TehnologiiStiri

152

Tendințe tehnologice pe piața echipamentelor pentru ambalarea cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Datorită creșterii calității vieți și a modificărilor de substanță a stilului de viață urbană, industria de procesare a cărnii s-a văzut nevoită să reacționeze prompt, de fiecare dată. Desigur, ca parte integrantă a acesteia, companiile producătoare de tehnologii și echipamente de ambalare au fost nevoite să țină pasul cu noile cerințe, conturându-se astfel noi tendințe pe piața globală. Iată în cele ce urmează câteva estimări cuprinse într-un raport efectuat de Rabobank, precum și câteva considerente ale specialiștilor de la Meat Packaging Info.

Siguranța alimentară și confortul consumatorului, primordiale   În primul rând, observatorii pieței mondiale a cărnii au sesizat apetența tot mai crescută a consumatorilor pentru carnea și produsele congelate, pentru ready meal, ready to cook și pește. Ca urmare, furnizorii de tehnologii și echipamente au fost puși în situația de a inova masiv în aceste direcții, concentrându-se pe dezvoltarea de soluții care asigură securitate maximă alimentară și menținând o valoare nutritivă, la prețuri competitive.   Mai mult decât atât, ambalajul clasic și-a schimbat dramatic statutul, trecând de la cel tradițional, la cele mai avansate soluții, cum ar fi ambalajele active și cele inteligente. Prin urmare, procesatorii de carne au solicitat furnizorilor de soluții pentru ambalare materiale cu texturi antimicrobiene, precum și cu proprietăți  fizice și chimice care să reacționeze benefic, la interior, cu produsul finit. Pe plan global, cea mai avansată tehnologie s-a materializat în zonele ready meal și ready to cook, adică, pentru cele mai sensibile categorii de produse, cărora trebuie să li se asigure deplina siguranță alimentară,concomitent cu o lungă perioadă de valabilitate, la raft. Concomitent, toate aceste soluții  tehnologie au trebuit să fie subsumate conceptului de ”convenience”, acela care asigură confortul consumatorului și lejeritate în manipularea ambalajului. Creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor menținerii sănătății, dar, mai nou, și a limitării risipei de alimente, au fost alți factori care au modificat masiv piața echipamentelor specifice.   Cea mai mare rată de creștereUltimele elemente enumerate de specialiștii Rabobank, care vor modifica și mai mult tehnologiile de ambalare a produselor din carne și a produselor alimentare, în general, le reprezintă ultimele reglementări de siguranță alimentară, amenințările de bioterorism. Identificând aceste ultime preocupări ale consumatorilor, inginerii companiilor producătoare de soluții de ambalare au realizat deja aplicații pentru produsele de tip ready meal și pentru cele congelate, recunoscând o oportunitate uriașă pentru cele mai avansate tehnologii de ambalare. Ca urmare, Rabobank afirmă că, în privința ambalajelor active și inteligente a avut loc cea mai mare rată de creștere: de la 10,5%, în 2010, la 12,1% până la finalul anului 2015. Cât privește ambalarea în atmosferă modificată, care acoperă cca 54 % din piața globală, numai anul acesta, va avea o creștere de 8,2 %!Nanotehnologia, ultima frontieră   Noile ambalaje, cum ar fi cele active sau inteligente (foarte puțin prezente în România), și ambalajele în sistem MAP tind să înlocuiască total vechile tehnologii. Însă, de acum, ”noua frontieră” este nanotehnologia și nanomaterialele care au aplicatii cu rezultate extraordinare atât pentru ​​ambalajele active, cât și pentru cele inteligente. În primele, se folosesc nanostructuri care pot îmbunătăți permeabilitatea la vapori a materialelor plastice. La rândul lor, nanosenzorii utilizați în ambalarea inteligentă pot ajuta la detectarea agenților patogeni, a toxinelor și a substanțelor chimice. Cu ajutorul nanosenzorilor încorporați în interiorul ambalajului, consumatorul poate afla cu ușurință starea alimentului din interior, ceea ce înseamnă că acești senzori pot informa consumatorii despre nivelul de prospețime a produselor alimentare, precum și calitățile nutritive.   Dintre cei mai importanti jucători din piața tehnologiilor avansate, Rabobank amintește companii precum: Multisorb Technologies (SUA), Sealed Air Corporation (SUA), Ball Corporation (SUA); AMCOR Ltd. (Australia), Timestrip PLC (Marea Britanie), Sysco Corporation (SUA), Paksense Incorporated (SUA), Eastman Chemical Company și M&G SUA Corporation. Raportul concluzionează că de pe urma acestor noi tehnologii, toată lumea are de câștigat: furnizorii de materiale și echipamente pentru ambalare își mențin piața la o cotă ridicată, producătorii de alimente pot furniza produse mai sigure și cu un termen de valabilitatea mult mai mare, de aici rezultând profituri suplimentare, iar consumatorii vor consuma un produs mult îmbunătățit, mai sănătos, cumpărat într-un ambalaj comod, care îi oferă toate informațiile necesare.   