Desi exista o diversitate a produselor traditionale inregistrate la nivel national, de la branzeturi, produse din carne, de panificatie sau de brutarie, pana la bauturi, miere, fructe si legume, deocamdata magiunul de Topoloveni ramane singurul produs alimentar care a reusit sa obtina protectia comunitara. Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din Tara Barsei. La ora actuala au fost depuse documentatii la minister pentru Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din Tara Barsei de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate, a declarat Iuliu Gabriel Malos, consilier produse traditionale in MADR. Specialitatea Traditionala Garantata (STG) este un alt sistem de atestare care asigura, de asemenea, protectia denumirii produselor agricole la nivel european. Alte sase produse romanesti care ar putea dobandi protectie comunitara sunt in faza completarii documentatiei in vederea depunerii acesteia la minister, iar pentru alte doua produse au fost incepute demersurile pentru recunoasterea grupurilor de producatori. Cele sase produse cu documentatie in curs de depunere la MADR sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covurlui (Galati), branza de burduf din Bran