526
Potrivit unui comunicat ANPC, cooperarea internațională câștigă importanță datorită globalizării și digitalizării economiei. Numărul consumatorilor afectați de fraude și escrocherii online este mult mai mare decât în formele tradiționale de comerț.
Pentru a crea un mediu în care consumatorii să poată participa cu încredere la comerțul online, este esențial să se asigure că consumatorii beneficiază de drepturi concrete și sunt protejați de practicile comerciale neloiale și că există mecanisme care să rezolve rapid orice probleme apărute.
În acest scop, cooperarea internațională eficientă între agențiile de protecție a consumatorilor sau alte organisme relevante este esențială și necesită o atenție sporită în următorii ani.
Ca urmare a diligențelor depuse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru întărirea cooperării atât cu alte state membre ale Uniunii Europene, cât și la nivel internațional, a inițiat procesul de aderare în calitate de Partener la Rețeaua Internațională pentru Protecția Consumatorului și Aplicarea Legii (ICPEN).
Aderarea României la ICPEN, prin ANPC – singurul organism responsabil cu aplicarea legii privind protecția consumatorilor din România, reprezintă posibilitatea cooperării cu autoritățile de aplicare a legislației în domeniul protecției consumatorilor de pe tot globul.
Astfel, Autoritatea își propune să dezvolte și să mențină contacte regulate între agențiile de protecție ale consumatorilor și să se concentreze asupra preocupărilor legate de protecția consumatorilor la nivel internațional.
Prin participarea la ICPEN, ANPC își poate îmbunătăți politica națională în domeniul protecției consumatorilor, legile și reglementările naționale respectând cadrul legal al Uniunii Europene.
În acest context, ANPC a reprezentat România la reuniunea ICPEN din perioada 3 – 6 octombrie 2023, organizată în Varșovia de către Oficiul pentru Concurență și Protecția Consumatorului din Polonia care și-a asumat rolul Președinției rotative ICPEN pentru perioada 2023-2024.