256
Cercetarea globală care vizează îmbunătățirea bunăstării păsărilor în timpul producției din fermele avoicole a dus la o modificare a legislației Uniunii Europene. Noul regulament, care a intrat în vigoare la 18 mai în Uniunea Europeană, permite asomarea cu presiune atmosferică scăzută (LAPS), care se dovedește a fi o metodă mai bândă la sacrificarea păsărilor de carne. Aceasta este prima metodă nouă care urmează să fie adăugată la regulamentele UE și oferă o alternativă, față de abordările comerciale actuale. Asomarea tip LAPS este o abordare nouă care ucide ireversibil animalele prin reducerea treptată a presiunii atmosferice și, prin urmare, a cantității de oxigen disponibile. Decizia urmează publicării avizului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară-EFSA, anul trecut, care a susținut că LAPS ar trebui aprobat pentru utilizare în UE și că legislația în vigoare ar trebui modificată. EFSA a clasat LAPS ca având cele mai scăzute pericole pentru bunăstarea animalelor și a sistemelor de asomare și a adăugat că o comparare a sistemului cu băile de apă sau asomarea cu gaz nu a fost posibilă, deoarece au fost efectuate puține cercetări folosind aceleași metode științifice pe celelalte sisteme. Cercetarea, care a implicat cercetători de la Universitatea din Glasgow și Edinburgh, în colaborare cu colegii de la Universitatea de Stat din Mississippi, Universitatea din Arkansas, Universitatea din Florida și Universitatea Wageningen și de Cercetare din Olanda, reprezintă cea mai extinsă evaluare a bunăstării și a unui sistem de asomare a păsărilor de curte. Cum funcționează? Păsările sosesc la unitatea de procesare în module de transport care sunt proiectate pentru a diminua stresul și disconfortul asociat manipulării. Aceste module sunt plasate într-o cameră LAPS, care este supusă unei reduceri lente a presiunii atmosferice, reducând cantitatea de oxigen disponibil și, astfel, păsările devin inconștiente. După aceasta, procesul scade în continuare presiunea aerului care duce la deces. Ciclul LAPS durează 280 de secunde. Cercetatorii au dezvoltat o evaluare inovatoare a bunastarii bazate pe examinarea detaliata a comportamentului pasarilor si fiziologie, in timpul LAPS, si au fost in masura sa demonstreze ca aceasta este o metoda prietenoasa de sacrificare. Dr. Dorothy McKeegan, de la Universitatea din Glasgow, a declarat: "Lucrările noastre asupra LAPS au oferit o evaluare amplă a bunăstării acestei metode noi, care a fost utilizată pentru a sprijini schimbarea politicilor la nivelul UE. Aprobarea LAPS în Europa reprezintă o dezvoltare importantă a bunăstării puiilor de carne de pui, care deschide calea pentru adoptarea globală a acestei metode umane de asomare ". Dr. Jessica Martin, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru Poultry World: "Asomarea și sacrificarea animalelor este o etapă esențială în producția animalieră, iar metodele pe care le folosim ar trebui să reprezinte întotdeauna cele mai înalte standarde de bunăstare disponibile”.