165
Desi cercetatorii nu stiu deocamdata care este impactul real al fosfatatilor asupra dezvoltarii cancerului la oameni, autorii studiului preconizeaza limitarea consumului acestui aditiv alimentar. "Credem ca o mai buna regularizare a nivelului fosfatatilor anorganici in regimul alimentar (al oamenilor) ar putea fi cruciala, atat ca o metoda de tratare cat si de prevenire a cancerului pulmonar", a declarat Myong-Haing Cho de la Universitatea Nationala din Seul (Coreea de Sud), principalul autor al studiului. Fosfatatii sunt nutrimente care joaca un rol primordial in metabolismul celular si in mecanismele care asigura transferul energetic la nivelul celulelor, dar ei pot sa activeze in acelasi timp anumite semnale genetice, care stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase pulmonare, potrivit acestui studiu. Aditivii fosfatati au fost utilizati tot mai mult in ultimii ani in alimentatia publica si se gasesc in carne, branzeturi, bauturi si in multe alte preparate si semipreparate obtinute pe cale industriala.