Finalul lunii septembrie obligă zootehniștii la anumite activități necesare bunei creșteri a animalelor. Iată ce recomandă specialiștii ANZM:
    
 
    
            - 
            Oile coboară de la munte și
     începe campania de montă;
        
 
            - 
            Acum este și vremea
     „răvășitului oilor”, care înseamnă și sfârșitul de „contract” pentru
     ciobani. În ultima perioadă, acestui obicei îi sunt dedicate adevărate
     sărbători unde carnea fragedă sfârâie în proțap, mămăliga bolborosește în
     ceaun și oamenii se pot înfrupta din bucatele tradiționale preparate de
     ciobani. Una dintre cele mai cunoscute sărbători tradiționale de acest gen
     se ține în zona Bran, de obicei în ultimul week-end din septembrie;
        
 
            - 
            În sate, oile și caprele venite
     de la munte sunt date înapoi proprietarilor, cei care primesc și brânza
     cuvenită pentru “închirierea” oilor sau caprelor pe timp de vară;
        
 
            - 
            Tot acum se pregătesc
     adăposturile pentru stabulaţia din timpul iernii;
        
 
            - 
            Și bovinele coboară de la munte
     în această perioadă, iar până la Sf. Dumitru, dată la care ar trebui să
     înceteze pășunatul, în mod tradițional, ele se hrănesc cu otava care
     crește pe fânețe după recoltarea fânului.
        
 
            - 
            Se continuă strângerea şi
     depozitarea furajelor necesare pe perioada stabulaţiei.
        
 
            - 
            Trebuie acordată atenție la
     pășunatul bovinelor și ovinelor pe suprafețele unde s-a recoltat sfecla
     furajeră sau de zahăr și trifolienele, mai ales pe timp umed, deoarece pot
     apărea cazuri de meteorism, asfixiere mecanică sau înec prin consumul de
     colete de sfeclă prea mari.