229
Companiilre de comerț alimentar din UE ar putea fi puși în situația de a-și vedea afacerile date peste cap în portofoliul deja extins al candidatului Slovaciei, Maroš Šefčovič - „Domnul Fix-it” al UE și unul dintre cei mai vechi comisari ai săi.
Afaceri marginalizate
Šefčovič, care a condus negocierile UE pentru Brexit, a fost ales de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în funcția de comisar pentru comerț, securitate economică, relații interinstituționale și transparență.
Cu un mandat atât de larg, afacerile internaționale riscă să fie marginalizate, semnalând și mai mult declinul freneziei de liber schimb a UE din deceniile precedente.
Aceasta ar putea fi o veste binevenită pentru mulți din sectorul agricol al UE. Fermierii s-au plâns de mult timp că importurile de alimente din afara UE pot crea concurență neloială.
Cel puțin în agricultură, discuțiile politice se concentrează deja mai mult pe reciprocitatea în standardele de import, decât pe adăugarea de noi țări pe lista de parteneri comerciali a UE.
Cel mai recent exemplu a venit la începutul acestei săptămâni, când Parlamentul European a respins o propunere a Comisiei Europene de a reduce reziduurile permise pe alimente pentru un grup de pesticide interzise în UE, deoarece acestea nu ar fi fost reduse la zero pentru produsele importate.
Principiul reciprocității
Deși propunerea Comisiei a fost într-un anumit fel o îmbunătățire a status quo-ului, o majoritate covârșitoare a membrilor Parlamentului European (MEP) a susținut principiul reciprocității în standardele de producție din motive de sănătate și competitivitate.
Fermierii din UE, totuși, s-ar putea să nu fie încântați să afle că una dintre sarcinile lui Šefčovič este să „finalizeze acordurile comerciale aflate în curs de negociere”, în special cu țările din America Latină și Indo-Pacific, ceea ce sugerează acordurile cu Mercosur, Australia și India.
Comisia este nerăbdătoare să promoveze acordul UE-Mercosur, potențial cel mai mare acord de liber schimb al UE, cu speranțe puse pe summitul G20 din Brazilia din 18 noiembrie.
Cu toate acestea, se așteaptă ca grupurile agricole și unele țări ale UE, în special Franța, să se opună aprobării acesteia, în timp ce guvernele spaniole și germane continuă să încurajeze.
Brazilia, la rândul său, împinge UE să amâne noul său regulament anti-defrișare (EUDR) - care vizează importuri precum cafea, cacao, animale și soia - pentru a finaliza acordul comercial cu Mercosur.
Oficialii brazilieni se tem că legea le-ar putea limita exporturile agricole către UE și caută despăgubiri dacă va fi aplicată, potrivit Reuters.
Europenii cer amânări
În mod ironic, cei din UE care cer amânări în aplicarea EUDR, cum ar fi politicienii și organizațiile agricole, nu cer „reciprocitate”. De ce? Regulamentul nu afectează numai țările din afara UE, cum ar fi Brazilia, ci se aplică și fermierilor europeni și companiilor care produc sau se aprovizionează cu soia și animale în UE.
După cum a raportat astăzi Euractiv, von der Leyen ia în considerare o soluție pentru a evita aplicarea regulilor în decembrie anul viitor, sub presiunea atât a partenerilor comerciali din UE, cât și a fermierilor din bloc.
Această soluție ar putea fi esențială pentru a răspunde preocupărilor membrilor Parlamentului European (MEP) și ale părților interesate, în timp ce ar putea deschide calea pentru mult așteptatul acord comercial Mercosur.
Dacă va reuși, ar marca o victorie istorică pentru Comisie, încheierea unui acord comercial care a durat aproape 25 de ani. (Foto: Freepik)