Ferma

380

Tratarea simplă a șlamului reduce emisiile de metan din vermele de bovine cu mai mult de 90%

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează DairyReporter, cercetătorii au descoperit că adăugarea unei substanțe chimice utilizate în mod obișnuit ca îngrășământ cu azot în suspensie ar putea reduce dramatic emisiile de gaze cu efect de seră.

O nouă soluție

În 2021, metanul a devenit al doilea cel mai mare contributor la încălzirea globală cauzată de om, pe locul doi după dioxidul de carbon1. Agricultura este principala sursă de emisii de metan, creșterea animalelor contribuind cu aproximativ 32% din total.

Amoniacul este, de asemenea, predominant, sectorul contribuind cu 94% din totalul emisiilor de amoniac cauzate de om. Alte gaze nocive, cum ar fi protoxidul de azot, se formează în timpul degradării microbiene a amoniacului – de exemplu, în timpul aplicării sau depozitării suspensiei.

Pentru a minimiza emisiile generate de nămol, Comisia Europeană a mandatat ca statele membre UE să reducă emisiile totale de amoniac cu 19% până în 2030, în timp ce la COP26 a Națiunilor Unite, peste 100 de țări, inclusiv SUA și blocul UE, s-au angajat să reducă emisiile de metan cu cel puțin 30% până în 2030.

De la aditivi pentru hrana animalelor la sisteme de stocare a nămolului, oamenii de știință și dezvoltatorii de produse s-au străduit să găsească noi modalități care ar putea reduce emisiile în vârstă pe termen lung.

Dar un studiu inițiat de Felix Holtkamp, doctorand la Universitatea din Bonn din Germania, a arătat că o altă soluție ar putea fi disponibilă chiar acum.

Cianamida de calciu

Holtkamp, susținut de supervizorul său științific, Dr. Manfred Trimborn și Dr. Joachim Clemens de la producătorul de îngrășăminte SF-Soepenberg GmbH, a descoperit că tratarea nămolului cu cianamidă de calciu a dus la reduceri semnificative ale emisiilor pe termen lung.

Cianamida de calciu - o substanță chimică folosită în mod obișnuit în agricultură ca îngrășământ cu azot - are efecte de reducere a emisiilor asupra protoxidului de azot și metanului, imediat după aplicarea substanței chimice pe sol.

Cercetătorii au vrut să evalueze modul în care aceste proprietăți de reducere a emisiilor s-ar putea traduce atunci când substanța chimică a fost adăugată direct în nămolul de porci și bovine de lapte și cât de mult ar putea dura efectele tratamentului.

Mai mult de 99%

Experimentul a implicat adăugarea a două concentrații diferite de cianamidă de calciu la sticle de sticlă umplute fie cu suspensie de porc, fie de bovine de lapte. După tratament, sticlele au fost sigilate ermetic, cu două tuburi de plastic folosite fie pentru a transporta azot pur, fie pentru amestecul de gaz ieșit.

Gazele dizolvate au fost îndepărtate și colectate în pungi de gaz pentru a se asigura că concentrațiile de gaz măsurate în timpul și după depozitare ar putea fi atribuite aplicării substanței chimice. Sticlele au fost apoi depozitate în întuneric timp de 26 de săptămâni – în conformitate cu perioada minimă legală pentru depozitarea nămolului în Germania – la temperatura ambiantă, în timp ce erau acoperite cu folie de aluminiu și erau atașate la noi pungi de gaz.

Experimentul a demonstrat că cianamida de calciu a suprimat producția de metan cu mai mult de 99% la bovinele de lapte și cu cel puțin 81% în suspensia de porci. Producția de protoxid de azot a fost, de asemenea, scăzută, cu 80% în nămolul de porc și cu cel puțin 60% în nămolul de bovine. Între timp, s-a măsurat că efectul de reducere al cianamidei de calciu a intervenit în 45 de minute de la aplicare.                     

(Sursa: “Calcium cyanamide reduces methane and other trace gases during long-term storage of dairy cattle and fattening pig slurry” Felix Holtkamp, et al Published: April 2023 DOI: 10.1016/j.wasman.2023.02.018)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2