123
"Pe de o parte, filierele scurte au fost ignorate prea multa vreme. Din datele disponibile rezulta ca, in ciuda lipsei de sprijin si de recunoastere, 15% din exploatatiile Uniunii Europene isi desfac deja mai bine de jumatate din productia proprie pe pietele locale", a precizat comisarul. Acesta a mai adaugat: "dincolo de aceste dificultati, vanzarea pe plan local a unei parti mai mari din productia agricola va oferi raspunsuri concrete la o serie de provocari cu care se confrunta societatea noastra: raspunsuri pentru consumatorii care apreciaza calitatea, bogatia ofertei agricole si propriile traditii; raspunsuri in ceea ce priveste sanatatea economica a sectorului agricol - chiar daca pietele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adaugata indispensabil; raspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse si schimbarilor climatice: risipa de energie legata de transporturile inutile de marfa si risipa de produse alimentare, pierdute in diferitele etape ale lantului logistic. Este nevoie de o mai buna intelegere din partea noastra a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit". Conferinta "Agricultura si pietele locale" a fost organizata de Comisia Europeana la initiativa comisarilor europeni Dacian Ciolos si John Dalli, responsabili de agricultura si dezvoltare rurala si, respectiv, de sanatate si protectia consumatorilor.