140
"Am reusit sa conservam peste 500 de linii de cultura aflate in pericol de disparitie sau mai putin cunoscute, dintre care peste 300 sunt soiuri si hibrizi de tomate, leguma cea mai cunoscuta din tara noastra, pe care le-am introdus in premiera in cultura de serie in aceasta primavara", a declarat miercuri seful Laboratorului de genetica si ameliorare din cadrul Statiunii de cercetari legumicole, Costel Vanatoru. Cercetatorii au reusit sa introduca in cultura si celebrele soiuri de rosie din anii 50 ai secolului trecut, Bizon si Inima de bou, dar si alte soiuri folosite in ultimii doua sute de ani de legumicultorii autohtoni - stirul, stevia sau napul. "Pe de o parte, avem in vedere constituirea unei baze genetice de nivel european si mondial, iar, pe de alta parte, crearea de noi soiuri si hibrizi capabili sa se adapteze la stresul climatic din ultimii ani, la seceta prelungita sau la temperaturi scazute in perioadele de crestere", a mai spus Costel Vanatoru.