Stiri

574

Dietele extreme care elimină carbohidrații și grăsimile sunt asociate unui risc mai mare de mortalitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează FoodNavigator, în descoperirile care sugerează că oamenii ar trebui să urmeze o dietă echilibrată pe termen lung, mai degrabă decât să-și restrângă puternic aportul de carbohidrați sau grăsimi, cercetătorii din Japonia au descoperit că un aport scăzut de carbohidrați la bărbați și un aport mare de carbohidrați la femei sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate.

Mortalitatea legată de cancer

Cauza și mortalitatea legată de cancer și faptul că femeile cu un aport mai mare de grăsimi pot avea un risc mai scăzut de mortalitate au fost relevate de studiul realizat de cercetătorii japonezi.

În timp ce dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi devin populare ca o modalitate de a promova pierderea în greutate și de a îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge, efectele lor pe termen lung asupra speranței de viață sunt mai puțin clare.

Cercetătorii de la Nagoya University Graduate School of Medicine din Japonia au efectuat un sondaj de urmărire pe o perioadă de 9 ani cu 81.333 de japonezi (34.893 bărbați și 46.440 femei) pentru a evalua asocierea dintre aportul de carbohidrați și grăsimi și riscul de mortalitate.

Aportul zilnic de carbohidrați, grăsimi și energia totală a fost estimat folosind un chestionar de frecvență alimentară și calculat ca procent din aportul total de energie pentru carbohidrați și grăsimi.

Calitatea aportului de carbohidrați (adică, rafinat în comparație cu aportul de carbohidrați procesat minim) și calitatea aportului de grăsimi (adică, saturate în comparație cu aportul de grăsimi nesaturate) au fost, de asemenea, evaluate pentru a examina impactul calității alimentelor asupra asocierii cu mortalitatea.

Un aport mai mare de grăsimi înseamnă un risc mai scăzut de mortalitate

Cercetătorii au descoperit că bărbații care au consumat mai puțin de 40% din energia lor totală din carbohidrați au prezentat riscuri semnificativ mai mari de mortalitate cauzată de cancer și de toate cauzele. Tendința a fost observată indiferent dacă au fost luați în considerare carbohidrații rafinați sau minim procesați.

Pe de altă parte, printre femeile cu 5 ani sau mai mult de urmărire, cele cu un aport ridicat de carbohidrați de peste 65% au avut un risc mai mare de mortalitate de orice cauză. Nu a fost observată o asociere clară între aportul de carbohidrați rafinați sau minim procesați și riscul de mortalitate la femei.

Pentru grăsimi, bărbații cu un aport mare de grăsimi de peste 35% din energia lor totală din grăsimi au avut un risc mai mare de mortalitate cauzată de cancer.

Ei au descoperit, de asemenea, că un aport scăzut de grăsimi nesaturate la bărbați a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate de orice cauză și cauzată de cancer. În schimb, aportul total de grăsimi și aportul de grăsimi saturate la femei au arătat o asociere inversă cu riscul de mortalitate de orice cauză și cauzată de cancer.

Ei au ajuns la concluzia că această constatare nu susține ideea că aportul mare de grăsimi este dăunător longevității la femei.

„Descoperirea că aportul de grăsimi saturate a fost invers asociat cu riscul de mortalitate numai la femei ar putea explica parțial diferențele dintre asocierile dintre sexe”, a spus dr. Takashi Tamura, care a condus studiul.

„În mod alternativ, alte componente decât grăsimea din sursele alimentare de grăsime pot fi responsabile pentru asocierea inversă observată între aportul de grăsimi și mortalitatea la femei.”

Un studiu deosebit de important

Acest studiu este extrem de important, subliniază Tamura. Studii recente efectuate în țările occidentale sugerează că obiceiurile alimentare extreme pentru carbohidrați și grăsimi sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate.

În plus, restricționarea carbohidraților și a grăsimilor, cum ar fi dietele extrem de scăzute în carbohidrați și cu conținut scăzut de grăsimi, sunt acum strategii populare de dietă care vizează îmbunătățirea sănătății, inclusiv gestionarea sindromului metabolic.

Cu toate acestea, acest studiu arată că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi pot să nu fie cea mai sănătoasă strategie de promovare a longevității, deoarece beneficiile lor pe termen scurt ar putea fi depășite de riscul pe termen lung.

„În general, a fost observată o asociere nefavorabilă cu mortalitatea pentru aportul scăzut de carbohidrați la bărbați și pentru aportul mare de carbohidrați la femei, în timp ce aportul ridicat de grăsimi ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate la femei”, au scris cercetătorii.

„Descoperirile sugerează că indivizii ar trebui să analizeze cu atenție cum să-și echilibreze dieta și să se asigure că consumă energie dintr-o varietate de surse de alimente, evitând în același timp extremele.”

(Sursa: Journal of Nutrition-Extreme dietary habits for carbohydrates and fats affect life expectancy: findings from a large-scale cohort study in Japan​/DOI: 10.1016/j.tjnut.2023.05.027​)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2