Oficiul European pentru Protecția Consumatorului, împreună cu Comisia Europeană, au făcut o analiză a etichetării ecologice, acum, când se împlinesc 30 de ani de când a fost aprobată această formă de etichetare.
Relevant, este faptul că numărul produselor ecologice și certificate ca atare, crește în ritm susținut. Regretabil, însă, este faptul că România nu se poate lăuda decât cu 93 de produse certificate și etichetate ca atare, în timp ce, de exemplu, Spania, care se află pe primul loc în Europa, are peste 18.000 de produse certificate eco. Iată mai jos comunicatul C.E.:
În septembrie 2022, au fost acordate 2 270 de licențe pentru 87 485 de produse (bunuri și servicii) pe piața UE.
Din martie 2022, numărul total de licențe a continuat să crească (+31)*, iar marea majoritate a grupurilor de produse cu eticheta ecologică a UE au fost martorii unei creșteri atât a numărului de licențe, cât și a produselor acordate.
Acest lucru arată un interes tot mai mare pentru produsele ecologice din partea întreprinderilor, cetățenilor și comercianților cu amănuntul.
* O licență este un contract cu etichetă ecologică a UE care include unul sau mai multe produse atribuite într-un același grup de produse
Au fost acordate 38 de licențe noi (+22%) pentru cazare turistică, grupul de produse lider pentru licențe acordate cu un total de 499!
De asemenea, hârtia tipărită, hârtie de papetărie și produse pentru pungi de transport din hârtie, serviciile de curățare interioară și produsele de curățare a suprafețelor dure au înregistrat creșteri mari. De remarcat, noul grup de produse Produse cosmetice, a asistat la atribuirea primelor 6 licente!
Din cele 2 270 de licențe din septembrie 2022, majoritatea aparțin următoarelor grupe de produse: Servicii de cazare turistică (22%), Produse de curățare a suprafețelor dure (15%) și Hârtie igienă și produse de țesut (9%).
În imaginea de deschidere puteți vedea tabelul produselor ecologice certificate din fiecare țară a Uniunii Europene.