News

338

Clasificarea carcaselor de porcine, bovine si ovine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Instituirea de catre Guvern, in 2004, a sistemului clasificarii animalelor sacrificate, dupa carcasele acestora, a fost motivata, pentru inceput, de garantarea unei plati echitabile crescatorilor si de ameliorarea raselor, pentru obtinerea de carcase superioare calitativ. De la aderarea la Uniunea Europeana, acestea sunt obligatoriu evaluate fara exceptie, plata animalelor urmand sa se faca diferentiat, in conformitate cu normele curente de clasificare a carcaselor.

Termeni, atributii, structura Carcasa este, in continuare, definita ca fiind corpul intreg al unui animal sacrificat, dupa scurgerea sangelui, eviscerare si si indepartarea pielii, in cazul ovinelor si bovinelor, sau a parului, in cazul porcinelor, acesta ramanand intreg sau taiat de-a lungul liniei mediane, prezentat diferentiat, in functie de specie. Sistemul de clasificare este asigurat de catre Comisia de Clasificare a Carcaselor, infiintata in acest scop, iar clasificarea directa este efectuata de agentiile de clasificare si clasificatorii atestati. Comisia de clasificare a carcaselor (CCC), organizatie cu personalitate juridica, fara scop lucrativ, cu finantare proprie, este formata din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai patronatelor si organizatiilor profesionale, pe produs sau grupe de produse din toate sectoarele. CCC are ca principale atributii administrarea si implementarea sistemului de clasificare, elaborarea proiectelor de acte normative in domeniu, organizarea programelor de formare a clasificatorilor (examinarea acestora), elaborarea grilei de preturi pentru carcase, in functie de calitate. MADR inregistreaza listele depuse de CCC, cuprinzand clasificatorii si agentiile care indeplinesc conditiile de acordare a atestatului/autorizatiei de clasificare, precum si propunerile de retragere/suspendare. Simultan, CCC prezinta MADR rapoarte asupra stadiului de implementare a normelor de clasificare. Structura si componenta CCC este urmatoarea: reprezentanti ai crescatorilor, asociatiilor acestora si organizatiilor profesionale (44%), reprezentanti ai patronatelor si organizatiilor profesionale, pe produs sau grupe de produse, reprezentand procesatorii (40%), reprezentanti ai comerciantilor (8%) si reprezentanti ai MADR (8%). Competente criterii si norme de clasificare Carcasele sunt clasificate in baza unor norme tehnice, menite sa stabileasca reguli privind aceasta activitate. Persoana fizica, atestata pentru indeplinirea acestui act este denumita clasificator. Atestatul de clasificator este acordat celor care au urmat un program de formare profesionala adecvat, conform legislatiei in vigoare. Acestia isi desfasoara activitatea in unitati de abatorizare, in baza normelor stabilite de catre CCC, organism care autorizeaza si persoanele juridice (agentiile de clasificare). Carcasele de porci, cu greutatea intre 50 si 120 kg (exceptie facand cele provenite de la porcii utilizati pentru reproductie), sunt clasificate in unitatile de abatorizare. In sensul normelor existente, carcasa de porc reprezinta corpul porcului sacrificat, eviscerat, intreg sau sectionat longitudinal, scurs de sange, fara limba, par, copite, organe genitale, osanza, rinichi si diafragma. Carcasa se cantarste cat mai repede posibil, dupa sacrificare si nu mai tarziu de 45 de minute de la injunghiere. Greutatea carcasei reci se obtine prin reducerea cu 2% a greutatii rezultate la cald. Daca intervalul de 45 de minute, cuprins intre injunghierea si cantarirea porcului nu poate fi respectat, coeficientul de conversie va fi ajustat in corespunzator; depasirea intervalului este conditionata de o diminuarea cu 0,1% pentru fiecare 15 minute depasire. Clasificarea carcaselor de porci se face, in momentul cantaririi, in functie de tesutul muscular estimat. Valoarea comerciala se determina prin estimarea tesutului muscular, in functie de greutatea carcasei. Continutul tesutului muscular al unei carcase de porc este raportul dintre greutatea ansamblului de muschi rosii striati, obtinuti prin disectie, si greutatea carcasei. Carcasele bovinelor si ovinelor se bazeza pe criteriile conformatiei si gradului de acoperire cu grasime. Pentru conformatie exista 6 clase, reprezentate prin literele: S, E, U, R, O, P (de la superior la mediu), in timp ce pentru gradul de acoperire cu grasime sunt prevazute 5 clase, exprimate prin cifrele: 1, 2, 3, 4, 5, (de la cea mai slaba la aceea cel mai mult acoperita cu grasime). Exemplu: S1 este rezultaul clasificarii unei carcase cu conformatie superioara si grad minim de acoperire cu grasime. Clasificarea carcaselor de bovine si ovine se realizeaza vizual prin evaluarea obiectiva facuta de clasificatori, pe baza descrierilor si a fotografiilor reprezentative pentru fiecare clasa. Uneori, sunt folosite metodele vizuale bazate pe vizualizarea imaginilor sectiunii transversale sau a muschiului Longissimus Dorsi. Alinierea la criteriile europene de clasificare Proiectul privind implementarea, in Romania, a sistemului comunitar de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine a fost finalizat in 2007. Durata de aplicare a fost de 26 de luni si a constat in instruirea, de catre experti danezi si englezi, a personalului Inspectiei de stat pentru controlul zootehnic, acordarea de asistenta realizarii unei aplicatii soft pentru transmiterea datelor catre Comisia Europeana, omologarea echipamentelor specifice indeplinirii cerintelor acquis-ului comunitar in domeniu. In UE, se folosesc aproape exclusiv instrumente bazate pe fascicul optic, produse in Danemarca (FOM), Franta (CGM), Germania (PG 200) sau Noua Zeelanda (Henessey). Clasificarea automata este tot mai mult folosita in abatoarele mari europene, fiind rapida, cu rezultate de acuratete apreciabila, cuantificand proportiile valoroase (cotlet, muschi, pulpa). Aparatul danez Autofom si softul aferent este folosit, in prezent, doar de abatoarele indigene foarte mari, avand un pret greu accesibil. Clasificarea stricta a carcaselor de porcine a fost impusa abatoarelor din Romania, in 1 martie 2006, urmand normele UE de stabilire a continutului de referinta de carne macra. Dupa zece luni (1 ianuarie 2007) a fost impusa clasificarea carcaselor de bovine, efectuata in baza grilei comunitare de clasificare a carcaselor de bovine adulte, prin evaluarea succesiva a conformatiei si a gradului de acoperire cu grasime. Rapoartele saptamanale de preturi ale carcaselor de porcine si bovine, elaborate de CCC, sunt transmise Comisiei Europene de catre MADR, odata cu aderarea Romaniei la UE (1 ianuarie 2007). Clasificatorii independenti sau agentiile de clasificare raspund de corectitudinea inregistrarii si transmiterii catre CCC a rezultatelor clasificarilor si a preturilor. Comisia de Clasificare are, la randul sau, obligatia de a comunica saptamanal pretul de piata al carcaselor, pentru saptamana precedenta, pe portalul ccceurop.ro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2