Falsificarea, trasabilitatea și importurile ilegale s-au numărat printre cazurile suspectate de fraudă alimentară și de neconformitate discutate recent de statele membre europene, noteaza FoodSafetyNews.
Sute de cazuri din start
Numărul de probleme raportate a fost de 220 în ianuarie 2025. Acesta este în scădere de la 248 de alerte în decembrie 2024 și 277 în ianuarie 2024.
Problemele enumerate sunt potențiale fraude. Nerespectarea poate determina investigații din partea autorităților din statele membre UE. Detaliile provin dintr-un raport lunar publicat de Comisia Europeană.
Datele includ subiecte suspectate de fraudă transfrontalieră partajate între membrii Rețelei de alertă și cooperare (ACN) și preluate din Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF), Rețeaua de asistență și cooperare administrativă (AAC) și Rețeaua de fraudă agroalimentară (FFN).
Datele acoperă alimente, hrana animalelor, materialele în contact cu alimentele, bunăstarea animalelor de fermă, produsele de protecție a plantelor și produsele de medicină veterinară care ajung ca reziduuri și contaminanți în alimente și furaje.
Obiectivele sunt de a ajuta autoritățile naționale să instituie controale bazate pe riscuri pentru a combate practicile frauduloase și înșelătoare, de a ajuta sectorul alimentar cu evaluări ale vulnerabilității și de a identifica riscurile emergente.
Un total de 63 de avizuri au menționat fructe și legume, majoritatea fiind neconforme din cauza reziduurilor de pesticide. Categoria alte produse alimentare/mixte a fost a doua cu 21 de alerte. Alimentele dietetice, suplimentele alimentare și alimentele fortificate au ocupat locul trei cu 20 de notificări.
Exemple de probleme ridicate
Majoritatea problemelor au fost descoperite prin inspecții la frontieră sau controale pe piață. În 22 de ori, sursa de detectare a fost verificarea internă a unei companii și de 12 ori a fost o plângere a consumatorilor.
Trei alerte au implicat Statele Unite în ianuarie. Erau tartrazină într-o gustare cu murături, magneziu sub formă de metal în suplimentele alimentare și tetrahidrocannabinol (THC) în uleiul organic din semințe de cânepă.
Cutiile de manipulare a produselor au inclus ulei de floarea soarelui și alte uleiuri vegetale în ulei de măsline din Grecia și Italia. Exemple de presupusă falsificare au fost carnea de porc nedeclarată în cârnații de pui și adăugarea de apă în ton.
Oxidul de etilenă a fost detectat în piper alb, cardamom măcinat și boia de ardei din Turcia și guma de xantan din China.
Incidentele record de manipulare au implicat gluten în gumele fără gluten și hrișcă fără gluten și lactoză într-o tartinadă de lactate fără lactoză.
Potențiala falsificare a documentelor cărnii de miel din România și trasabilitatea neclară a untului din Danemarca au fost alte subiecte menționate. Importul ilegal și operatorii neautorizați au cauzat unele probleme. Mai multe produse au omis, de asemenea, controalele la frontieră.
Carnea de pui din Belgia era improprie pentru consumul uman și au existat preocupări legate de temperatura de transport cu privire la pește și carne în Țările de Jos.
Mai multe neconformități au menționat ingrediente neautorizate în UE, mențiuni de sănătate și pesticide peste limitele maxime de reziduuri (LMR). (Foto: AI Generator)