Preţul alimentelor de bază la raft a înregistrat, potrivit Consiliului Concurenței, majorări semnificative anul trecut, excepţie făcând ouăle, al căror preţ a scăzut cu 37%, comparativ cu 2011. Creşteri importante ale preţurilor în reţelele de magazine au avut loc la vin (33,61%), pâine (31,45%) şi carne de porc (21,43%), însă cel mai mult s-au scumpit mezelurile (38,3%). La laptele dulce de consum, preţurile au urcat cu aproape 8%, iar la carnea de pasăre cu 5,7%. Preţurile la raft nu reflectă, însă, în toate cazurile, realităţile pe care le trăiesc producătorii. Domnul Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a declarat pentru Bursa: "La producător, la poarta fermei, nici carnea de pasăre, nici ouăle nu au avut o variaţie atât de mare în 2012, comparativ cu 2011. Ouăle s-au vândut cu 0,3 lei, iar carnea cu 7 lei". Creşterile de preţ în sectorul cărnii nu sunt surprinzătoare, având în vedere că majoritatea producătorilor autohtoni au înregistrat profituri mai mici anul trecut şi au reiterat cu mai multe ocazii problemele legate de competitivitatea produselor locale faţă de carnea de import în ceea ce priveşte preţul. De asemenea, creşterile preţului vinului şi al pâinii, anul trecut, au fost puse de multe ori pe seama unor recolte mici la struguri şi cereale, cauzate de secetă. Pentru categoriile legume/fructe, Consiliul Concurenţei a constatat creşteri de preţ semnificativ mai mici comparativ cu alimentele de bază şi reduceri pentru 4 din cele 11 produse analizate, în 2012 faţă de 2011. La această categorie, cele mai mari creşteri au fost consemnate la struguri (25,11), roşii (17%) şi pere (15,27%). (Mai multe, pe www.bursa.ro)