147
Unul dintre cele două abatoare din judeţul Suceava acreditate pentru sacrificarea cailor a făcut comerţ intracomunitar cu carne de cal, fiind livrate diverse cantităţi în Bulgaria şi în Italia, au anunţat luni reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, informează Realitatea.net, citând Mediafax. Un singur abator din Suceava a făcut comerţ intracomunitar în Italia şi Bulgaria cu carne de cal. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Octavian Ilişoi, a declarat că în judeţ sunt autorizate două abatoare pentru sacrificarea cailor - unul din localitatea Călineşti şi celălalt din Suceava, însă doar unitatea din Călineşti a procesat carne de cal. El a explicat că la acest abator au fost sacrificate în 2011 un număr de 4.467 de cabaline şi a fost comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.306 tone de carne de cal, iar în 2012 au fost sacrificate 3.655 de cabaline şi comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.208 tone de carne de cal. În 2013, în luna ianuarie, au fost sacrificaţi 422 de cai, iar o cantitate de 5,5 tone de carne a fost comercializată în Italia. Directorul DSVSA Suceava a explicat că toată carnea de cal a fost testată şi verificată prin analize la laboratorul instituţiei şi a subliniat că acest abator este bine controlat de doi medici veterinari. Ilişoi a mai spus că inclusiv luni au fost verificate toate documentele acestui abator şi că nu s-au constatat nereguli. "Totul e în regulă", a adăugat directorul DSVSA Suceava. (Mai multe, pe www.realitatea.net)