Stiri

209

Impactul tarifelor americane asupra pieței globale a produselor din carne de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Președintele american Trump a tarifat toate importurile din China. Agricultura și industriile porcine din toate țările implicate își țin respirația, notează PigProgress.

Temeri globale

În afară de aceste tarife anunțate, toate importurile de oțel și aluminiu din alte țări sunt supuse la 25%. Toate celelalte bunuri din țările europene și din toate celelalte națiuni vor fi tarifate începând cu luna aprilie la rate specifice țării, egale cu cele aplicate importurilor din SUA.

Președintele Trump este cunoscut ca fiind un susținător de-a lungul vieții al instrumentului tarifar. În teorie, tarifele vor aduce venituri suplimentare pentru SUA (în același timp, reducerea cheltuielilor guvernamentale vizează  4 miliarde USD/zi), va stimula producția internă de alimente, hrană pentru animale și alte bunuri, „egalizează relațiile comerciale” și va scădea valoarea dolarului american, făcând bunurile americane exportate în alte țări mai atractive.

Retalii din partea Canada, Mexic și China

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat tarife de represalii. Într-un răspuns din 4 martie, el a declarat că Canada va implementa tarife de 25% la bunuri americane în valoare de 155 de miliarde de dolari.

El și alți oficiali federali au vizat o listă lungă de articole americane, inclusiv aproape 400 de produse agricole în domeniile păsărilor de curte, porcului, lactatelor, cerealelor (grâu, orz, orez), fructelor și legumelor și multe alimente procesate.

Pentru a adăuga context, tarifele canadiene ar putea fi eliminate din nou. În prezent, Trudeau a oprit parlamentul, el demisionând în scurt timp. Prin urmare, alegerile vor avea loc foarte curând, ceea ce ar putea schimba situația.

În mod similar, Claudia Sheinbaum, președintele Mexicului, a amenințat cu tarife de răzbunare la începutul lunii februarie și va anunța mai multe detalii duminică, 9 martie. La 4 martie, China a impus taxe de 10 până la 15% asupra produselor agricole și alimentare din SUA.

Reacții din partea Canadei

Un tarif de 25% pentru porcii canadieni transportați peste granița de sud ar fi foarte dificil pentru crescătorii de porci din Canada. Crescătorii de porci din Manitoba sunt în special îngrijorați, deoarece 40% din producția din acea provincie - aproximativ 3 milioane din cele 8 milioane de porci terminați anual - este exportată în SUA.

Postul de știri CBC a citat președintele Manitoba Pork, Rick Préjet, că tarifele „ar putea avea un impact foarte semnificativ asupra a ceea ce primesc fermierii și producătorii din Manitoba” pentru porcii exportați.

În mintea lui, va fi o chestiune de „cât de rău” are nevoie un anumit producător din Manitoba să trimită porci pentru a rămâne pe linia de plutire și cât de multă dorință va exista printre americani de a cumpăra acești porci mai scumpi. „Unde se va rezolva asta?” întrebă Préjet. „Este o mare necunoscută.”

USMEF: „Dezamăgit, nu s-au încheiat încă acorduri”

De asemenea, din partea SUA, există o teamă cu privire la evoluții. Dan Halstrom, președinte și CEO al Federației SUA pentru Exportul de Carne (USMEF), a declarat într-o declarație de presă:

„USMEF este evident dezamăgit de faptul că nu s-au ajuns încă acorduri care să evite sau să amâne tarifele la mărfurile din Mexic și Canada, precum și majorarea tarifelor la mărfurile din China. Analizăm măsurile de răzbunare anunțate de Canada și China și așteptăm detalii cu privire la răspunsul din Mexic.

„Aceste 3 piețe au reprezentat 8,4 miliarde de dolari în exporturile de carne roșie din SUA anul trecut, inclusiv aproape 4 miliarde de dolari către Mexic. În timp ce Statele Unite sunt furnizorul principal de carne de porc și vită în Mexic, carnea roșie din SUA se confruntă deja cu o concurență sporită pe această piață critică.

„Anul trecut, exporturile de carne de vită din SUA au echivalat cu mai mult de 415 dolari per carne de vită sau junincă sacrificat, iar exporturile de carne de porc au echivalat cu peste 66 de dolari per cap sacrificat.

Aceste exporturi, din care o mare parte sunt bucăți subutilizate și carne de soi, îi ajută pe producători să maximizeze valoarea fiecărui animal produs și le permit consumatorilor americani să se bucure de mai mult din bucățile pe care le preferă.”

Efecte semnificative pentru agricultură

Reagen Tibbs, educator în agricultură comercială la Universitatea din Illinois, a declarat recent pe o postare pe blog pe site-ul universității că tarifele de răzbunare vor avea probabil „efecte semnificative” asupra fermierilor americani, care au deja „perspective financiare precare” pentru 2025.

El a menționat că „războiul comercial din 2018-2019 a afectat fiecare sector al agriculturii americane și un nou război comercial ar avea probabil același efect.

O scădere a exporturilor SUA către țări precum China ar putea lăsa ușa deschisă altor țări precum Brazilia și Argentina pentru a umple golurile și a depăși SUA ca furnizori majori de produse agricole pe scena mondială.” (Foto: AI Generator) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2