D.S.V.S.A. Constanţa este solicitată săptămânal de comercianţi pentru a fi scăpaţi de produsele pe care nu le mai pot vinde Tone de produse alimentare ajung săptămânal la incinerator, în urma controalelor inspectorilor sanitar-veterinari. Multe ajung însă la distrus din propria iniţiativă a comercianţilor. Chiar săptămâna trecută, o cantitate de zece tone de carne şi produse din carne a fost trimisă la incinerare, iar purtătorul de cuvânt al DSVSA, Corina Ivanciu, ne-a explicat de unde provine. „Cantitatea de carne sau produse alimentare care apare în rapoartele noastre săptămânale şi este trimisă la distrugere prin incinerare nu provine neapărat de la controalele efectuate de noi. Sunt foarte mulţi comerciali care pur şi simplu ne sună şi ne anunţă ce marfă a devenit neconformă comercializării. Aceasta este procedura: dacă o societate are produse care nu mai pot fi vândute, ne cheamă pe noi pentru a le prelua şi a le trimite la distrus”, ne-a declarat Corina Ivanciu. Multă marfă distrusă ajunge în această situaţie din neglijenţa societăţilor sau din cauza lipsei puterii de cumpărare a românilor, care face ca alimentele să fie uitate pe rafturi. Reprezentanta DSVSA ne explică: „Acea marfă care ajunge la distrus nu reprezintă neapărat o marfă confiscată sau cu defecţiuni grave, care impun astfel de măsuri. Au fost destule cazuri în care pur şi simplu produsele nu s-au vândut şi astfel termenul de valabilitate a fost depăşit. De asemenea, s-au mai întâlnit cazuri în care agenţii comerciali au depozitat marfa greşit şi s-a deteriorat ambalajul. Acest lucru înseamnă că produsul nu mai poate fi comercializat şi astfel ajunge la distrus. Faptul că, săptămânal, se scot de la comercializare multe produse nu înseamnă neapărat că noi le găsim pe rafturi şi că agenţii economici încearcă să le vândă aşa”. Săptămâna trecută, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 152 de controale şi au aplicat o singură amendă, în valoare de două mii de lei. Conform raportului D.S.V.S.A., în ultima săptămână s-au retras de la comercializare şi au fost trimise la distrus prin incinerare peste patru tone de carne şi produse din carne, aproape trei tone de lapte şi produse lactate, 1,5 tone de peşte şi produse din peşte, ouă, produse de patiserie şi multe altele. (observator.ro)