239
În ultimele 2 decenii, producția de porci a devenit o activitate din ce în ce mai importantă în Uganda, notează PigProgress.
Efective însemnate
În ultimii 30 de ani, populația de porci a crescut de la 0,19 la 2,3 milioane și există peste 1 milion de gospodării care cresc porci.
Dar sectorul este foarte informal și se confruntă cu provocări precum piețe ineficiente de input și output, guvernare slabă (lipsa colectivelor) și productivitate scăzută.
Majoritatea porcilor sunt ținuți de femei și tineri în gospodării mici, cu acces limitat la informații și servicii tehnologice. Acest lucru contribuie la vulnerabilitatea și sustenabilitatea sistemului de producție de porci din Uganda.
Prețuri de vânzare cu amănuntul la carne de porc
Hellen Nantaba, un fermier din districtul Buikwe, spune că cheltuiește aproximativ 140.000 UGX (37 EUR) pentru a crește un porc în 4 luni. La 4 luni, porcul poate cantari intre 60-65 kg.
Vând cu amănuntul la aproximativ 7000 UGX (2 EUR) pe kilogram, poate obține peste 400 000 UGX (105 EUR) pentru un porc.
Prețul de vânzare cu amănuntul pentru carnea de porc depinde de locație, valoare adăugată și cerere. În medie, un kilogram se vinde cu amănuntul între 8000 și 30000 UGX (de la 2 la 7 EUR).
Cererea de carne de porc depășește producția
Cu toate acestea, conform lui Christopher Mulindwa, șeful Producției și Marketingului de Porci Uganda Ltd., „Majoritatea fermierilor din sector nu urmează procedura corectă și, prin urmare, produc carne de porc de calitate scăzută, care este mai grasă”.
Mulindwa a adăugat că oferta de porci este încă mult sub cererea locală, forțând importurile din țările vecine precum Kenya.
Rata mortalității scroafelor și purceilor din Uganda
În cercetările efectuate de Institutul Internațional de Cercetare a Animalelor (ILRI), mortalitatea scroafelor din Uganda în ultimele 12 luni a fost raportată la 2,5 %. Mortalitatea purceilor a fost de până la 10,2%.
Din cele 650 de ferme aleatorii din care s-a efectuat eșantionarea:
• 20% dintre ferme au raportat că scroafele au avut nașteri moarte
• 15% au raportat prost economisire
• 12,5% au raportat boli respiratorii
• 10,8% au raportat boli gastrointestinale
• 19% dintre scroafe le-au restricționat parțial sau complet mișcarea liberă în țarcuri
• 93% dintre scroafe au avut acces continuu la apă, dar doar 48,8% din sursele de apă erau curate
Inițiativa SAPLING
CGIAR (fostul Grup Consultativ pentru Cercetare Agricolă Internațională) cu sediul în Montpellier, Franța, este un parteneriat global care reunește organizații internaționale implicate în cercetarea securității alimentare.
Actuala lor inițiativă SAPLING (Sustainable Animal Productivity for Livelihoods, Nutrition and Gender Inclusion) vizează extinderea în sectoarele porcinelor și bovinelor din Uganda. Atelierele SAPLING speră să îmbunătățească traiul producătorilor de carne de porc.
Pe termen lung, se așteaptă să existe eficiență generală, o productivitate îmbunătățită a porcilor și un consum crescut de alimente derivate din animale, ca parte a dietelor diverse din punct de vedere nutrițional.
Implementarea diferitelor pachete de inovare în cadrul SAPLING ar avea ca rezultat o reformă a infrastructurii stimulată de investițiile din sectorul privat.
Crescătorii de porci din Uganda au îmbrățișat cu ușurință acțiunea colectivă. Platformele regionale au facilitat crearea de legături de piață între furnizorii de inputuri, furnizorii de servicii auxiliare și fermieri.
Participanții la atelierele SAPLING vor crea probabil un lanț valoric profitabil și rezistent la porci până în 2032.