242
Crescătorii de porci din România vor primi 11 mil. euro până la sfârşitul anului, plăţi menite să reducă pierderile suferite de fermieri în perioada septembrie 2015 - mai 2016, când au vândut carnea de porc către abatoare sub costul de producţie, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern săptămâna trecută, salutată de APCPR. „Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă. Jumătate din suma alocată finanţării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro, provin din fonduri europene (...), iar jumătate din fonduri naţionale“, se arată în comunicatul Executivului. În perioada septembrie 2015 - mai 2016, fermierii au vândut carne de porc în viu la un preţ mediu de 4,49 lei pe kilogram, în condiţiile în care costul mediu de producţie în România se situează în jurul valorii de aproximativ 5 lei pe kilogram în viu, cu variaţii de la 4,8 lei la 5,2 lei pe kilogram, în funcţie de dimensiunea fermei, echipamentele din dotare, dar şi alţi factori, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Apogeul deznădejdii crescătorilor de porci din România a fost înregistrat în luna martie a acestui an, când fermierii au vândut carnea de porc către abatoare cu doar 3,7 lei pe kilogram în viu, potrivit aceleaşi surse.