In luna septembrie, inspectorii de la Protectia Consumatorilor au controlat modul de comercializare a produselor din carne, fiind verificati 158 de operatori economici, dintre acestia 139 (88%) isi desfasurau activitatea neconform. Amenzile au insumat peste 430.000 de lei. Un procent de 41% (2.300 kg) din totalul celor 5.600 kilograme preparate din carne supuse controlului se situa in afara prevederilor legale. De asemenea, 43% din 63 esantioane prelevate de inspectorii ANPC prezentau nereguli. Au fost retrase definitiv de la comercializare 152 kilograme de carne aterata, cu termenul de valabilitate expirat sau care afectau interesul economic al consumatorilor. Valoarea acestor produse este de 2.900 lei. Au fost de asemenea oprite de la comercializare 1.750 kilograme de preparate din carne, fiind aplicate 159 de sanctiuni, dintre care 110 amenzi. Incalcarile normelor legale au avut drept urmari principale prezenta caracteristicilor fizico-chimice si organoleptice neconforme; salam cu mucegai pe membrana produsului, carnati de Plescoi din carne de oaie, cu aspect vechi si suprafata lipicioasa. Alte produse contineau sare si apa peste limitele admise; salam de vara, salam Victoria, carnati cabanos. Presedintele ANPC a exemplificat, dintre preparatele cu abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorului, un produs comercializat ca parizer de curcan, avand insa in compozitie urmatoarele ingrediente: emulsie de sorici si slanina de porc. (TS)