285
Ca urmare a ultimelor inițiative luate la nivelul Comisiei Europene și a Uniunii Europene, în sensul limitării afacerilor cu carne, Asociatia Procesatorilor Europeni de carne – CLITRAVI, împreună cu mai multe organizatii europene de profil ELV, AVEC, CarniSostenibili, Copa-Cogeca, Euro Foie Gras, FEAP, International Fur Federation, UECBV & Verband der Deutschen Lederindustriee.V. a devenit susținător al petiției la nivelul UE pentru a proteja patrimoniul rural, securitatea alimentară și aprovizionarea UE.
Aceasta este o petiție oficială a UE numită Inițiativa cetățenilor europeni. Acesta solicită UE să-și modernizeze angajamentele rurale pentru a lua în considerare necesitatea unei mai mari securități alimentare, a aprovizionării cu materiale agricole și a protecției modului de viață rural – oamenii săi, valorile și mijloacele de trai ale acestora.
Context
Regiunile rurale ale Europei își pierd moștenirea, industriile, populațiile și valorile – amenințănd securitatea alimentară și aprovizionarea în întreaga UE. Pentru a păstra ceea ce face ca aceste regiuni să fie unice pentru generațiile viitoare și pentru a asigura longevitatea comunităților producătoare de alimente din UE, avem nevoie de un angajament reînnoit al UE pentru promovarea moștenirii regionale, creșterea durabilă rurală și creșterea nivelului de viață. Acesta este scopul inițiativei pe care o susținem.
Credem că UE trebuie să-și respecte comunitățile rurale, moștenirea și valorile acestora. Europa are o tradiție cu care se mandreste de a sprijini comunitățile sale agricole și rurale și modul lor de viață. Și totuși, sectoarele noastre rurale și cei care le lucrează se confruntă cu o presiune crescândă și stimulente în scădere pentru a continua, care, dacă nu sunt abordate, vor duce la dispariția unora dintre cele mai fundamentale comunități și valori ale Europei. Și acest lucru va avea un impact și asupra sectorului de procesare.
Ne dorim ca UE să promoveze și să sprijine producția rurală durabilă de bunuri, alimente și alte produse agricole în statele membre. Ca atare, această inițiativă cetățenească urmărește, în cadrul competențelor conferite UE prin tratate:
• Să solicite Comisiei UE să creeze o propunere de consolidare și conservare a patrimoniului și industriilor regionale în întreaga UE. Propunerea trebuie să stimuleze creșterea rurală și să promoveze practicile și activitățile profesionale rurale, cum ar fi agricultura (de familie, la scară largă), vânat, horticultură și producția de fibre naturale în industria textilă (lână, mătase, blană și bumbac), care se desfasoară în centrul comunitatii rurale.
Este necesar ca propunerea să ia în considerare și să respecte industriile artizanale tradiționale care se bazează pe materiale din surse rurale și pe întreprinderile marginale mai mici care deservesc ferme la scară largă. Propunerea trebuie să recunoască securitatea și aprovizionarea cu alimente (îngrășăminte, biogaz etc.) și importanța menținerii unei aprovizionări regionale robuste cu alimente în Europa.
• Să promoveze investițiile și creșterea nivelului de viață în comunitățile rurale prin dezvoltarea turismului, educației și industriei axate pe patrimoniul regional în întreaga UE, în ceea ce privește producția durabilă.
Deși salută inițiativele ecologice ale UE, Comisia trebuie să se consulte cu reprezentanții locali și rurali cu privire la detaliile implementării.
Inițiativa solicită:
Includerea promovării patrimoniului rural și recunoașterea securității/aprovizionării cu alimente în Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, oferind investiții și protecție legislativă pentru practicile tradiționale.
Aceasta ar include actualizarea Regulamentului de dezvoltare rurală (UE) nr. 1305/2013 sau a succesorului acestuia, pentru a pune un accent mai mare pe promovarea și investițiile în patrimoniul cultural local, unde poate demonstra utilizarea sporită a producției durabile și protecția securității alimentare a UE.
Viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE până în 2040, Pactul rural și Planul de acțiune rurală al UE ar trebui să își mărească domeniul de aplicare pentru a include investițiile și protecția legislativă pentru moștenirea rurală, acolo unde poate demonstra utilizarea sporită a producției durabile și promovarea securității alimentare si a aprovizionarii in UE.
Amintim că, la CLITRAVI, România este reprezentată de doamna Dana Tănase-Director Executiv ARC.
Informații suplimentare pe: ECI (protectruralheritage.com)