate afecta negativ răspunsul imunitar și poate apărea apoi infecția animalului cu boli precum mastita și metrita.

Tipul de podea

Un studiu realizat la Universitatea din Hohenheim din Germania, a constatat că acoperirea podelelor hambarelor cu foi de cauciuc moale care imită solul pășunilor ajută la obținerea unui număr de avantaje, inclusiv creșterea eficienței detectării estrului prin creșterea ratelor de montare, în timp ce în cazul podelelor dure, aceste rate sunt mai mici din cauza fricii de alunecare.

Zgomotul

Zgomotul poate fi generat prin mai multe mijloace, cum ar fi generatoarele electrice, pompele și/sau alte mașini utilizate în fermă. Stresul cronic de zgomot (100 dB sau mai mult) afectează și hormonul sexual masculin și produce modificări în organele și glandele reproducătoare.

Stresul acustic provoacă o creștere a corticosteroizilor seric, care determină o scădere cu până la 80% a concentrației de testosteron. Producția scăzută de testosteron afectează negativ calitatea ejaculatelor și fertilitatea ulterioară. Scăderea nivelului de testosteron este, de asemenea, asociată cu o reducere marcată a numărului de spermatozoizi din epididim.

Mai mult, spermatozoizii epididimului sunt aglutinați la expunerea la zgomot și crește și numărul spermatozoizilor morți. Astfel de modificări sunt în cele mai multe cazuri ireversibile și infertilitatea indusă de zgomot poate dura astfel pentru întregul ciclu de reproducere al masculilor.

Efectele zgomotului asupra funcțiilor reproductive ale femelelor nu au fost încă stabilite, dar s-a făcut multă muncă în acest domeniu asupra animalelor de laborator. Ovarele și uterul s-au diminuat semnificativ la femelele de șobolan după o expunere la zgomot de 110 dB timp de 5 minute de 15 ori pe zi timp de 11 zile la 375-500 Hz.

Estrul rămas apare și după expunerea la zgomot. S-a înregistrat, de asemenea, o creștere a frecvenței avorturilor și reducerea greutății fătului. Multe dintre efectele zgomotului pot fi atenuate prin instalarea de rezonatoare sau aplicarea exterioară a barierelor fonice. De asemenea, consultarea unui inginer acustic calificat poate duce la soluții specifice pentru majoritatea problemelor de zgomot.

Altitudinea înaltă

Fertilitatea este afectată la masculi, în special la bovine și într-o măsură mai mică la ovine, după ce au fost transportate la altitudini mari și după ce au locuit acolo timp de câteva luni. Testiculele se atrofiază, iar epiteliul germinal este înlocuit cu țesuturi conjunctive.

Aceste modificări produc infertilitate care de obicei dispare în câteva luni, dacă animalele sunt coborâte la nivelul mării. Fertilitatea femelelor, pe de altă parte, nu este afectată, iar animalele prezintă cicluri normale de estr și au procente normale de fătare/fătare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2