410
Uniunea Europeană și Australia nu au reușit să încheie discuții cu privire la un acord de liber schimb planificat, după ce diferențele au rămas nerezolvate, în special în ceea ce privește produsele agricole, au spus cele două părți, informează European Supermarket Magazine.
Diferențe de optică
UE și Australia au deschis negocierile în 2018 și au sperat să încheie discuțiile luna trecută. Cu toate acestea, au rămas diferențe, în special în ceea ce privește gradul în care UE își va deschide piețele pentru produsele agricole australiene, în special carnea de vită.
"Regretăm că nu a fost posibil să încheiem discuțiile noastre cu Australia săptămâna aceasta. Am făcut progrese, dar sunt necesare mai multe eforturi pentru a aborda problemele cheie restante", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Ministrul australian al comerțului Don Farrell a declarat că oficialii de ambele părți vor continua negocierile și vor căuta să se reîntâlnească în august.
„Așa cum am spus de-a lungul timpului, Australia are nevoie de acces agricol semnificativ pe piețele europene”, a spus el reporterilor într-o conferință de presă improvizată într-un parc din centrul Bruxelles-ului.
Australia dorește să aibă un acces mai larg pe piețele UE pentru carnea de vită, miel, produse lactate și vinuri, multe dintre acestea fiind supuse tarifelor și cotelor.
„Sunt optimist că, având ceva bunăvoință, ceva muncă asiduă, puțină perseverență, vom ajunge acolo”, a spus Farrell.
Diversificarea comerțului
Ambele părți caută să diversifice comerțul, în special UE, în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei și Australiei, după ce principalul partener comercial China a impus blocuri asupra unei plute de produse agricole australiene într-o dispută politică din 2020.
Un acord ar putea ajuta, de asemenea, UE să caute materii prime esențiale pentru tranziția sa verde și digitală și să reducă dependența sa de China. Australia este cel mai mare producător de litiu din lume.
Negocierile continuă, de asemenea, cu privire la un acces mai mare al UE la produse energetice și materii prime australiene, precum și la servicii.
UE a declarat că un acord comercial cu Australia ar putea adăuga până la 3,9 miliarde EUR la produsul intern brut al UE până în 2030, de care vor beneficia producătorii de mașini, metale, echipamente electronice și produse chimice, producătorii de automobile și producătorii de alimente și băuturi.
Australia vede câștiguri pentru exportatorii săi agricoli și furnizorii de servicii, cu mai mult acces pentru afacerile australiene să investească în Europa.
Noua Zeelandă a semnat Acordul comercial cu UE
Între timp, Noua Zeelandă și Uniunea Europeană au semnat un acord de liber schimb la începutul acestei săptămâni, după finalizarea negocierilor în 2022, cu așteptări ca acesta să intre în vigoare în prima jumătate a anului 2024.
Ministrul neozeelandez pentru comerț și creștere a exporturilor, Damien O’Connor, a declarat că acordul comercial va reduce costurile și va sprijini exportatorii să-și dezvolte și să-și diversifice comerțul.
„Acest nou acces va ajuta la accelerarea redresării noastre post-COVID, oferind în același timp un impuls regiunilor noastre în timp ce se confruntă cu efectele pe termen lung ale ciclonului Gabrielle”, a adăugat el.
Acordul a fost semnat la Bruxelles de O’Connor și de vicepreședintele executiv al UE și comisarul comercial Valdis Dombrovskis.
Oficialul a adăugat că se anticipează că ALS NZ-UE va intra în vigoare în prima jumătate a anului 2024, odată ce ambele părți vor finaliza pașii juridici finali necesari.