Stiri

204

Vanbet vinde doar carne de pui sănătoasă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Agerpres) Consumatorii de carne de pui comercializată de SC Vanbet SRL Vaslui nu au niciun motiv să se teamă, întrucât produsele firmei nu au nicio legătură cu lotul de păsări contaminate cu Boala de Newcastle, ajuns la Vanbet pentru abatorizare. Asigurarea este dată de Traian Petcu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranței Alimentelor (DSVSA) Vaslui, care precizează că, în plus, nici măcar consumul de carne infectată cu acest virus nu are niciun efect asupra organismului uman.

Totul a început cu acțiunea ANSVSA și IGPR

  Zilele trecute, un transport ilegal de peste 32.000 de păsări, contaminate cu Boala de Newcastle, a fost depistat și sechestrat de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la abatorul Vanbet Vaslui, potrivit unui comunicat al ANSVSA. Păsările ajunseseră aici pentru a fi sacrificate, fără ca lotul să fie însoțit de Certificat sanitar veterinar și aviz sanitar veterinar interjudețean. Conform comunicatului, păsările proveneau de la o exploatație din județul Ialomița, proprietarul exploatației înștiințând, pe 7 noiembrie, DSVSA Ialomița cu privire la creșterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.  

Abatorul a fost sancținat

  „O echipă de inspectori de la DSVSA Ialomița s-a deplasat la fața locului unde a constatat că sunt păsări bolnave și muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au găsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle și au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizării diagnosticului. Existând suspiciunea prezenței acestei boli, DSVSA a dispus restricții sanitare veterinare în exploatația respectivă de păsări, până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator și a informat ANSVSA. S-a făcut reconstituirea lotului de carne obținut din abatorizarea păsărilor și a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat și dirijat spre neutralizare și s-au dispus măsuri de dezinfecție. Abatorul a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 6.000 de lei. De altfel, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, printr-un buletin de analiză, că este vorba de existența Bolii de Newcastle la exploatația din județul Ialomița”, se arată în comunicatul citat. „În mod normal, Vanbet nu ar fi trebuit să preseteze serviciul de abatorizare fără documentele necesare, însă transportul ajunsese la abator sâmbătă, când noi nu aveam program de funcționare, așa că firma și-a asumat riscul de a sacrifica păsările chiar și așa. Pentru asta a plătit amendă”, a delcarat Traian Petcu. Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle nu afectează omul, dar produce pagube economice. Reprezintă una dintre cele mai grave boli infecțioase și contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90% din efectiv. (Mai multe, pe www.agerpres.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2