Pe deasupra, au aplicat doua amenzi in valoare de 2.600 lei si trei avertismente. In octombrie, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a organizat controale oficiale la nivelul carmangeriilor si a macelariilor, inclusiv a celor din supermarketuri. Verifica rile au drept scop evitarea aparitiei unor episoade de toxiinfectii alimentare datorate consumului de produse alimentare de origine animala. Acestea vizeaza respectarea modului in care sunt obtinute si comercializate catre consumatorul final produse precum carnea transata, carnea tocata, carnea preparata si/sau produse din carne, destinate consumului uman. In acest scop, au fost constituite echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului de Siguranta Alimentelor de Origine Animala. De la demararea actiunii, s-au controlat 35 de macelarii si opt carmangerii de pe tot teritoriul judetului Vaslui. Inspectorii DSVSA Vaslui au gasit nereguli precum igienizarea necorespunzatoare a spatiilor de productie si comercializare, etichetarea necorespunza toare, lipsa procedurilor pe trasabilitate, lipsa monitorizarii spatiilor de transare si depozitare, existenta de echipamente sanitare de protectie incomplete, lipsa programelor/procedurilor preoperat ionale referitoare la eliminarea subproduselor necomestibile si lipsa procedurilor referitoare la DDD. In urma controalelor, au fost aplicate trei avertismente si doua amenzi in valoare de 2.600 de lei. In plus, a fost emisa o ordonanta pentru incetarea activitatii unei carmangerii si alte doua ordonante pentru suspendarea activitat ii pana la remedierea deficien- telor in cazul altei carmangerii si a unei macelarii, ne-a declarat dr. Costel Nita, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Prin controale s-a urmarit respectarea legislatiei sanitarveterinare in vigoare si, in special, anumite aspecte. Spre exemplu, daca agentii economici detin documentul de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, daca se respecta conditiile generale de igiena, mai ales in spatiilor unde sunt prelucrate si depozitate carnea materie prima, carnea tocata si carnea preparata. S-a urmarit si prezenta echipamentelor de protectie sanitara a personalului ce manipuleaza si/sau prelucreaza carnea dar si a documentelor din care sa rezulte starea de sanatate a acestora, precum si existenta sursei de apa potabila pentru evitarea contaminarii produselor si mentinerea starii de igiena si curatenie. Inspectorii DSVSA Vaslui au vizat si respectarea legislatiei sanitar-veterinare in ceea ce priveste materia prima, manipularea si depozitarea, trasabilitatea produselor finite, controlul microbiologic si fizico-chimic si comercializarea produselor finite. Vom continua sa efectuam controale si in perioada urmatoare, pentru a ne asigura ca sanatatea consumatorilor este protejata. Sfatuim populatia sa ne sesizeze orice neregula referitoare la sigurant a alimentelor prin intermediul serviciului de permanenta al Directiei.