Detectoarele de metale vs inspecția cu raze X   La rândul lor, specialiștii de la Meat Packaging Info observă o preocupare tot mai mare pentru dezvoltarea de soluții de detectare a metalelor din produsele din carne, aici, conturându-se două direcții principale: modernizarea tehnologiei detectoarelor și extinderea inspecției cu ajutorul razelor X. Pornind de la faptul că siguranța consumatorului a fost întotdeauna o preocupare principală, furnizorii de astfel de echipamente trebuie, la rându-le, să răspundă la problemele de contaminare a alimentelor. Deși, de fiecare dată, în fruntea listelor de agenți cu potențial de contaminare sunt numite Listeria, E. coli și Salmonella, contaminarea cu un obiect străin este o problemă la fel de importantă pentru siguranța alimentară și un eveniment neplăcut care, dacă este constatat de consumator, poate conduce la mari prejudicii pentru procesatori. De pe fluxul tehnologic!Obiectele găsite în produsul final, cum ar fi cele metalice sau din material plastic, provin de cele mai multe ori din facilitățile de producție. În produs pot fi găsite însă și fragmente de os sau bucăți de membrane. Aceia care au solicitat verificări suplimentare au fost retailerii care, în unele cazuri, refuză să mai primească produse alimentare provenite de la companii care nu acceptă noile serii de inspecții finale. Ca urmare, detectoarele de metale și echipamentele de inspecție cu raze X au fost plasate în prima linie de apărare pentru identificarea contaminanților străini, înainte ca produsul să părăsească fabrica de prelucrare. În aplicațiile de securitate, cum ar fi acelea de screening, detectoarele de metale utilizează semnale de frecvență radio care reacționează la prezența metalului. La rândul lor, sistemele cu raze X produc imagini cu o mare densitate, care sunt ulterior analizate pentru depistarea neregulilor.Dar implementarea acestor tehnologii pentru aplicații alimentare este mult mai complexă. Dimensiunea și tipul de anomalie care urmează a fi detectate determină o provocare în plus, prin cerința unei viteze foarte rapide a echipamentelor. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, în multe cazuri, adevărata provocare este aceea de a discerne alarmele false de cazurile clare de prezență a agentului de contaminare. De aceea, detectoarele de metal și sistemele de raze X pentru aplicații alimentare trebuie să fie foarte sensibile, ușor de utilizat, complet automatizate, rapide, extrem de robuste, fiabile și rentabile.   Companiile folosesc de obicei echipamente construite potrivit criteriilor Hazard Analysis Critical Control Point. Prima parte a procesului, (HA) identifică agenții contaminanții care sunt cel mai probabil să apară. Apoi, este determinarea PCC, în care este posibilă determinarea agenților de contaminare care pot apărea în mai multe puncte de pe fluxul tehnologic: la începutul procesului; după tăiere, cernere sau amestecare; imediat după ambalare; la sfârșitul liniei.   Unde? Oriunde!Ținând cont de acste cerințe, detectoarele de metal poate fi instalate aproape oriunde, dar performanța lor depinde de mărimea orificiului prin care trece produsul. În general, detectoarele funcționează cel mai bine pentru produsele ambalate vrac, sau produsele ambalate în pachete mici.   La rândul lor, sistemele cu raze X sunt dependente de dimensiunea produsului, dar au o mai mare sensibilitate la produsele mari decât detectoare de metal. Din cauza ratei de bază a senzorilor de scanare, sistemele de raze X sunt limitate de viteză. De aceea, echipamentele de acest tip sunt de obicei găsite mai aproape de sfârșitul liniei de fabricație. Deoarece sistemele de raze X au nevoie de viteză constantă, pentru a construi imagini, ele nu pot fi utilizate în aplicații de curgere gravitaționale. Ca urmare, analiza Meat Packaging Info concluzionează că dezvoltarea unui segment sau altul, din acest domeniu, va depinde în mare măsură de media numărului de verificări solicitate atât de legislația fiecărei țări, referitoare la siguranța alimentară, cât și de media inspecțiilor suplimentare cerute de lanțurile de magazine.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2