Creatorii sai sustin ca este un porc obisnuit in toate privintele cu exceptia uneia, si anume aceea ca saliva sa poate produce enzime care digera fosforul din porumb, orz si soia, principalele furaje pentru porcinele din fermele comerciale, iar cresterea sa ar reduce costurile fermierilor, care, in prezent, sunt nevoiti sa adauge suplimente furajere in hrana suinelor. Primul Enviropig a fost creat in 1999, fiind urmat de alti 30 care au demonstrat ca sunt la fel de sanatosi ca porcii din rasele conventionale si ca gena se transmite de la o generatie la alta fara defecte. Cu toate acestea, nici un partener comercial nu s-a aratat pana acum interesat de un contract ferm pentru producerea si exploatarea pe scara larga, principalul motiv fiind dificultatea obtinerii aprobarii pentru consumul uman, aprobare pe care Universitatea o asteapta de mai bine de un an din partea Health Canada, departamentul responsabil de sanatatea populatiei si de si mai mult timp din partea Administratiei de Control al Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA.