368
Potrivit Euractiv, Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a apărat ambiția Comisiei Europene de a reduce emisiile în creșterea animalelor, în ciuda faptului că recunoaște slăbiciunile procesului de colectare a datelor utilizat pentru a elabora propunerea.
Un punct de controversă
Propunerea de revizuire a directivei, dezvăluită de executivul UE în aprilie 2022, urmărește reducerea emisiilor nocive provenite de la instalațiile industriale, al căror domeniu de aplicare este extins pentru a include unele dintre cele mai mari ferme de animale din UE.
Comisia și-a înaintat propunerea, inclusiv controversatul prag propus de 150 de „unități de animale” (LSU) – punctul în care fermele vor fi definite ca „industriale” și, prin urmare, penalizate conform directivei (a se vedea mai jos pentru detalii).
Pragul a fost un punct de controversă pentru multe părți interesate, inclusiv pentru miniștrii agriculturii din UE, care îl consideră prea scăzut, penalizând astfel în mod nedrept fermierii mai mici.
Întrebat dacă susține cifra de 150 LSU a Comisiei în lumina reacțiilor negative, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat pentru EURACTIV, în marginea unui eveniment recent, că știa că aceasta este o „directivă în general controversată”.
Cu toate acestea, el a subliniat că, în calitate de membru al Comisiei, „trebuie să susțină poziția Comisiei politice”.
Cu toate acestea, comisarul a impresionat importanța de a lua mai mult în considerare „situația specifică din sector”, subliniind că și-a „prezentat rezervele” față de propunere și a făcut lobby cu succes pentru a crește cifra LSU de la 100 la 150.
Pentru dna comisar, cea mai importantă întrebare nu este numărul de animale dintr-o fermă, ci metoda de creștere.
„Aceste ferme [mai mari] pot fi și sustenabile, aceasta nu este problema numărului de unități”, a spus el, arătând spre ferme de vite care practică pășunatul extensiv și de vară.
„Acest lucru nu este similar cu industrie, aceasta este o întrebare în primul rând despre tipul de agricultură”, a spus el, subliniind diferențele din sectorul agricol, cum ar fi între fermele de vite și păsări.
Slăbiciunea datelor
Recent, EURACTIV a dezvăluit că datele utilizate ca bază pentru propunerea Comisiei erau depășite, deoarece datele mai recente nu erau disponibile la momentul redactării.
Cu toate acestea, potrivit unui document scurs, văzut de EURACTIV, luând în considerare datele din 2020, procentul fermelor estimate a fi afectate de propunere s-a triplat în unele sectoare, inclusiv în sectoarele de păsări și porci.
Cu toate acestea, numărul absolut de ferme afectate a scăzut. Acest lucru se datorează peisajului în schimbare al sectorului agricol al UE, care a consolidat fermele mai mici în ferme mai puține și mai mari. Întrebat despre constatările documentului scurs, comisarul a recunoscut problema.
„Cunosc această problemă”, a spus el, reiterând că atunci când proiectul acestei directive a fost „pregătit [cu] ultimele date disponibile, care erau din 2016”.
El a adăugat că „deciziile noastre ar trebui să se bazeze întotdeauna pe datele reale”, menționând că „există o problemă [cu] sistemul de colectare a datelor, nu avem întotdeauna ultimele date”.
Întrebat dacă această cifră ar trebui revizuită în consecință cu date actualizate, comisarul a fost de acord.
„Da, aceasta este noua situație pentru că am observat procesul de concentrare a fermelor în unele state membre”, a spus el.